Kranenburg

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

kranenburg rk kerk en klooster 1962 [640x480].jpg

Kranenburg RK kerk en klooster 1962

Kranenburg RK kerk en klooster 1962

Kranenburg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kranenburg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kranenburg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kranenburg.

Terug naar boven

Status

- Kranenburg is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Vorden.

- Het dorp Kranenburg heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Kranenburg 'in' Vorden.

- Onder het dorp Kranenburg vallen ook de buurtschappen Medler en Mossel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Kranenburg 2005-2015.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kranenburg heeft 5 rijksmonumenten.

- Het voormalige Franciscanerklooster is in 2013 herbestemd tot groepshotel voor mensen met een zorgbehoefte. Het pand dateert uit 1902 en is oorspronkelijk gebouwd voor de verpleging van tbc-patiënten. Vervolgens woonden er broeders en deed het dienst als rusthuis voor missionarissen. Midden jaren negentig verlieten de laatste Franciscanen het klooster. Tussen 1999 en 2002 fungeerde het als opvangcentrum voor asielzoekers. Sindsdien stond het leeg.

- Architect Pierre Cuypers ontwierp in zijn beginjaren voor de buurtschap Kranenburg een RK complex, dat geheel werd gefinancierd door de freules Judith en Josephine van Dorth van het nabijgelegen landgoed het Medler. Het complex bestaat uit kerk, pastorie, devotiekapel, begraafplaats, school en schoolmeesterswoning. Even verderop ligt het voor de freules Van Dorth gebouwde landhuis De Wientjesvoort, waaraan Cuypers een bijdrage leverde met een door hem ontworpen koetshuis. De bouwperiode van het complex strekt zich uit van de jaren vijftig tot tachtig van de 19e eeuw. In zijn atelier ontwierp Cuypers beelden, kruisen, lampen, bidstoelen, priestergewaden en ander religieus roerend goed. Een aantal voor de kerk op Kranenburg ontworpen zaken hebben twee wereldoorlogen en de 'beeldenstorm' van de jaren zestig van de 20e eeuw overleefd. Hiertoe behoren ook het orgel en een deel van het hoogaltaar. De Antoniuskerk is de oudste nog bestaande Cuyperskerk en het op één na oudste ontwerp. Verder vormen kerk, pastorie, grafkapel, school en schoolmeesterswoning samen één van de oudste RK Cuyperscomplexen in Nederland. Het koetshuis Wientjesvoort is zelfs diens oudste ontwerp. De kerk kwam in 1999 leeg te staan. Dankzij de inzet van een groep vrijwilligers heeft de kerk een passende herbestemming gekregen in de vorm van het Heiligenbeeldenmuseum. Het museum huisvest ca. 600 heiligenbeelden.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Kranenburg.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kranenburg.

 

Reactie toevoegen