Laag-Keppel

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Laag-Keppel

Terug naar boven

Status

- Laag-Keppel is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 1817 gemeente Keppel. In 1818 over naar gemeente Hummelo en Keppel, in 2005 over naar gemeente Bronckhorst.

- Onder het dorp Laag-Keppel vallen ook de buurtschappen De Drie Huizen en Eldrik.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Laagkeppel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Laag-Keppel ligt ZO van de dorpen Hoog-Keppel, Achter-Drempt en Olburgen, ZZO van het dorp Steenderen, Z van het dorp Toldijk, ZW van de dorpen Hummelo, Keijenborg en Hengelo, WZW van het dorp Zelhem, NW van de stad Doetinchem, N van het dorp Wehl, NO van de dorpen Nieuw Wehl, Loil en Didam, ONO van het dorp Angerlo en OZO van het dorp Voor-Drempt en de stad Doesburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Laag-Keppel 37 huizen met 313 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 240 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Laag-Keppel heeft 19 rijksmonumenten, waarvan de meeste betrekking hebben op kasteel Keppel.

- Laag-Keppel heeft 39 gemeentelijke monumenten.

- Rond 1880 wordt het neogotische Hervormde kerkje van Laag-Keppel (Hummeloseweg 4) gebouwd, als opvolger van de kapel uit 1394 bij Kasteel Keppel. Halverwege de jaren zeventig verliest de kerk haar religieuze functie en is het pand in tweeën gesplitst. Beide delen hebben sinds die tijd verschillende functies gehad zoals een jeugdsoos, een hobbycentrum en een expositieruimte. Kunstenaar Henk Hulshof uit Drempt heeft ruim 30 jaar gebruik gemaakt van het kerkje om zijn en ander werk te exposeren. In 2011 kopen zijn zoons Rick en Mike en hun partners, eigenaren van het bedrijf Kunst of Art, dat kunst uitleent aan particulieren en bedrijven, het kerkje van de gemeente Bronckhorst, nadat ze het al een paar jaar hadden gehuurd. In april 2018 zijn zij gestart met de restauratie van het pand. De restauratie beoogt in december 2018 gereed te komen.

- In Laag-Keppel staat het prachtige - zowel qua pand als qua landschap - Kasteel Keppel. De woonplaats van de eerste heren van Keppel is waarschijnlijk zo'n drie kilometer ten westen van het huidige kasteel gelegen, op een locatie die tegenwoordig het Hommeke of Hombeek heet. Daar lag tot in het recente verleden het amper verhoogde terrein van een ronde burcht, omgeven door een dubbele gracht. Hier zijn resten te vinden van paalgaten van een houten gebouw en de lemen vloer van een keldertje. Bij een onderzoek van het terrein in 1941-1942 worden op het middenterrein de resten gevonden van een stenen gebouw dat er tot in de 16e eeuw moet hebben gestaan. Aangenomen wordt dat de eerste heren van Keppel er tot ca. 1330 hebben gewoond. In dat jaar trouwt Roderick I van Voorst met Beatrix van Keppel en mogelijk heeft dit paar, of hun zoon Sweder III, besloten een nieuw kasteel op de huidige plek te bouwen. Helaas is door grondverbetering niets meer van het Hommeke te zien. De heren van Keppel hebben een mooie plek voor hun nieuwe kasteel gekozen. Het ligt, net als het Hommeke, strategisch tussen Liemers (deels Kleef) en Gelre. Het kasteel is gebouwd op een eiland in de Oude IJssel, met daarop ook het dorp Laag-Keppel.

- De Watermolen van Laag-Keppel (Dorpsstraat 30) is een korenmolen. Al sinds de 14e eeuw bevindt zich in het dorp een watermolen. De huidige watermolen is in de 19e eeuw gebouwd en is tot 1945 als zodanig in bedrijf geweest. Sindsdien verzorgde een elektromotor de aandrijving van het maalwerk. In 1968 wordt een plan gemaakt om de molen, die door kanalisering van de Oude IJssel onvoldoende verval had om op waterkracht te kunnen malen, weer op de oorspronkelijke manier te laten draaien. Hiervoor is de Follegamolen, een spinnenkopmolen, uit het gelijknamige Friese dorp (bij Lemmer) overgebracht naar Laag-Keppel. De kleine spinnenkopmolen verlaagt het waterpeil in de molenkolk met 1,5 meter. Deze oplossing werkt wel, maar de capaciteit van deze kleine spinnenkopmolen is ontoereikend om de watermolen optimaal te laten functioneren. De Follegamolen is uniek omdat het de enige windmolen is die wordt gebruikt om een watermolen te kunnen laten draaien.

