Landsmeer

Plaats
Dorp en gemeente
Landsmeer
Waterland
Noord-Holland

landsmeer beekstraat denk ik 1912 [640x480].jpg

Landsmeer Beekstraat denk ik 1912

Landsmeer Beekstraat denk ik 1912

NH gemeente Landsmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Landsmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Landsmeer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Landsmeer

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Landsmeer.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Landsmeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Landsmeer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Landsmeer is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland.

- De gemeente Landsmeer is in 1991 vergroot met een deel van de per die datum opgeheven gemeente Ilpendam. Het betrof de dorpen Den Ilp en Purmerland. Tegelijkertijd is een deel van de gemeente, zijnde het dorp Watergang, in dat jaar overgegaan naar de nieuw opgerichte gemeente Waterland.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Landsmeer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging Landsmeer, Postadres: Noordeinde 101, 1121 AJ, tel: 020-4821921, contactpersoon: G. de Boer.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De toekomstvisie 'Ruimte voor kwaliteit. Visie op Landsmeer in 2025' is in 2013 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Landsmeer heeft 7 rijksmonumenten.

- Landsmeer heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- De Twiskemolen is een windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de 650 ha grote Twiskepolder bemaalt. De achtkantige rietgedekte binnenkruier staat sinds 1975 op zijn huidige plaats, op de grens tussen de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De Twiskemolen is als een van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. De molenaar probeert zoveel mogelijk (op vrijwillige basis) met de wind het polderwater van de Twiskepolder op peil te houden.

De molen brengt d.m.v. een vijzel het water tussen de 20 en 60 m3 per minuut anderhalve meter omhoog naar de andere kant van de dijk. Via de Zuidwestplas (= de boezem) komt het verplaatste water via het Noordzeekanaal uiteindelijk in zee terecht. Als er te weinig of teveel wind is, kan de grote vijzel ook met een motor elektrisch worden aangedreven. Het gemaal met onderdelen als de voor- en achterloop, de grote vijzel (met een diameter van 180 cm!) en de motoraandrijving, zijn eigendom van en in beheer bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). - Interview met molenaar Marcel Koop. - Op 18 oktober 2016 is door een tornado - een fenomeen dat maar 2 tot 3 keer per jaar in ons land voorkomt - het wiekenkruis afgebroken en de kap zwaar beschadigd.

- Gevelstenen in Landsmeer.

- Museum Grietje Tump.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Ilperveld is een van de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland, op slechts 30 minuten fietsen van Amsterdam Centraal Station. Je kunt deze geheimzinnige waterwereld alleen per boot ontdekken. De honderden eilandjes, sloten, plassen, rietkragen en door koeien en schapen begraasde weilandjes geven het gevoel even terug te gaan in de tijd. In 2013 is een project gestart met als doel om het veenmos in het Ilperveld weer te laten aangroeien, om zo de bijzondere zoute veenbiotoop met haar specifieke plant- en diersoorten te kunnen behouden.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Landsmeer.

- Zorg: - Zorgboerderij de Marsen.

Reactie toevoegen