Koningslust

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Koningslust

Terug naar boven

Status

Koningslust is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Koningslust grenst in het W aan Grashoek, in het N en O aan Maasbree en in het Z aan Helden en Panningen, en ligt Z van de A67 en Kronenberg, ZW van Sevenum, W van Blerick en Venlo, NO van Beringe, ONO van Meijel en ZO van Evertsoord en Helenaveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Koningslust omvat ca. 500 huizen met ruim 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Presentatie van wat er de afgelopen jaren in Koningslust is gebeurd en wat er de komende jaren nog gaat gebeuren (2015). En dat is in beide gevallen heel veel...

- Ontwikkelingsvisie Koningslust en de resultaten daarvan (Powerpoint presentatie).

- Videoreportage over de toekomstvisie m.b.t. Koningslust (2014).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Koningslust heeft 1 rijksmonument.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Christmas Truckrun (op een zaterdagavond rond half december, in 2020 voor de 11e keer) is een prachtige truckrun - en wellicht zelfs uniek voor ons land in deze opzet - met ca. 80 versierde en verlichte trucks en speciale voertuigen. Met aan boord de vrolijke gezichten van de cliënten van Daelzicht met hun begeleiders. De Christmas Truckrun rijdt elk jaar ongeveer dezelfde route. Ze starten bij Daelzicht/Savelberg in Koningslust en rijden vervolgens via Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen terug naar het beginpunt. De route komt dus door een groot deel van de gemeente Peel en Maas. In elke kern is er voor de toeschouwers een gezellig trefpunt in kerstsfeer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Vlakbroekroute (4 km).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Koningslust.

- Nieuws: - Nieuws uit Koningslust op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Sprunk is in 2008 na een volledige renovatie heropend. Het dorpshuis heeft een grote bar en 5 ruimten voor multifuntioneel gebruik. De kleinste ruimte is voor bijeenkomsten van 5 tot 8 personen en in de grootste ruimte kun je met 80 personen terecht. De bar kan met schuifwanden vergroot worden, zodat je met grote gezelschappen tot zelfs 300 personen in het dorpshuis terecht kunt. Ook de gymzaal behoort tot het complex van het dorpshuis. Deze gymzaal kan buiten de sporturen ook gereserveerd worden voor andere activiteiten en natuurlijk ook voor sport. Bijna alle verenigingen en groepen uit Koningslust maken gebruik van het dorpshuis. Het dorpshuis is voorzien van een moderne keuken, zodat je er ook al je feestjes, partijen, bruiloften, verjaardagen, diners, koffietafels en dergelijke kunt laten verzorgen.

- Onderwijs: - "Basisschool De Springplank in Koningslust is een kleine dorpsschool die staat voor modern en eigentijds onderwijs, waarbinnen we het betekenisvol leren steeds meer vorm en inhoud willen geven. Een school met volop mogelijkheden, waar kinderen alle ruimte krijgen om hun talent samen met andere kinderen te ontwikkelen. Dit doen we o.a. door te werken met kansrijke combinatiegroepen. Wij geloven dat het leren zich voltrekt door ervaren, beleven, leren en begrijpen. Deze cyclus bouwen we dan ook binnen ons onderwijs in. De een leert door doen, de ander moet het ‘voor zich zien’ en een derde persoon moet de informatie eerst voor zichzelf ordenen alvorens deze te kunnen begrijpen.

Wij stellen ons de vraag: wat moeten onze kinderen nu leren om optimaal voorbereid te zijn op de samenleving in de 21e eeuw? Naast taal en rekenen en de kernvakken, zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden van belang. Op BS De Springplank is ieder kind een ster! Aan ons om ieder op zijn eigen wijze te laten schitteren. Zodat ieder kind op een zo hoog mogelijk en divers niveau kan stralen en nu en in de toekomst kan schitteren."

- Muziek: - "In april 1945, kort na de bevrijding, werd een vergadering belegd met als doel de zangvereniging op te heffen en een muziekvereniging op te starten. Met de steun van de broeders en inzet van voorzitter Willem Joosten (de Sjoester) werd Fanfare Eendracht Maakt Macht (EMM) een feit. Rond 1948 is hier ook de drumband aan toegevoegd. Inmiddels bestaat de vereniging uit fanfare, drumband en jeugdorkest. Door de jaren heen heeft de fanfare in het dorp een rol van muzikale betekenis gespeeld. Muziek is immers niet weg te denken uit de gemeenschap van Koningslust. Denk maar eens aan alle activiteiten waar een muzikale toon ten gehore wordt gebrachtt! Vandaag de dag bestaat de fanfare uit een gemengde en uitermate gezellige mix van muzikanten. Jong en oud afgewisseld, net zoals man en vrouw aan dit gezelschap deelneemt. Ook van buiten het dorp weten verschillende personen elke maandagavond de weg naar de repetitie te vinden. Onder leiding van Willem Lindelauf komt men tot muzikale hoogtepunten, voor het publiek te beluisteren tijdens de optredens die regelmatig plaatsvinden. Vaak gaat dit gepaard met thema’s, zoals bijv. Moeder- en Vaderdag, Kerst, jaargetijden en ook een heus Promsconcert. Daarnaast zoekt men regelmatig samenwerking met andere verenigingen zoals Konzagro, kinderen van basisschool De Springplank en onze zustervereniging Fanfare St. Jozef uit Beringe.