Op de site De Keppelse Molens kom je alles te weten over het - volgens de site - ‘mooiste plekje van Nederland’ en het wel en wee van de twee molens die daar zo trots draaien. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de Keppelse molens in Laag-Keppel, ben je van harte welkom om er eens te komen kijken. De molenaar vertelt je dan graag alles over zijn werk en misschien tref je dan ook wel de molenaarsvrouw. Haar domein is de prachtige groenten- en bloementuin die door haar wordt onderhouden. Als de deur van de watermolen open staat, is het molenaarechtpaar aanwezig.

- Gevelstenen in Laag-Keppel.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op een zaterdag eind november komt Sinterklaas rond 14.30uur met de boot aan in Laag-Keppel. Alle kinderen uit de regio zijn van harte welkom om Sinterklaas bij het mooie plekje bij de brug te ontvangen. Met zijn paard Amerigo begeeft de hele stoet zich, onder muzikale begeleiding van muziekvereniging De Eendracht en Olden-Keppel, richting kasteel Keppel. Er is gelegenheid om met Sinterklaas een praatje te maken of een hand te geven. De Pieten maken er een leuk feestje van en doen samen met de kinderen allerlei dansjes. Natuurlijk worden er ook heerlijke pepernoten uitgedeeld. Sinterklaas vindt het altijd fijn om vele mooie tekeningen van de kinderen te mogen ontvangen. Er is heerlijke warme chocolademelk en koffie verkrijgbaar bij de kraam. Alle kinderen krijgen na afloop een heerlijke lekkernij van de Pieten. Ouders kunnen een vrije gift geven aan de organisatie, zodat dit geweldige feest ook in de komende jaren gevierd kan blijven worden.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op Natuurijsbaan Laag-Keppel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling Trage Tocht Laag-Keppel (14 km) is een mooie wandeling tussen Langerak en Hoog-Keppel op de rand van bos en boerenland. Je loopt over een smal wandelpaadje langs een zijarm van de Oude IJssel, waar het prachtige en statige Kasteel Keppel op een eilandje ligt. Aan de overkant van de provinciale weg wandel je eigenlijk steeds in een langgerekte cirkel om de Kruisbergse Bossen heen. De bossen liggen gedeeltelijk op oude rivierduinen. Die ontstonden toen lang geleden de Oude IJssel zich dieper insneed in het landschap en het omliggende gebied droger werd. De wind kreeg vat op het zand en vormde heuvels die soms wel tien meter boven de omgeving uitkwamen. Op landgoed Enghuizen komt de wandeling langs een huis met de vreemde naam Jena. Landgoedeigenaar Van Heeckeren diende in het leger van Napoleon en vernoemde dit huis als eerbetoon naar een van de veldslagen die door het Franse leger in Rusland waren gewonnen. Op de terugweg loop je over een historische handelsweg, de Hessenweg, die een schakel vormde in de route tussen Doesburg en Zelhem. Het laatste stuk van de route gaat over het prachtige smalle Doesburgse voetpad tussen de velden.

- Op een oude rivierduin in de bossen van landgoed Keppel in Laag-Keppel ligt de bostuin met stinzenplanten De Warande. In het voorjaar, van februari t/m mei, bloeien de stinzenplanten in de bostuin. Het voorjaar begint met soorten sneeuwklokjes, waaronder een paar bijzondere cultivars. Vanaf eind maart bloeien er tal van andere stinzenplanten, vaak massaal in kleurige tapijten, onder oude eiken, beuken en acacia's. Daarnaast groeien er interessante bosplanten afkomstig van verschillende plekken van de wereld op De Warande. Langs slingerende wandelpaadjes - die op zijn 19e-eeuws zijn aangelegd - kun je genieten van al dat moois. In de mooie voorjaarstijd nodigen Trudi Woerdeman en Willem Overmars je namelijk uit om De Warande te komen bekijken tijdens hun Open Tuindagen.

Entrée € 5,- incl. kopje koffie/thee en inclusief gratis lezing van Trudi Woerdeman. Je kunt tevens genieten van een stuk zelfgebakken biologische appeltaart zonder suiker a € 2,50. Ze bieden ook een abonnement aan voor € 9,- op naam en per persoon. Met een abonnement heb je onbeperkt toegang (incl. koffie) op de Open Tuindagen. De opbrengsten van de Open Tuindagen is bestemd voor het onderhoud van de stinzenplanten op De Warande. Hun ideaal is om hun kennis over het behoud van dit kostbare groene erfgoed te kunnen doorgeven.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Keppel, zoals de dorpen Hoog-Keppel en Laag-Keppel met de buurtschap Eldrik gezamenlijk ook wel worden genoemd.

- Nieuws: - Nieuws uit Hoog-Keppel, Laag-Keppel en Eldrik van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Keppel en Eldrik.

Reactie toevoegen