Kessel

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

kessel keverberg [640x480].jpg

Kessel, het eeuwenoude kasteel De Keverberg is in 1944 door de Duitsers tot een ruïne gemaakt. Na vele eerdere vruchteloze pogingen, is het kasteel in 2014/2015 herbouwd.

Kessel, het eeuwenoude kasteel De Keverberg is in 1944 door de Duitsers tot een ruïne gemaakt. Na vele eerdere vruchteloze pogingen, is het kasteel in 2014/2015 herbouwd.

LB gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kessel

Terug naar boven

Status

- Kessel is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- De gemeente Kessel omvatte naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp Kessel-Eik en de buurtschappen Broek, Dijk, Donk, Hei, Hout, Oyen en Spurkt.

- Onder het dorp Kessel vallen ook de buurtschappen Broek, Dijk, Donk, Hei (deels), Hout, Oyen en Spurkt (grotendeels). Dat zijn in totaal 7 buurtschappen. Alleen voor de postadressen vallen ook het dorp Kessel-Eik en de andere delen van de buurtschappen Hei en Spurkt onder het dorp Kessel.

- Wapen van de voormalige gemeente Kessel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kessel grenst in het W aan Kessel-Eik, in het NW aan Egchel, in het N aan Helden en Baarlo, in het O aan de rivier de Maas, Belfeld en Reuver en in het Z ook aan de Maas, ook aan Reuver en aan Beesel, en ligt N van Swalmen en ZW van Tegelen en Venlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Kessel 219 huizen met 1.248 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 74/368 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen 't Veer 27/153, Kessel-eik 59/244, Het Broek 22/223, Donck 11/72, Hout 15/108 en Ooijen 11/80. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.710 huizen met ca. 4.300 inwoners, dit is inclusief de aantallen van het dorp Kessel-Eik, met ca. 300 huizen en ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Kessel.

- De gemeente Peel en Maas stimuleert haar toeristische dorpen om zich met een specifiek thema te onderscheiden, op de kaart te zetten. In Kessel hebben ze het thema 'dorpsromantiek' bedacht, en de daaraan gekoppelde campagne 'Neem me mee naar Kessel'. Er zijn en worden diverse initiatieven ontwikkeld die op dit thema aansluiten. Zo heeft men de Kesselse Kusjes bedacht; koekjes in kusvorm, met meel van de lokale molen(aar), gebakken door de lokale bakker.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kessel heeft 12 rijksmonumenten.

- Op de Sint Anthoniusmolen, ook wel Kesselse Molen, wordt Limburgs graan met windkracht verwerkt tot streekeigen meel. Het eeuwenoude proces van malen tussen de molenstenen, met behoud van vitaminen en oliën, geeft meel dat gezond en voedzaam is en bekend staat om zijn krachtige smaak. Granen halen ze zo veel mogelijk uit eigen streek. Alle producten zijn op eigen molen, geheel op windkracht en dus CO2-neutraal, verwerkt tot heerlijke meelsoorten. Wees welkom als de molen draait om dit stukje vernuft uit het verleden te komen bewonderen, een van de meelproducten te kopen, of gewoon een praatje met de molenaar(s) te maken.

- De herbouw van Kasteel De Keverberg is in 2015 gereed gekomen. De historie van Kasteel De Keverberg begint in de 10e eeuw, als op deze plek een vierkante natuurstenen toren wordt gebouwd van 15 meter hoog, op een fundering van oersteen en maaskeien. Vanaf deze toren wordt tol geheven voor zowel het scheepvaartverkeer als voor verkeer dat bij Kessel van Brabant naar Keulen trekt en vice versa. Later is de toren deels afgebroken en is de motte verder verhoogd waardoor de 9 meter hoge plateauheuvel ontstaat. Op die heuvel, van waaruit je een uniek Maaspanorama ervaart, wordt in de 12e eeuw een mergelstenen ringmuur gebouwd. Binnen die ringmuur is in de 13e eeuw een zaal gebouwd met daarbij een poorttoren. Vervolgens wordt in de 14e eeuw een vierkante woontoren aan het bouwwerk toegevoegd en in de 15e eeuw de Maastoren.

