Korendijk

Voormalige gemeente
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

korendijk_dijk_van_een_gemeente.jpg

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. In 2019 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de nieuwe, eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. In 2019 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de nieuwe, eilandbrede gemeente Hoeksche Waard.

Korendijk

Terug naar boven

Status

- Korendijk is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard. De hoofdplaats van de gemeente was Piershil.

- De gemeente Korendijk is in 1984 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland.

- In 2019 is de gemeente Korendijk opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

- De gemeente Korendijk omvatte de dorpen Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland, het eiland Tiengemeten, met daarop de gelijknamige buurtschap, en de buurtschappen Hitsertsekade, Nieuwendijk, Oosthoek, Oudendijk, Schenkeldijk, Vuurbaken (deels), Zinkweg (deels), Zuidzijde en Zwartsluisje. Bij elkaar zijn dit 4 dorpen, 10 buurtschappen en 1 eiland.

- Wapen van de voormalige gemeente Korendijk.

- De slogan van de gemeente was: "Dijk van een gemeente!"

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Korendijk grensde in het N aan de rivier de Spui, aan de dorpen Zuidland, Simonshaven, Hekelingen en nog net aan buitengebied van de stad Spijkenisse, in het NO aan het dorp Oud-Beijerland, in het O aan de dorpen Klaaswaal en Numansdorp en aan het water Haringvliet, in het Z ook aan het Haringvliet, aan het dorp Den Bommel en aan buitengebied van het dorp Middelharnis, en lag NO van de dorpen Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet, N en NO van het dorp Oude-Tonge, N en NW van het dorp Ooltgensplaat, NW van de stad Willemstad en het dorp Helwijk, ZW van de dorpen Westmaas en Mijnsheerenland, Z van de stad Spijkenisse en OZO van de stad Hellevoetsluis. Het eiland Tiengemeten lag Z in de gemeente, even O van de gemeente liep de A29, en ZO van de gemeente lag het Knooppunt Hellegatsplein (A29/A59/N59). De hoofdplaats Piershil lag NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Eind 2018, bij de opheffing, omvat de gemeente Korendijk ca. 4.300 huizen met ca. 10.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een aantal dijken in de Hoeksche Waard voldeed niet meer aan de wettelijke norm en is daarom in 2015 en 2016 versterkt. Het project Dijkversterking Spui Oost behelsde het versterken van ruim 8 kilometer dijk langs het Spui tussen Goudswaard en Oud-Beijerland. De dijkversterking omvatte het ophogen en verbreden van de dijken met extra grond. Om de dijk op zijn plek te houden zijn er damwanden aangebracht. Tegen de invloeden van golfslag is aan de buitenkant van de dijk steenbekleding aangebracht. Deze acties waren nodig om droge voeten te houden en de veiligheid van het dijktraject weer voor een periode van 50 jaar te waarborgen. Na de dijkversterking zijn de wegen en fietspaden hersteld en zijn nieuwe asfaltverhardingen aangebracht.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - "Muziekvereniging Volharding Korendijk is opgericht in 1900. Fanfare. Het fanfareorkest is het oudste onderdeel van Volharding en dateert uit 1922. Het orkest telt momenteel ongeveer 40 leden en staat sinds 1991 onder leiding van dirigent Henk de Vos. Het orkest komt uit in de 5e divisie en bezoekt regelmatig concoursen en festivals. De muziek is uiteenlopend. De laatste jaren wordt vaak gekozen voor populaire en moderne muziek uit hogere divisies. Deze muziek wordt o.a. ten gehore gebracht tijdens jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het jaarconcert en bijdragen aan kerstzangdiensten. Muzikaal richt de fanfare zich vooral op het 'zittende' werk. Toch kan in samenwerking met de drumband nog steeds gemarst worden tijdens feestdagen en evenementen. De fanfare is op straat te vinden met o.a. Koningsdag, Sinterklaas en de avonddrie- en avondvierdaagsen.

