Kralingen

Voormalige gemeente
Rotterdam
Zuid-Holland

Kralingen-Crooswijk stadskantoor [640x480].JPG

Kralingen-Crooswijk stadskantoor

Kralingen-Crooswijk stadskantoor

ZH gemeente Kralingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kralingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kralingen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kralingen

Terug naar boven

Status

- Kralingen is een voormalig dorp en gemeente, thans deel van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, in de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 27-2-1895.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1244 Cralingha, 1250 Cralinghe.

Naamsverklaring
Aan het Nieuwengelse crall en het Zweedse kräla (zie Kralingen gem. Dirksland) moet hier niet worden gedacht. Van werkwoorden afgeleide plaatsnamen op -ingen komen betrekkelijk weinig voor en de 10e-eeuwse persoonsnaam Kralo (waarschijnlijk een verkorting van Karolus) maakt het aantrekkelijk te denken aan een meervoud van Kraling en dus een betekenis: 'bij de lieden van de persoon Kralo'. Het feit dat in de 10e eeuw de persoonsnaam Cralinc voorkomt, kan de verklaring ondersteunen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kralingen ligt in het ZO van Rotterdam, tussen de Maas in het Z, de A16 in het O, de A20 in het N en het Centrum in het W.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kralingen 465 huizen met 3.535 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 400/3.080 (= huizen/inwoners) en buurtschap Kralingscheveer 65/455.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Kralingen.

- Stichting Historisch Kralingen (p/a Prinses Julianalaan 37, 3062 DD Rotterdam, tel. 010-4527092, contactpersoon W.J. Kervers (voorzitter)) is voor zover ons bekend niet met een site of pagina op het internet aanwezig.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kralingen heeft 59 rijksmonumenten.

- Kralingen-Crooswijk heeft 100 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Ster en Molen De Lelie zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijenmolens in Nederland. De specerijenmaalderij wordt verzorgd door Stichting De Kralingse Snuif en Specerijen Compagnie De Ster en De Lelie. De Ster en De Lelie zijn elke 2e zaterdag van de maand in bedrijf. De molens zijn dan te bezichtingen en er wordt uitleg gegeven over de productie van snuif en het malen van specerijen. Daarnaast zijn de molens ook vaak op woensdag geopend. In de molens zijn op windkracht gemalen specerijen te koop. Deze producten kunnen ook besteld worden via de website van de stichting.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kralingen (online te bestellen).

Reactie toevoegen