Koudhoorn

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

Koudhoorn

Terug naar boven

Status

- Koudhoorn is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Koudhoorn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

- De buurtschap Koudhoorn heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
855 kopie ca. 900 Hornlo, 1326 dat goet te Hoerne, 1601 horn ofte colthorn, 1753 Couthoorn, 1830-1855 Kolthoren, 1974 Koudhoorn.

Naamsverklaring
Sinds ca. 1600 zijn samenstellingen bekend met koud, in het dialect kolt, kalt 'niet in gebruik, verlaten'. De oorspronkelijke plaatsnaam Hornlo is een samenstelling van het Oudnederlandse lo 'licht, open bos' met horn 'hoek, bocht'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koudhoorn ligt ZO van Putten, W van Garderen, rond o.a. de Hessenweg. O van de buurtschap loopt de Koudhoornseweg vanuit Garderen, W van de buurtschap loopt de Kolthoornseweg. Dat kan verwarring wekken, want Kolthoorn is een buurtschap in de eveneens Veluwse gemeente Heerde. De buurtschap grenst in het Z (buurtschap Boeschoten) en in het O (dorp Garderen) aan de gemeente Barneveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Koudhoorn omvat ca. 180 huizen met ca. 450 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De inwoners van buurtschap Koudhoorn vinden dat hun omgeving al jaren vol genoeg zit met recreatieparken. Ze zijn dan ook niet blij met eventuele uitbreidingen. Zo wilde camping de Rusthoeve in 2009 uitbreiden met 6 ha. Om aan de bezwaren van de inwoners tegemoet te komen heeft de camping dat verkleind tot 4,5 ha. Daar was nog niet iedereen gelukkig mee: ""Putten, waar de natuur de kleur bepaalt", zo luidt de slogan van het dorp. Laat de natuur dan ook intact", aldus een van de inwoners tijdens de bespreking van de uibreidingsplannen van de Rusthoeve van het college van B&W met de inwoners van buurtschap Koudhoorn in 2009. Toenmalig wethouder Barend Siksma heeft de inwoners toen verzekerd dat dit de laatste uitbreiding is van een camping in dit gebied. Schaalvergroting van campings leidt tot meer campinggasten en daarme ook tot meer verkeer op de Garderenseweg, die de inwoners nu al 'gevaarlijk genoeg' vinden. "Er gebeuren nu al regelmatig ongelukken, met name in de bocht bij de Rusthoeve", zo stelden zij. (bron: de Stentor, 19-1-2009)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Koudhoorn heeft 5 rijksmonumenten. Het betreft allemaal archeologische monumenten: terreinen met grafheuvels.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Koudhoorn, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen