Klaaswaal

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Klaaswaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Klaaswaal in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Klaaswaal in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Klaaswaal

Terug naar boven

Status

- Klaaswaal is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Cromstrijen, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Klaaswaal.

- Onder het dorp Klaaswaal vallen ook de buurtschappen Bommelskous en Oudesluis (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1555 Claes Wael, 1613 Claeyswael, 1639 Claeswael, 1773 Klaas Waal.

Naamsverklaring
Btekent waal 'diepe ronde plas, gat ontstaan bij dijkdoorbraak' van de persoon Claes.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Klaaswaal ligt ZO van de stad Spijkenisse en Z van het dorp Oud-Beijerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Klaaswaal 177 huizen met 1.204 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 88/651 (= huizen/inwoners), buurtschap Oude Sluis 18/133 en 'verspreide woningen' 71/420. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Klaaswaal is ontstaan na de aanleg van de polder Oud Cromstrijen (1539).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Klaaswaal heeft 7 rijksmonumenten.

- Kerk van de Hervormde Gemeente Klaaswaal.

- Speldjesmuseum Pin Art Gallery toont een uitgebreide collectie spelden, pins, medailles en andere emblemen die gerangschikt zijn in thema's. O.a. de sporten met hun lokale, landelijke en internationale organisaties, wedstrijden en hun specifieke historische ontwikkeling. Voor het bedrijfsleven is de ontwikkeling vanuit de gilden sinds de middeleeuwen een bijna natuurlijke indeling die momenteel nog steeds voorkomt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Gebruikte Goederen Markt (GGM) in Klaaswaal verkoopt goede gebruikte spullen. De opbrengst is voor de lokale Ned. Hervormde kerk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Klaaswaal (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Klaaswaal op nieuwssite Hoekschewaard.nl.

- Onderwijs en kinderopvang: - "Sinds mei 2017 is De Blieken in Klaaswaal een kindcentrum. Kinderopvang en basisschool werken intensief samen. Volgens dezelfde kernwaarden en vanuit dezelfde visie. Met elkaar werken we hard aan de ontwikkeling van een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn. Op die manier stroomt je kind bijna als vanzelf door van de baby- naar de peutergroep en daarna naar de basisschool. Zit je kind op de basisschool en heb je opvang nodig buiten de schooltijden? Dan kan je kind voor en na schooltijd worden opgevangen door de leidsters van de BSO. Tot slot vind je in de Blieken ook peuterspeelzaal ’t Haventje. Dat maakt in De Blieken het plaatje compleet. Handig toch, alles onder één dak? De Blieken is het eerste kindcentrum in de Hoeksche Waard.

Op De Blieken hebben we HART voor elkaar. Het hart symboliseert de kernwaarden van ons kindcentrum: hulpvaardig, aardig, rustig en trots. Op De Blieken houden we rekening met elkaar, we zorgen voor elkaar: we hebben HART voor elkaar! Vanuit deze kernwaarden hebben we bij de start van ons kindcentrum onze gezamenlijke visie geformuleerd: In het kindcentrum bieden wij opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 13 jaar, waar zij worden gestimuleerd te spelen en te leren. In een veilige, warme en uitdagende omgeving voelen kinderen, ouders en medewerkers zich gewaardeerd. Peuterspeelzaal, kinderopvang en basisschool werken aan een doorgaande ontwikkelings- en leerlijn, zodat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen op cognitief, sociaal-emotioneel, motorisch en creatief gebied. In het kindcentrum worden verschillen gerespecteerd en talenten gestimuleerd."

- Sport: - Voetbalvereniging SSS.

Reactie toevoegen