Kerkbuurt (Schiedam)

Plaats
Buurtschap
Schiedam
Zuid-Holland

Kerkbuurt (Schiedam)

Terug naar boven

Status

- Kerkbuurt is een buurtschap met kerk en 'buurtschap in de stad' (binnen de bebouwde kom van de stad Schiedam) in de provincie Zuid-Holland, gemeente Schiedam. T/m 31-7-1941 gemeente Kethel en Spaland.

- De buurtschap Kerkbuurt valt, ook voor de postadressen, onder de stad Schiedam.

- De buurtschap Kerkbuurt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kerkbuurt ligt rond de wegen Kerkweg (het gedeelte van deze weg NO van het kruispunt met het Anna Lindtpad), Joppelaan en Groeneweg (het gedeelte van deze weg ZO van het kruispunt met het Huigenhofpad). De buurtschap ligt N van de stadskern van Schiedam, NW van de stad Rotterdam, NO van de stad Vlaardingen, Z van de stad Delft, ZO van het dorp Schipluiden en ZW van het dorp Berkel en Rodenrijs.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kerkbuurt omvat ca. 55 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de Kerkbuurt staat de RK kerk van Kethel. Je kunt het vanuit de trein van Schiedam naar Delft zien liggen, aan je linkerhand. Deze neoromaanse Sint Jacobuskerk, die tevens aan Sint Martinus is gewijd, dateert uit 1890. - Geschiedenis van de RK kerk in Kethel en Spaland na de Reformatie. - RK kerkgebouw 1648-1890. - De voormalige parochie H.H. Jacobus en Martinus maakt tegenwoordig als 'deelgemeenschap H.H. Jacobus en Martinus' deel uit van Parochie De Goede Herder.

Reactie toevoegen