Koningslust

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Koningslust

Terug naar boven

Status

Koningslust is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Koningslust grenst in het W aan Grashoek, in het N en O aan Maasbree en in het Z aan Helden en Panningen, en ligt Z van de A67 en Kronenberg, ZW van Sevenum, W van Blerick en Venlo, NO van Beringe, ONO van Meijel en ZO van Evertsoord en Helenaveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Koningslust omvat ca. 500 huizen met ruim 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Presentatie van wat er de afgelopen jaren in Koningslust is gebeurd en wat er de komende jaren nog gaat gebeuren (2015). En dat is in beide gevallen heel veel...

- Ontwikkelingsvisie Koningslust en de resultaten daarvan (Powerpoint presentatie).

- Videoreportage over de toekomstvisie m.b.t. Koningslust (2014).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Koningslust heeft 1 rijksmonument.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Christmas Truckrun (op een zaterdagavond half december) is een prachtige truckrun - en wellicht zelfs uniek voor ons land in deze opzet - met ca. 80 versierde en verlichte trucks en speciale voertuigen. Met aan boord de vrolijke gezichten van de cliënten van Daelzicht met hun begeleiders. De Christmas Truckrun rijdt elk jaar ongeveer dezelfde route. Ze starten bij Daelzicht/Savelberg in Koningslust en rijden vervolgens via Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen terug naar het beginpunt. De route komt dus door een groot deel van de gemeente Peel en Maas. In elke kern is er voor de toeschouwers een gezellig trefpunt in kerstsfeer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Vlakbroekroute (4 km).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Koningslust.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Sprunk is in 2008 na een volledige renovatie heropend. Het dorpshuis heeft een grote bar en 5 ruimten voor multifuntioneel gebruik. De kleinste ruimte is voor bijeenkomsten van 5 tot 8 personen en in de grootste ruimte kun je met 80 personen terecht. De bar kan met schuifwanden vergroot worden, zodat je met grote gezelschappen tot zelfs 300 personen in het dorpshuis terecht kunt. Ook de gymzaal behoort tot het complex van het dorpshuis. Deze gymzaal kan buiten de sporturen ook gereserveerd worden voor andere activiteiten en natuurlijk ook voor sport. Bijna alle verenigingen en groepen uit Koningslust maken gebruik van het dorpshuis. Het dorpshuis is voorzien van een moderne keuken, zodat je er ook al je feestjes, partijen, bruiloften, verjaardagen, diners, koffietafels en dergelijke kunt laten verzorgen.

- Onderwijs: - "Basisschool De Springplank in Koningslust is een kleine dorpsschool die staat voor modern en eigentijds onderwijs, waarbinnen we het betekenisvol leren steeds meer vorm en inhoud willen geven. Een school met volop mogelijkheden, waar kinderen alle ruimte krijgen om hun talent samen met andere kinderen te ontwikkelen. Dit doen we o.a. door te werken met kansrijke combinatiegroepen. Wij geloven dat het leren zich voltrekt door ervaren, beleven, leren en begrijpen. Deze cyclus bouwen we dan ook binnen ons onderwijs in. De een leert door doen, de ander moet het ‘voor zich zien’ en een derde persoon moet de informatie eerst voor zichzelf ordenen alvorens deze te kunnen begrijpen.

Wij stellen ons de vraag: wat moeten onze kinderen nu leren om optimaal voorbereid te zijn op de samenleving in de 21e eeuw? Naast taal en rekenen en de kernvakken, zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden van belang. Op BS De Springplank is ieder kind een ster! Aan ons om ieder op zijn eigen wijze te laten schitteren. Zodat ieder kind op een zo hoog mogelijk en divers niveau kan stralen en nu en in de toekomst kan schitteren."

- Muziek: - Fanfare en Drumband Eendracht Maakt Macht (EMM).

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Koningslust.

- Zorg: - "Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. We bieden een veilige woonomgeving, intensieve zorg en behandeling, zinvolle dagbesteding en werk op maat, ondersteuning thuis bij het dagelijkse leven en opvang in een crisissituatie. Ongeveer 1.500 medewerkers en 800 vrijwilligers werken elke dag met plezier, respect, warmte en deskundigheid voor onze 2.000 cliënten." Daelzicht is op ruim 80 locaties in Limburg vertegenwoordigd, waaronder een aantal locaties in Koningslust.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Koningslust en - idem Savelberg.

Reactie toevoegen