Zoals de naam van Fanfare & Drumband Eendracht Maakt Macht Koningslust al doet vermoeden is ook de drumband een belangrijk onderdeel van het geheel. Deze groep bestaat momenteel enkel uit mannen, binnen de leeftijdscategorie 20-35 jaar. De groep staat al talloze jaren onder leiding van Leon Nevels. De drumband heeft als doel om enkele keren per jaar concertwerken te laten horen tijdens de optredens waaraan het deelneemt. Samenspel, dynamiek en kwaliteit zijn 3 termen die als grondslag fungeren voor deze slagwerkers. Naast de traditionele instrumenten maakt men ook gebruik van pauken, conga’s, grote trom en een divers pallet aan bij-instrumenten.

Onze vereniging heeft ook een eigen Jeugdorkest Crescendo, waarbij samenwerking met Fanfare St. Jozef uit Beringe al enkele jaren aan de orde is. Jeugd uit Koningslust en Beringe vormt samen het Jeugdorkest, dat onder leiding staat van dirigenten Willem Lindelauf en Ralph Brummans. Wekelijks repeteert de jeugd om wat ze geleerd hebben tijdens diverse optredens aan ht publiek te laten horen. Het jeugdorkest is de opstap naar de grote fanfare of drumband. Samen muziek maken en meemaken hoe leuk dit is staat hoog in het vaandel. Plezier hebben in het maken van muziek zorgt ervoor dat onze vereniging kan blijven bestaan. Tel hierbij op de harmonie die heerst binnen de vereniging en de slogan ‘Eendracht Maakt Macht’ is het resultaat! Heb je ooit muziek gemaakt of wil je graag muziek (leren) maken? Schroom dan niet en loop vrijblijvend eens binnen op de repetitie avond op maandag of informeer bij een spelend lid. Iedereen is welkom en hoe meer zielen hoe meer muziekvreugde!" - Het jubileumboek '50 jaar v.v. Koningslust / 50 jaar fanfare EMM' is via de link ook online te lezen.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Koningslust.

- Zorg: - "Daelzicht is een zorgorganisatie met een groot en gevarieerd aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. We bieden een veilige woonomgeving, intensieve zorg en behandeling, zinvolle dagbesteding en werk op maat, ondersteuning thuis bij het dagelijkse leven en opvang in een crisissituatie. Ongeveer 1.500 medewerkers en 800 vrijwilligers werken elke dag met plezier, respect, warmte en deskundigheid voor onze 2.000 cliënten." Daelzicht is op ruim 80 locaties in Limburg vertegenwoordigd, waaronder een aantal locaties in Koningslust.

- Welzijn: - "Door de veranderingen in de financiering van individuele begeleiding en zorg in Nederland wordt de ondersteuning voor mensen met lichte beperkingen en hulpvragen neergelegd bij de gemeente in de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Men streeft ernaar om mensen zo lang mogelijk in staat te stellen om zelfstandig in de eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Daarvoor wordt wel steeds meer een beroep gedaan op het eigen netwerk, op mantelzorg en vrijwilligers in de dorpen en wijken. Inmiddels is bekend dat dit vaak leidt tot overbelasting van mantelzorgers. In alle dorpen van Peel en Maas zijn daarom inmiddels dagvoorzieningen in het leven geroepen. Vrijwilligers uit alle dorpen hebben hier hun schouders onder gezet. En ieder dorp geeft hier zijn eigen invulling aan. Daarbij is leidend datgene wat bezoekers zelf aangeven. Deze dagvoorzieningen zijn inmiddels doorontwikkeld naar een andere vorm; de Dorpsontmoeting. Deze nieuwe naam geeft ook beter weer wat de bedoeling is; ga niet eenzaam achter de geraniums zitten, maar Maak Meer Mee, blijf meedoen in de gemeenschap. Geef zelf mee vorm aan de inhoud van de dorpsontmoeting in jouw dorp.

Dit heeft tot resultaat dat het aanbod aan activiteiten per kern zeer verschillend is en activiteiten met elkaar gedeeld kunnen worden. Daardoor bestaat er ook de mogelijkheid om deel nemen aan een activiteit in een ander dorp. In dit dorp wordt de dorpsontmoeting aangestuurd door Stichting Welzijn Bevordering inwoners Koningslust (SWBiK). Dit geldt voor alle facetten van het runnen van de dorpsontmoeting. Daarnaast speelt ook de werkgroep Dorpsontmoeting een belangrijke rol in de uitvoering en de terugkoppeling.

Dorpsontmoeting Koningslust is een combinatie van ontmoeting, bezigheden en ontspanning in een huiselijke sfeer voor thuiswonende mensen. Het heeft als doel het bevorderen van welzijn, sociale contacten, zelfstandigheid en gezondheid. Bij de dorpsontmoeting wordt het nuttige met het aangename verenigd. De aanwezige professionele begeleiding met ondersteuning van vrijwillige deelnemers biedt o.a. structuur en sociaal contact. Je neemt deel aan een activiteitenprogramma, waar voorop staat dat niets moet. Tevens is er gelegenheid om deel te nemen aan de vers bereide warme maaltijd, bereid door vrijwilligers. Iedereen is welkom, ook om gezellig langs te komen en een kopje koffie/thee mee te drinken. Wil je regelmatig deelnemen? Meld je dan aan bij de aanwezige beroepskracht. Zij zal je uitnodigen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Je kunt desgewenst een familielid of een bekende meenemen. De dorpsontmoeting is 3 dagdelen per week open: dinsdagmorgen 10.00-13.00 uur en vrijdag de hele dag: 10.00-16.00 uur. Op donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur is er tevens Open Inloop. Deelname aan dagdelen zonder extra activiteiten is gratis. Kosten per dagdeel € 2,50 bij deelname aan dagdelen met extra activiteit of uitstapje. Kosten warme maaltijd € 6,00."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Koningslust en - idem Savelberg.

Reactie toevoegen