Drumband. De drumband, opgericht in 1965, telt momenteel ongeveer 10 leden en staat sinds 1979 onder leiding van instructeur Henk Stolk. In samenwerking met de drumband is Volharding Korendijk in staat om te 'marsen', een gegeven dat al bij veel verenigingen in de Hoekse Waard niet meer mogelijk is. De drumband laat zich niet alleen op straat zien, maar verzorgt daarnaast ook gezamenlijke optredens met het orkest. Dweilband 'De Piepers'. Begin jaren '70 werd de boerenkapel geformeerd uit leden van de fanfare. Toen werd in boerenkleding vooral Egerlander muziek gespeeld. Door de jaren heen veranderde de muziek en wordt tegenwoordig eigentijdse muziek gespeeld. “De Piepers” is een dweilband die inzetbaar is bij allerlei feestelijke gelegenheden, zoals braderieën, evenementen en privéfeesten. De Piepers op jouw eigen feestelijke gelegenheid? Neem contact met ons op!

Blokfluit (Algemene muzikale vorming). In 1999 is de Blokfluitgroep opgericht. De groep staat onder leiding van Ingrid van Ijzendoorn. Het doel van blokfluitles is om de jeugd kennis te laten maken met het maken van muziek. Na het voltooien van deze opleiding, kunnen de leerlingen de overstap maken naar een blaas- of slaginstrument. Bij het opzetten van blokfluitlessen is er een goede samenwerking met de basisscholen in Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland. Muziekopleiding. De muziekopleiding van Volharding Korendijk wordt verzorgd in de kernen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland. Er wordt lesgegeven door vakbekwame docenten. Het doel van deze opleiding is om de leerlingen voor te bereiden op hun deelname aan het orkest of de drumband. Binnen de opleiding wordt er gewerkt middels het HaFaBra-leerplan. Leerlingen die minimaal beschikken over het HaFaBra A-niveau, kunnen het landelijke examen gaan halen. Na het afleggen van het A-examen, volgt de leerling de lessen tot in ieder geval het niveau van het B-examen is bereikt. Na het behalen van het B-examen, is de leerling in principe niet meer verplicht om muziekles te volgen. Er wordt lesgegeven op de volgende instrumenten: Sopraansaxofoon, Altsaxofoon, Tenorsaxofoon, Baritonsaxofoon, Bugel, Trompet/Cornet, Hoorn, Schuiftrombone, Bariton/Euphonium, Bb / Eb bas, Kleine trom, Tenortrom, Grote trom, Drumstel, Melodisch slagwerk."

- Sport voor het goede doel: - "Het doel van Runningteam Korendijk is om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen, wat ten goede komt aan allerlei doelen ten behoeve van kankerpatienten. wij organiseren feestavonden, houden een collecte in alle kernen van onze sinds 2019 voormalige gemeente, we organiseren sponsorlopen en proberen op jaarmarkten gelden te verdienen t.b.v. het goede doel. Elk seizoen wordt direct na de Roparun de middels alle acties verkregen gelden overgemaakt aan Stichting Roparun.

Wat is Roparun? Warmlopen voor een gezamenlijk doel en het, voor zover mogelijk, veraangenamen van het leven van mensen met kanker, dat is Roparun. De Roparun is een loopevenement van meer dan 500 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. Een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Door middel van het bijeen gelopen geld worden vele goede doelen gesteund zoals het Sophia Kinderziekenhuis en de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam. De afgelopen 27 edities van de Roparun is al meer dan 84 miljoen euro opgehaald.

De Roparun vindt plaats in het Pinksterweekend met de start op zaterdag in Parijs en de finish op maandag op de Binnenrotte in Rotterdam. Runningteam Korendijk zal in 2021 voor de 20e maal deelnemen aan de Roparun. De afgelopen jaren hebben wij al meer dan € 464.000,= kunnen overmaken aan Stichting Roparun. Dit hebben wij bereikt door medewerking van een groot aantal bedrijven en basisscholen d.m.v. een sponsorloop, maar ook kunnen wij niet zonder steun van u. Ieder bedrag aan sponsoring is welkom en krijgt een vermelding op onze site."

Reactie toevoegen