Kolderveen

Plaats
Dorp
Meppel
Drenthe

kolderveen dorpsstraat 1956 [640x480].jpg

Kolderveen Dorpsstraat 1956

Kolderveen Dorpsstraat 1956

Kolderveen

Terug naar boven

Status

- Kolderveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Meppel. T/m 1997 gemeente Nijeveen.

- Het dorp Kolderveen heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Nijeveen.

- Onder het dorp Kolderveen vallen ook de buurtschappen Kolderveense Bovenboer en De Kolk (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kolderveen ligt WZW van het dorp Nijeveen, W van de A32 en het dorp Ruinerwold, N van de stad Meppel, NO van het dorp Wanneperveen en de plassen Beulakerwijde en Belterwijde, O van de plas de Bovenwijde en het dorp Giethoorn, ZO van het dorp Zuidveen, Z van het dorp Onna en de stad Steenwijk en ZW van de dorpen Darp en Havelte.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Kolderveen, samen met de buurtschap Kolderveensche Dijk, 52 huizen met 256 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 175 huizen met ca. 430 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kolderveen heeft 5 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kolderveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Kunst: - Kik (Kunst in Kolderveen) is gevestigd in voormalige zuivelfabriek 'De Venen'. In KiK wonen en werken gastkunstenaars afkomstig uit zeer diverse disciplines. Nationale en internationale kunstenaars worden op basis van een projectvoorstel uitgenodigd om deel te nemen aan een 'Artist in Residence' programma van ca. 8 weken. Daarnaast organiseert KiK - gekoppeld aan het werk van de gastkunstenaar(s) - thematentoonstellingen, workshops en lezingen. Ook biedt KiK door middel van stageplekken en workshops plaats aan jong talent.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kolderveen.

Reactie toevoegen