Kraggenburg

Plaats
Dorp
Noordoostpolder
Flevoland

kraggenburg meent 1960 [640x480].jpg

Kraggenburg Meent 1960

Kraggenburg Meent 1960

Kraggenburg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kraggenburg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kraggenburg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kraggenburg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kraggenburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kraggenburg is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder.

Terug naar boven

Ligging

Kraggenburg ligt ZO van Emmeloord en Marknesse, ZO van Schokland en Ens en grenst in het Z en O aan de provincie Overijssel (kern Vollenhove).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Kraggenburg heeft ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Kraggenburg.

- Dorpsbelang Kraggenburg maakt zich al sinds ca. 2000 sterk voor nieuwbouw in Kraggenburg. Door een scala aan oorzaken is dat echter nog altijd problematisch (voor toelichting zie Dorpskrant De Uitkijk sept. 2015 pag. 2/3/4). Daarom is het een 'geluk bij een ongeluk' dat de RK kerk aan de Noordermeent leeg is gekomen. In 2015 is deze kerk verbouwd en zijn hierin 5 eensgezinswoningen gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kraggenburg heeft 9 rijksmonumenten.

- Kraggenburg heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- In Paviljoen T127 te Kraggenburg is in 2010 het Pioniersmuseum gerealiseerd, met een overzichtstentoonstelling over de drooglegging van de Zuiderzee, het ontstaan van de Noordoostpolder en het leven van de pioniers; de grondleggers van het gebied. Aan de hand van beeld- en tekstmateriaal wordt het verhaal over de historie én van deze hardwerkende mensen getoond. Ter inzage zijn tevens diverse boeken over deze tijd aanwezig.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes.

- Leeuwenronde (hardlopen) (op een vrijdag in mei) met naar keuze de afstanden 2, 4, 6 en 11 km.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Route 8317 (genoemd naar de postcode van Kraggenburg) is de route die alle interessante recreatieve locaties in en rond Kraggenburg met elkaar verbindt. Maar Kraggenburg e.o. heeft nog veel meer interessante wandel- en fietsroutes. Voor nadere informatie zie de link.

- In de nog jonge Noordoostpolder is al een aantal grote bossen tot ontwikkeling gekomen, waaronder het Voorsterbos met aangrenzende bossen N van Kraggenburg. Deze worden verder beschreven bij Marknesse.

- In 2016 zijn natuurvriendelijke oevers gerealiseerd langs de Zwolse Vaart in het Voorsterbos bij Kraggenburg. Dit betekent dat de oevers minder steil zijn gemaakt, waardoor oever- en waterplanten zich beter kunnen ontwikkelen. En vissen gebruiken ondiepe oevers voor het afzetten van kuit. Ook voor de otter vormen de oevers nu een geschikt leefgebied.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Kraggenburg.

- Dorpskrant De Uitkijk (6x per jaar) is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Dorpsbelang Kraggenburg.

- Samenwerkingsschool Daltonschool De Fladderiep.

- Multi-Culti-Kraggenburg is een website voor iedereen die belangstelling heeft voor de wijze waarop men in Kraggenburg de integratie van migranten stimuleert.

- JOEK (Jongeren onder Ens Kraggenburg) is opgericht in 1965 en is een vereniging voor Ensenaren en Kraggenburgers van 16 t/m 35 jaar. De bekendste activiteiten die JOEK organiseert zijn de Autocross en het Oktoberfest.  Verder organiseert zij bijv. zaalvoetbal, karten, bowlen, lasergamen, op bezoek bij andere jongerenverenigingen in Nederland en nog veel meer.

- Zorgboerderij Buiten gewoon! Fit-inn.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kraggenburg.

Reactie toevoegen