Lage Mierde

Plaats
Dorp
Reusel-De Mierden
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Lage Mierde

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Lage Mierde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lage Mierde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Lage Mierde is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Reusel-De Mierden. T/m 1996 gemeente Hooge en Lage Mierde.

- Onder het dorp Lage Mierde vallen ook de buurtschappen Braakhoek, Mispeleind en Vloeieind.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lage Mierde grenst in het W aan Hooge Mierde, in het NW aan België en de Belgische plaats Poppel, in het N aan Esbeek en Diessen, in het NO aan Middelbeers, in het O aan Netersel en in het Z aan Hulsel, en ligt Z van Hilvarenbeek, NW van Bladel, NNW van Reusel, NO van de Belgische plaats Ravels, O van de Belgische plaats Weelde en OZO van Baarle-Nassau en de Belgische plaats Baarle-Hertog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lage Mierde 23 huizen met 154 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 740 huizen met ca. 1.850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Lage Mierde, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Mierden.

- Verhalen over de geschiedenis van Hooge en Lage Mierde op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpen Hooge Mierde en Lage Mierde krijgen van de provincie Noord-Brabant samen 1,75 miljoen euro voor uitvoering van de dorpsplannen. De uitvoeringsplannen van de zogenaamde IDOP's (integrale dorpsontwikkelingsplannen) zijn de concrete uitwerking van de wensen en ideeën vanuit de dorpen zelf. Voorwaarde vanuit de provincie is dat de plannen binnen twee jaar uitgevoerd zijn. Bij de uitvoering worden de dorpsraden en inwoners nadrukkelijk betrokken. (juli 2009)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lage Mierde heeft 5 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Lage Mierde.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2017 wilde de gemeente puinverharding laten aanbrengen op de NW van het dorp gelegen Slingerdijk, die door het bos naar een blusvijver loopt. Volgens het college wordt het pad door verharding beter begaanbaar voor de brandweer. Bovendien zou het verharden van slechts één zandpad niet het karakter van het totale gebied aantasten. Stichting Groen Kempenland, die bezwaar had aangetekend bij de rechtbank in Den Bosch, meent dat de blusvijver ook onverhard goed bereikbaar is. De natuurorganisatie wil zandpaden beschermen. De rechtbank kan zich niet vinden in de redenering van de gemeente dat het verharden van één pad geen grote afbreuk zou doen aan het landschap. Juist om zijn karakter van onverhard zandpad is de Slingerdijk namelijk beschermd en uitgerekend dat gaat teniet door verharding, zo stelt zij. Verder had de rechtbank het logisch gevonden als het college de brandweer om advies had gevraagd over de noodzaak tot verharding. Het college krijgt 10 weken de tijd na de rechtbankuitspraak d.d. 7-4-2017 om zijn besluit te herzien of de gebrekkige motivatie te herstellen. (bron: Eindhovens Dagblad, 27-4-2017)

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Lage Mierde door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lage Mierde.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool D'n Opstap. - Nummereen dagopvang, peuterprogramma en BSO.

Reactie toevoegen