Plaatsen onder meer gemeenten

plaatsen_onder_meer_gemeenten_allardsoog.jpg

De kleine buurtschap Allardsoog is geografisch gezien een heel bijzonder geval: het valt onder drie dorpen, drie gemeenten, drie streken én drie provincies!

De kleine buurtschap Allardsoog is geografisch gezien een heel bijzonder geval: het valt onder drie dorpen, drie gemeenten, drie streken én drie provincies!

In ons land ligt een aantal plaatsen die onder meer gemeenten vielen of soms nog steeds vallen, en waar de grens soms midden door het dorp of de buurtschap liep of loopt. De meeste vielen of vallen onder twee gemeenten, maar sommige onder 3 of meer, tot zelfs 6 aan toe. De meeste van deze plaatsen vallen door gemeentelijke herindelingen in de loop der tijd nog inmiddels nog maar onder 1 gemeente. Sommige plaatsen vallen nog steeds onder meer gemeenten.

Omdat het, zeker voor mensen uit de regio in kwestie, interessant kan zijn om nog eens te kunnen terugkijken welk gedeelte ook alweer waaronder viel of valt en waarom en wanneer dat eventueel is veranderd, zijn wij dat geleidelijk voor al die plaatsen aan het uitzoeken en beschrijven. Een beginnetje vindt u hieronder (de topografische bijzonderheden van de plaats vindt u op de plaatshomepage in kwestie). De lijst wordt geleidelijk aangevuld:

Groningen:
- De buurtschap Kibbelgaarn valt onder 4 gemeenten.

Fryslân:
- De buurtschap Allardsoog valt onder 3 gemeenten én onder 3 provincies.

- De van de Elfstedentocht bekende buurtschap Bartlehiem valt onder 3 dorpen én onder 3 gemeenten.

Gelderland:
- Hoenderloo ligt grotendeels in de gem. Apeldoorn en voor een klein deel in de gem. Ede (en heeft voor dat deel een eigen postcode).

- Bij het dorp Kapel-Avezaath valt de dorpskern onder de gemeente Tiel en het buitengebied onder de gemeente Buren, bij buurdorp Kerk-Avezaath is het net andersom: daar valt de dorpskern onder de gemeente Buren en het buitengebied onder de gemeente Tiel. De buitengebieden van deze dorpen hebben eigen postcodes gekregen om de verschillende gemeentelijke gebieden van elkaar te kunnen onderscheiden.

- Het dorp Klarenbeek valt half onder de gemeente Apeldoorn, half onder de gemeente Voorst.

- De buurtschap Veldhoek valt deels onder Hengelo gem. Bronckhorst, deels onder Ruurlo gem. Berkelland.

Utrecht:
- Het dorp Achterveld is grotendeels gem. Leusden en, ondanks een grenscorrectie, voor een klein deel nog altijd gem. Barneveld (GL) (met eigen postcode).

Noord-Holland:
- Het dorp Koedijk valt grotendeels onder de gemeente Alkmaar, deels onder de gemeente Dijk en Waard.

- Het dorp Ouderkerk aan de Amstel valt grotendeels onder de gemeente Ouder-Amstel, deels onder de gemeente Amstelveen. Alleen de eerstgenoemde gemeente heeft het dorp een eigen postcode en postale plaatsnaam toegekend, waardoor het dorp in statistieken (die vaak op de postcode zijn gebaseerd) kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is.

- De kilometerslange Zwaagdijk N van Hoorn viel in 1978, toen het postcodeboek is ingevoerd, nog onder 6 gemeenten, en kreeg daarom de plaatsnaam Zwaagdijk met 6 postcodes toegekend, om de verschillende gemeentelijke delen te kunnen onderscheiden. Nadien zijn er diverse fusieronden geweest, én is het gebied gesplitst in de dorpen Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West, die tegenwoordig allebei onder de gemeente Medemblik vallen.

Zuid-Holland:
- De kilometerslange en deels buurtschap Diefdijk valt onder een heleboel dorpen, gemeenten en provincies.

Reacties

(2)

Beste lezer,

Complimenten voor de fijne website. Het viel mij op dat onder "Plaatsen onder meer gemeenten" Koedijk niet genoemd wordt, wat onder Alkmaar en Dijk en Waard valt.

Groet Jurgen

Dank voor uw complimenten! Dat stimuleert ons om op de ingeslagen weg voort te gaan en waar nodig nog de 'puntjes op de i' te zetten. Dank voor uw aanvulling! Koedijk hoort er inderdaad ook bij. Deze pagina is nog maar een beginnetje en zal geleidelijk worden aangevuld. Weer een erbij dus.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen