Korendijk

Gemeente
Korendijk
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

korendijk_dijk_van_een_gemeente.jpg

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Piershil. Per 1-1-2019 wordt de gemeente opgeheven en gaat zij op in de nieuwe eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Piershil. Per 1-1-2019 wordt de gemeente opgeheven en gaat zij op in de nieuwe eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

Korendijk

Terug naar boven

Status

- Korendijk is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard. De hoofdplaats van de gemeente is Piershil.

- De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Piershil.

- De gemeente Korendijk omvat de dorpen Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland, het eiland Tiengemeten, met daarop de gelijknamige buurtschap, en de buurtschappen Hitsertsekade, Nieuwendijk, Oosthoek, Oudendijk, Schenkeldijk, Vuurbaken (deels), Zinkweg (deels), Zuidzijde en Zwartsluisje. Bij elkaar zijn dit onder meer 4 dorpen en 10 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Korendijk.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Korendijk.

- De slogan van de gemeente is: "Dijk van een gemeente!"

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Korendijk grenst in het N aan de rivier de Spui, Zuidland, Simonshaven, Hekelingen en nog net aan buitengebied van Spijkenisse, in het NO aan Oud-Beijerland, in het O aan Klaaswaal, Numansdorp en het water het Haringvliet, in het Z ook aan het Haringvliet, Den Bommel en buitengebied van Middelharnis, en ligt NO van Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet, N en NO van Oude-Tonge, N en NW van Ooltgensplaat, NW van Willemstad en Helwijk, ZW van Westmaas en Mijnsheerenland, Z van Spijkenisse en OZO van Hellevoetsluis. Het eiland Tiengemeten ligt Z in de gemeente, even O van de gemeente loopt de A29, en ZO van de gemeente ligt het Knooppunt Hellegatsplein (A29/A59/N59). De hoofdplaats Piershil ligt NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Korendijk omvat ca. 4.300 huizen met ca. 10.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een aantal dijken in de Hoeksche Waard voldeed niet meer aan de wettelijke norm en is daarom in 2015 en 2016 versterkt. Het project Dijkversterking Spui Oost behelsde het versterken van ruim 8 kilometer dijk langs het Spui tussen Goudswaard en Oud-Beijerland. De dijkversterking omvatte het ophogen en verbreden van de dijken met extra grond. Om de dijk op zijn plek te houden zijn er damwanden aangebracht. Tegen de invloeden van golfslag is aan de buitenkant van de dijk steenbekleding aangebracht. Deze acties waren nodig om droge voeten te houden en de veiligheid van het dijktraject weer voor een periode van 50 jaar te waarborgen. Na de dijkversterking zijn de wegen en fietspaden hersteld en zijn nieuwe asfaltverhardingen aangebracht.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Korendijk. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Muziek: - Muziekvereniging Volharding Korendijk is opgericht in 1900. De vereniging omvat de onderdelen fanfare, drumband, dweilband De Piepers, en een blokfluitgroep om de jeugd te laten kennismaken met muziek. Na het voltooien van deze opleiding kunnen de leerlingen de overstap maken naar een blaas- of slaginstrument. De vereniging verzorgt eigen muziekopleidingen in de kernen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland.

Reactie toevoegen