Lage Mierde

Plaats
Dorp
Reusel-De Mierden
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Lage Mierde

Terug naar boven

Status

- Lage Mierde is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Reusel-De Mierden. T/m 1996 gemeente Hooge en Lage Mierde.

- Onder het dorp Lage Mierde vallen ook de buurtschappen Braakhoek, Mispeleind en Vloeieind.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lage Mierde grenst in het W aan Hooge Mierde, in het NW aan België en de Belgische plaats Poppel, in het N aan Esbeek en Diessen, in het NO aan Middelbeers, in het O aan Netersel en in het Z aan Hulsel, en ligt Z van Hilvarenbeek, NW van Bladel, NNW van Reusel, NO van de Belgische plaats Ravels, O van de Belgische plaats Weelde en OZO van Baarle-Nassau en de Belgische plaats Baarle-Hertog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lage Mierde 23 huizen met 154 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 740 huizen met ca. 1.850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Lage Mierde, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Mierden.

- Verhalen over de geschiedenis van Hooge en Lage Mierde op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpen Hooge Mierde en Lage Mierde hebben rond 2010 van de provincie Noord-Brabant samen 1,75 miljoen euro gekregen voor uitvoering van de dorpsplannen. De uitvoeringsplannen van de zogeheten IDOP's (integrale dorpsontwikkelingsplannen) zijn de concrete uitwerking van de wensen en ideeën vanuit de dorpen zelf. Voorwaarde vanuit de provincie is dat de plannen binnen twee jaar uitgevoerd zijn. Bij de uitvoering zijn de dorpsraden en inwoners nadrukkelijk betrokken. (juli 2009)

- Zorgcentrum Lindenhof stond sinds maart 2016 leeg. Inwoners hadden genoeg ideeën voor zinvolle herbestemmingen, maar de eigenaar had in mei 2016 ook plannen om het complex te verkopen. Hoe dit is afgelopen, is ons nog niet bekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lage Mierde heeft 5 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Lage Mierde.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Lage Mierde Bruist is opgericht om culturele activiteiten in het dorp te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

- Carnaval. - CV De Peperbussen.

- Avondvierdaagse (mei).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2017 wilde de gemeente puinverharding laten aanbrengen op de NW van het dorp gelegen Slingerdijk, die door het bos naar een blusvijver loopt. Volgens het college wordt het pad door verharding beter begaanbaar voor de brandweer. Bovendien zou het verharden van slechts één zandpad niet het karakter van het totale gebied aantasten. Stichting Groen Kempenland, die bezwaar had aangetekend bij de rechtbank in Den Bosch, meent dat de blusvijver ook onverhard goed bereikbaar is. De natuurorganisatie wil zandpaden beschermen.

De rechtbank kan zich niet vinden in de redenering van de gemeente dat het verharden van één pad geen grote afbreuk zou doen aan het landschap. Juist om zijn karakter van onverhard zandpad is de Slingerdijk namelijk beschermd en uitgerekend dat gaat teniet door verharding, zo stelt zij. Verder had de rechtbank het logisch gevonden als het college de brandweer om advies had gevraagd over de noodzaak tot verharding. Het college heeft na de rechtbankuitspraak d.d. 7-4-2017 10 weken de tijd gekregen om zijn besluit te herzien of de gebrekkige motivatie te herstellen. (bron: Eindhovens Dagblad, 27-4-2017) Hoe dit is afgelopen, is ons nog niet bekend.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Lage Mierde door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lage Mierde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lage Mierde.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Lage Mierde is opgericht in 2009 en heeft verschillende werkgroepen, zoals: Werkgroep Welzijn, bekend van Servicepunt Lage Mierde, de klussendienst en de dorpsdiners; Werkgroep AED, die AED’ers opleidt, de communicatie organiseert en AED-apparatuur onderhoudt; Lage Mierde Bruist, die jaarlijks cultuuractiviteiten organiseert; Werkgroep Mariakapel, die n.a.v. de bestemmingswijziging van de kerk aan de slag is gegaan om een nieuwe waardige plek te vinden voor o.a. het Mariabeeld. Verder hebben ze nauw overleg met de gemeente, zijn ze actief voor jongeren, verenigingen, wonen en verkeer en bedrijven en recreatie, organiseren ze de kerstboomverbranding en jaarlijks een Dorpsavond, waarbij ze op originele wijze allerlei onderwerpen met elkaar aanpakken.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Den Overschot.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Ster.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool D'n Opstap. - Nummereen dagopvang, peuterprogramma en BSO.

- Veiligheid: - EHBO-vereniging Hulsel - De Mierden heeft als doel te bevorderen al datgene wat kan leiden tot het voorkomen van ongevallen en het verlenen van verantwoorde hulp bij ongevallen. Dit doet de vereniging door: EHBO- cursussen te organiseren; herhalingslessen voor gediplomeerde EHBO-ers te organiseren; jeugd EHBO-lessen te organiseren voor basisschoolleerlingen van groep 8; dienst te doen bij evenementen; en 12 verbandposten in Lage Mierde, Hooge Mierde en Hulsel in stand te houden. Van leden wordt verwacht dat ze ondersteuning verlenen bij diverse evenementen in de genoemde dorpen. Bijvoorbeeld bij: wandel- en fietsvierdaagse, zeskamp, sportevenementen, carnaval, jaarmarkten en culturele evenementen.

Reactie toevoegen