Kessel

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

kessel keverberg [640x480].jpg

Kessel, het eeuwenoude kasteel De Keverberg is in 1944 door de Duitsers tot een ruïne gemaakt. Na vele eerdere vruchteloze pogingen, is het kasteel in 2014/2015 herbouwd.

Kessel, het eeuwenoude kasteel De Keverberg is in 1944 door de Duitsers tot een ruïne gemaakt. Na vele eerdere vruchteloze pogingen, is het kasteel in 2014/2015 herbouwd.

LB gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kessel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kessel

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kessel.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kessel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kessel.

Terug naar boven

Status

- Kessel is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- De gemeente Kessel omvatte naast het gelijknamige dorp verder nog het dorp Kessel-Eik en de buurtschappen Broek, Dijk, Donk, Hei, Hout, Oyen en Spurkt.

- Onder het dorp Kessel vallen de buurtschappen Broek, Dijk, Donk, Hei (deels), Hout, Oyen en Spurkt (grotendeels).

- Wapen van de voormalige gemeente Kessel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kessel heeft 12 rijksmonumenten.

- Molen Sint Antonius.

- De herbouw van Kasteel De Keverberg is in 2015 gereed gekomen. De historie van Kasteel De Keverberg begint in de 10e eeuw, als op deze plek een vierkante natuurstenen toren wordt gebouwd van 15 meter hoog, op een fundering van oersteen en maaskeien. Vanaf deze toren wordt tol geheven voor zowel het scheepvaartverkeer als voor verkeer dat bij Kessel van Brabant naar Keulen trekt en vice versa. Later is de toren deels afgebroken en is de motte verder verhoogd waardoor de 9 meter hoge plateauheuvel ontstaat. Op die heuvel, van waaruit u een uniek Maaspanorama ervaart, wordt in de 12e eeuw een mergelstenen ringmuur gebouwd. Binnen die ringmuur is in de 13e eeuw een zaal gebouwd met daarbij een poorttoren. Vervolgens wordt in de 14e eeuw een vierkante woontoren aan het bouwwerk toegevoegd en in de 15e eeuw de Maastoren. Beetje bij beetje ontstaat zo de vorm van het kasteel zoals dat tot 17 november 1944 de skyline van Kessel markeert. Op die dag wordt het kasteel namelijk door de Duitsers in brand gestoken. De toenmalige bewoners, de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, zien geen kans om het kasteel te herbouwen en zo wordt de burcht een ruïne. Na vele eerdere vruchteloze pogingen van voorgaande gemeentebesturen, besluit de gemeente Peel en Maas in 2011 om het kasteel te herbouwen. En zo geschiedt: de herbouw start in 2014 en komt in 2015 gereed. Ca. 60 vrijwilligers hebben er gezamenlijk ca. 25.000 uur in gestoken om de herbouw mogelijk te maken. Bijzonder is dat het niet zómaar een herbouw is, maar een collage van 'scherven uit het verleden', gecombineerd met eigentijdse elementen zoals zonnecellen en vloerverwarming.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Kessel.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kessel.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kessel & Eik.

- Zorgboerderij De Oda Hoeve.

 

Reactie toevoegen