Beetje bij beetje ontstaat zo de vorm van het kasteel zoals dat tot 17 november 1944 de skyline van Kessel markeert. Op die dag wordt het kasteel namelijk door de Duitsers in brand gestoken. De toenmalige bewoners, de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, zien geen kans om het kasteel te herbouwen en zo wordt de burcht een ruïne. Na vele eerdere vruchteloze pogingen van voorgaande gemeentebesturen, besluit de gemeente Peel en Maas in 2011 om het kasteel te herbouwen. En zo geschiedt: de herbouw start in 2014 en komt in 2015 gereed. Ca. 60 vrijwilligers hebben er gezamenlijk ca. 25.000 uur in gestoken om de herbouw mogelijk te maken. Bijzonder is dat het niet zómaar een herbouw is, maar een collage van 'scherven uit het verleden', gecombineerd met eigentijdse elementen zoals zonnecellen en vloerverwarming.

Terug naar boven

Evenementen

- Op 26 januari 2018 is er in Kessel het (42e) Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK).

- Jaarlijks wordt er in augustus in Kessel op Sportpark De Rode Egge het Voetbalkamp georganiseerd voor de basisschooljeugd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad Kessel.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Kessel.

- Nieuws: - Nieuws uit Kessel op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsoverleg Kessel.

- Onderwijs: - Basisschool De Merwijck. Oorspronkelijk zijn er in Kessel-dorp 3 scholen: een kleuterschool, een meisjesschool en een jongensschool (kleuterschool St. Anna en de lagere scholen St. Anna en St. Jozef). In 1975 worden de eerste 3 klassen van de lagere scholen gemengd. Vanaf schooljaar 1978/1979 zijn er een kleuterschool en twee gemengde lagere scholen. De samenwerking tussen deze scholen, die op een steenworp afstand van elkaar liggen, groeit. Tevens loopt het aantal kinderen dat de scholen bezoekt langzaam terug. Mede daardoor komt in het schooljaar 1982/1983 een fusie tot stand tussen de beide lagere scholen. De naam wordt De Merwijck. In 1985 komt een tweede fusie tot stand: door de Wet op het Basisonderwijs worden kleuter- en lagere school samengevoegd tot één school: RK Basisschool De Merwijck.

De school dankt haar naam aan de familie Van Merwijck die van 1541 t/m 1798 op het Huys te Kessel heeft gewoond. Vooralsnog blijft de school in de twee schoolgebouwen gehuisvest. In 2002 wordt een volledig nieuw schoolgebouw gerealiseerd. Het gebouw beschikt over een royale, magnifieke gemeenschapsruimte compleet met speellokaal en podium. Mede dankzij de enorme saamhorigheid bij de Kesselse bevolking, het bedrijfsleven en de gemeente kan de school zoveel extra inkomsten verwerven dat er een compleet nieuwe inrichting qua meubilair kan worden aangeschaft. De kunstuitingen die daarbij worden gebruikt, hebben een prominente plaats in het gebouw gekregen.

- Muziek: - Dialekgroep Angers is een kleine maar enthousiaste gemengde zanggroep met 12 leden uit Kessel en omstreken, onder de bezielende leiding van dirigent René Haustermans. Voorheen waren zij bekend als Vocal Group 'How About Us', met een internationaal repertoire, opgericht in 1992. Echter in 2011 besloten zij in het vervolg alleen nog nummers in het dialect te brengen. Met bijpassende naamswijziging. - Koninklijke Fanfare Maasoever.

- Sport: - Voetbalvereniging Kessel. - KSV (Kesselse Sport Vereniging) is een omnisportvereniging, waar de volgende sporten worden aangeboden: Judo, Badminton, Dans, Gym en Basicsports: Peutergym, Kleutergym en Volwassengym. - Tennisvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Oda Hoeve.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kessel.

Reactie toevoegen