Kruisstraat (Hoeven)

Plaats
Buurtschap
Halderberge
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Kruisstraat (Hoeven)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kruisstraat.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kruisstraat.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kruisstraat.

Terug naar boven

Status

- Kruisstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Halderberge. T/m 1996 gemeente Hoeven.

- De buurtschap Kruisstraat valt onder het dorp Hoeven.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap Kruisstraat is genoemd naar de ligging aan een kruispunt van wegen. Kruis betekent hier ‘kruising’. Dergelijke plaatsen waren gunstig voor herbergen, later ook voor pleisterplaatsen en haltes van de postkoets. (1)

Terug naar boven

Ligging

Kruisstraat ligt 1 km NW van Hoeven, rond de kruising Bosschendijk / Oude Antwerpsepostbaan / Sint Bernardusstraat / Gors. Ondanks dat de naam het lijkt te suggereren, is er in deze buurtschap geen straat die Kruisstraat heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Kruisstraat 8 huizen met 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“Voorheen was hier veel doortogt van Braband op Holland, dewijl de groote weg van Antwerpen naar den Moerdijk hier over liep, zoo dat er toen zelfs eene poststation gevestigd was. Sedert de weg van Antwerpen op Breda is bestraat geworden, is het hier op verre na niet meer zoo levendig. Thans evenwel dient het, door zijne aangename ligging, nog tot eene plaats van uitspanning, waar de ingezetenen van Oudenbosch en de Hoeve zich op Zon- en feestdagen naar toe begeven” (2).

Reactie toevoegen