Kornwerderzand

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

kornwerderzand sluis [640x480].jpg

Kornwerderzand sluis

Kornwerderzand sluis

Kornwerderzand

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kornwerderzand.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kornwerderzand.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kornwerderzand (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kornwerderzand (Fries: Koarnwerstersân) is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- De buurtschap Kornwerderzand heeft een eigen postcode (8752) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De buurtschap Kornwerderzand omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Er zijn plannen voor een Beleefcentrum bij Kornwerderzand. De overheid en marktpartijen gaan dit Beleefcentrum gezamenlijk ontwikkelen, waarbij een marktpartij zich richt op de exploitatie. ‘Via een openbare aanbesteding selecteren we in 2015 de meest geschikte exploitant. Geïnteresseerde partijen kunnen zich daarvoor inschrijven’ zegt Gerjan Elzinga van het project De Nieuwe Afsluitdijk. 'Dat kan één ondernemer zijn, die zowel de horeca als de educatieve attractie exploiteert. Maar het kan ook een consortium zijn. Voorwaarde is dat een langdurige exploitatie mogelijk is. We selecteren ook op passendheid bij de unieke locatie op de Afsluitdijk. Een WOK-restaurant met ballenbak maakt weinig kans. Maar een exploitant die de verhalen van de Deltawerken, duurzame energie UNESCO Waddenzee, IJsselmeer en de Vismigratierivier vertaalt naar een spannende, eigentijdse, educatieve attractie past goed op deze bijzondere plek. Zeker als de effecten van een Beleefcentrum ook op de omgeving een positieve uitwerking hebben. Kornwerderzand en het Beleefcentrum moeten bovendien een representatieve toegangspoort naar Fryslân zijn, zeker in de aanloop naar Culturele Hoofdstad 2018.’ In dat jaar moet het Beleefcentrum gereed zijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kornwerderzand heeft 26 rijksmonumenten.

- Als u over de Afsluitdijk rijdt, dan ziet u bij de Spuisluizen grote betonnen gevaartes liggen. Het zijn verdedigingswerken, gebouwd in de jaren dertig tijdens de aanleg van de Afsluitdijk: kazematten. In de eerste linie bij Kornwerderzand is in de meidagen van 1940 fel gevochten. De Duitse aanvallers werden tegengehouden. In deze linie ligt sinds 1985 het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Zeven kazematten ingericht in de stijl van de meidagen 1940. Hier ziet u dagelijks leven van de militairen tijdens de mobilisatie en de oorlog. Opengesteld zijn: o.a. de Commandokazemat, de Keukenkazemat en de Kanonkazemat. Ook is er aandacht voor o.a. de strijd in de Wonsstelling, het verzet, de wapens, de bevrijding, de marine en de noodlottige vlucht van de Lockheed Hudson, een Engelse jachtbommenwerper.

Reactie toevoegen