Kuttingen

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

kuttingen_richtingbord_kopie.jpg

In de toeristisch aantrekkelijke gem. Gulpen-Wittem hebben gek genoeg de meeste buurtschappen, in tegenstelling tot bij buur Eijsden-Margraten, geen plaatsnaambordjes. Alleen piepkleine richtingbordjes in de omgeving. Ook Kuttingen moet het daarmee doen.

In de toeristisch aantrekkelijke gem. Gulpen-Wittem hebben gek genoeg de meeste buurtschappen, in tegenstelling tot bij buur Eijsden-Margraten, geen plaatsnaambordjes. Alleen piepkleine richtingbordjes in de omgeving. Ook Kuttingen moet het daarmee doen.

Kuttingen

Terug naar boven

Status

- Kuttingen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Kuttingen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epen.

- De buurtschap Kuttingen heeft geen plaatsnaamborden. Slechts een klein richtingbordje in de omgeving verwijst naar de buurtschap (zie de afbeelding).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Kuttinge, Köttinge.

Oudere vermeldingen
1323 Cottingen, 1838-1857 Kuttingen.

Naamsverklaring
Betekent ‘bij de lieden van de persoon Cotto’.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Kuttingen ligt ZO van het dorp Epen, rond de wegen Kuttingerweg (het Z gedeelte van deze weg) en 't Veld. Bijzonder is dat de voorkant/ingang van Hoeve De Eik ('t Veld 2) aan de Belgische kant is gesitueerd (Rue de Beusdael). De buurtschap ligt verder NW van de Belgische plaats Sippenaeken, ONO van de Belgische plaats Teuven, OZO van het dorp Slenaken en ZW van het dorp Vijlen.

- Op sommige plattegronden worden de letterlijk handvol huizen aan de Belgische grens (aan de weg ’t Veld) als aparte buurtschap Klein-Kuttingen beschouwd. Als men dat als buurtschap wil beschouwen, is het de zuidelijkste buurtschap (en dus plaats) van Nederland. Enkele honderden meters noordelijker gelegen (‘streekbreed’ gezien) liggen de buurtschappen Kuttingen, Cottessen, Terziet, Ulvend en Wolfhaag. Het zuidelijkste dorp van Nederland is Mesch, de zuidelijkste stad van Nederland is Maastricht.

- Inwoner Fred Brauers stelt dat de buurtschap op een plek ligt waar de sneeuw, als die valt, het eerst en het langst blijft liggen. “Dan is het hier net één grote kerstkaart.”

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kuttingen 10 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen en een handvol verblijfsaccommodaties, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Kuttingen heeft 5 rijksmonumenten. Het betreft allemaal vakwerkhuizen, en wel op Kuttingerweg 2a, 5, 6 en 7, en 't Veld 1a. Mede vanwege deze monumentale vakwerkpanden is de buurtschap, samen met de nabijgelegen buurtschap Terziet, een beschermd dorpsgezicht.

- Wegkruisen.

Terug naar boven

Trivia

- De buurtschap genoot even landelijke bekendheid als ‘eindpunt’ in seizoen 2003-2004 van het televisieprogramma 'Man bijt hond', waarbij men door het hele land trekt en willekeurige mensen thuis interviewt. De serie is altijd genoemd naar een plaats - doorgaans een kleine onbekende plaats of eentje met een aparte naam - in het hoge noorden en een soortgelijk plaatsje in het verre zuiden. Seizoen 2003-2004 heette 'Van Cocksdorp naar Kuttingen'. - Interview met inwoners n.a.v. de aankomst van het programma in Kuttingen. - 2e interview met inwoners n.a.v. de aankomst van het programma in de buurtschap.

Reactie toevoegen