Kortgene

Plaats
Dorp
Noord-Beveland
Noord-Beveland
Zeeland

Kortgene.JPG

Kortgene in het vizier

Kortgene in het vizier

Kortgene (2).JPG

Dorpsgezicht Kortgene

Dorpsgezicht Kortgene

Kortgene (3).JPG

De Nicolaaskerk in Kortgene

De Nicolaaskerk in Kortgene

Kortgene (4).JPG

Tekst en uitleg bij de Nicolaaskerk in Kortgene

Tekst en uitleg bij de Nicolaaskerk in Kortgene

kortgene..JPG

Molen De Korenbloem in Kortgene

Molen De Korenbloem in Kortgene

Kortgene (5).JPG

Het Zeeuwse landschap bij Kortgene

Het Zeeuwse landschap bij Kortgene

ZL gemeente Kortgene in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Kortgene in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Kortgene in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kortgene

Terug naar boven

Status

- Kortgene is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Noord-Beveland, gemeente Noord-Beveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1994.

- De gemeente Kortgene is per 1-4-1941 vergroot met de gemeenten Kats en Colijnsplaat.

- Wapen van de voormalige gemeente Kortgene.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
"In de wandeling Kortjene genoemd". (2)

Oudere vermeldingen
Kortgeen, Cortgene, Kortkene, 1883 Kortgene.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kortgene ligt aan het Veerse Meer en NW van het dorp Wolphaartsdijk, WZW van het dorp Kats, ZW van het dorp Colijnsplaat, ZO van de dorpen Geersdijk en Wissenkerke en OZO van het dorp Kamperland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Kortgene 126 huizen met 921 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

‘Deze gem. is eene heerlijkheid, welke zijnen naam heeft gegeven aan het geslacht van Kortgene, hetwelk reeds in het jaar 1290 in aanzien was’ (2).

Het oorspronkelijke dorp is in 1414, een jaar na de bouw, afgebrand door een ongeluk met een (stenen-)bakoven. In 1532 is het ‘tweede’ Kortgene verdronken. Het huidige dorp dateert uit eind 17e eeuw.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kortgene heeft 5 rijksmonumenten.

- ‘In Kortgene vinden we de enige ‘oude’ dorpskerk op Noord-Beveland. In de 10e eeuw vormden de Bevelanden één geheel, er was al bewoning en de vruchtbare gronden werden bebouwd. Na de vele overstromingen in de 15e en 16e eeuw bleek het noorden een eiland te zijn geworden waarop de meeste dorpen, dus ook de dorpskerken, voorgoed waren verdwenen. In Kortgene was de kerk met de vlakopgaande toren blijven staan. Het schip heeft het meest zijn 15e-eeuws karakter bewaard. In 1686 werd het koor afgebroken en in 1754 werd het schip ingrijpend verbouwd. De toren is - als zo vaak - het meest bestand gebleven tegen de tand des tijds’ (DV8).

- Molen De Korenbloem in Kortgene (Molendijk 1) is een ronde stenen stellingmolen met vijf zolders: graan-, maal-, steen-, lui- en kapzolder. De stelling zit 6,28 m boven het maaiveld. De molen is in 1873 gebouwd ter vervanging van een afgebrande achtkante grondzeiler en heeft tot 1953 op windkracht gemalen. In 1972 zijn de wieken verwijderd en in 1977 de kap, nadat pogingen de molen te laten restaureren waren gestrand. De houten kap was bedekt met dakleer. Sinds 2003 had De Korenbloem nieuwe eigenaars, die een uitgebreid restauratieplan hadden opgesteld. In 2009 is de molen overgedragen aan Stichting Molen De Korenbloem. Op 1 oktober 2011 vond de officiële opening plaats van de gerestaureerde molen, waarbij de vang werd gelicht door oud-gedeputeerde dhr. Harry van Waveren.

"De winkel van Molen De Korenbloem is iedere zaterdag van 11.00-16.00 uur geopend. In juli en augustus ook op donderdag van 11.00-16.00 uur. Je kunt in de winkel terecht voor: tarwemeel en tarwebloem, roggemeel, speltmeel en speltbloem, pannenkoekenmeel, molenmix voor broodbakmachines, griesmeel, zemelen, Noord-Bevelandse kruidkoekmix, handgemaakte schortjes, slabbetjes, halsdoekjes van molenstof, voor de (klein)kinderen, en vele leuke creatieve, handgemaakte cadeauartikelen. Dankzij jouw aankopen kan Molen De Korenbloem blijven draaien!" - Site van Molen De Korenbloem.

- Gevelstenen in Kortgene.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kortgene (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - "Kibeo vormt samen met Basisschool De Zuidvliet een integraal kindcentrum (IKC) in de nieuwe multifunctionele accommodatie De Stadsweide in Kortgene. Met een peutergroep, buitenschoolse opvang én een kinderdagverblijf. Opvang en onderwijs onder één dak. Handig voor jou en vertrouwd voor je kind."

- Zorg: - Het belangrijkste doel van Zorgboerderij Landleven in Kortgene is dat de deelnemers tevreden zijn en zich thuis voelen in de sfeer op de zorgboerderij. Verder streven ze naar de volgende doelen: de deelnemers een zinvolle dagbesteding bieden; afwisseling bieden in het dagelijks ritme; het algemeen welbevinden bevorderen; activiteiten aanbieden die passen bij de deelnemer; sociale contacten bevorderen; de deelnemers laten meegenieten van al het moois dat de boerderij te bieden heeft zoals de dieren, de omgeving en het bezig zijn in de (moes)tuin; het ontlasten van de zorg in de thuissituatie waardoor een opname in een instelling voorkomen of uitgesteld kan worden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kortgene, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen