Koufurderrige

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Koufurderrige

Terug naar boven

Status

- Koufurderrige is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. Oorspronkelijk viel het onder de gemeente Doniawerstal. Bij de herindelingen van 1984 is de buurtschap middels grenscorrectie naar de gemeente Wymbritseradiel overgegaan (gezien haar ligging W van het meer de Kûfurde was het logischer om deze buurtschap toe te voegen aan de gemeente Wymbritseradiel dan mee te laten gaan naar de nieuwe gemeente Skarsterlân). In 2011 overgegaan naar de gemeente Súdwest-Fryslân.

- De buurtschap Koufurderrige heeft een eigen postcode (8529) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk is het tegenwoordig een buurtschap van het dorp Woudsend (onder deze link kun je zien dat men in Woudsend deze buurtschap en nog een aantal andere soortgelijke omliggende buurtschappen tot haar dorpsgebied rekent).

- De buurtschap Koufurderrige ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Kûfurderrige.

Naamsverklaring
Koufurderrige dankt zijn naam aan het meer waaraan het ligt. De ‘Koufurde’ werd in 1543 al Kuforde of Koefoert genoemd. Het was een erg droog meer, zo droog dat er zomers gemakkelijk koeien doorheen gedreven konden worden. ‘Kou’ staat voor ‘koe’ en ‘furde’ betekent in het Nederlands ‘doorwaadbare plaats’. Het laatste deel van de naam, ‘rige’, betekent gewoon ‘rij’.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koufurderrige ligt NO van Woudsend, als lintbebouwing aan de provincialeweg N354 (Sneek-Lemmer).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt een buurtschap Oostsmallebrugge genoemd onder het dorp Dijken, met 2 huizen en 17 inwoners. Vermoedelijk was dit het begin van wat later Koufurderrige is gaan heten. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedernis

De nederzetting is in de 2e helft van de 19e eeuw ontstaan, langs de in 1843 aangelegde straatweg van Sneek naar Lemmer. In 1873, toen de vroegere hooilanden werden ingedijkt en bemalen met 2 watermolens, was de Koevorder Polder een feit. De meeste boerderijen zijn in de periode van 1870 tot 1890 gebouwd. Totdat Koufurderrige op 9 februari 1951 een officieel dorp werd, behoorde de streek in parten bij de dorpen aan de andere kant van het Koevordermeer (nu de Kûfurd): het kleinste, noordelijke deel hoorde met Sand Buiren bij Langweer. Het middelste, grootste deel hoorde bij Dijken en het zuidelijke part bij Teroele. In dit gebied was eerder ook een vogelkooi.

De plaatsnaam verschijnt pas in de 2e helft van de 20e eeuw op kaarten. Wellicht is dat gekoppeld aan het feit dat de plaats in 1951 tot dorp is verheven. Wellicht is toen ook deze plaatsnaam pas vastgesteld. Overigens vinden wij Koufurderrige - als bescheiden lintbebouwing zonder enige voorziening - geografisch gezien nog altijd een buurtschap, die vandaag de dag dus, zoals hierboven omschreven, tot het buitengebied van het dorp Woudsend valt te rekenen. De dorpsstatus-toekenning van 1951 had vermoedelijk meer te maken met de afgelegen ligging aan de 'andere kant' van het meer de Koevorde, dan met een daadwerkelijke dorpse status of ambities.

In het vroegere deel van Dijken onder het dorpsgebied van Langweer, tegenwoordig dus onder Koufurderrige vallend, heeft van 1730 tot 1927 een poldermolen gestaan. De molen bemaalde de 160 ha grote Vegelinspolder op het Koevordermeer. In 1926 besluiten de ingelanden van de Groote Polder Langweer-Dijken en Boornzwaag om de koren- en poldermolen in Boornzwaag te behouden en de molen in Dijken op afbraak te verkopen. Men was overgestapt op elektrische bemaling, waardoor de molen overbodig was geworden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Koufurderrige heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de stelpboerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl uit 1875 op nr. 39, met schuur.

Reactie toevoegen