Kennisbank

In Nederland zijn veel buitenlandse plaatsnamen. Zo kun je bijv. in Frankrijk op vakantie gaan terwijl je toch gewoon in Nederland blijft...

Er zijn heel wat plaatsnamen in ons land die naar het buitenland lijken te verwijzen. Of ze ook daadwerkelijk naar dat land of die plaats in kwestie verwijzen is natuurlijk een ander verhaal. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Hieronder een overzicht. Dit is nog maar een beginnetje. Er zijn er nog veel meer. Voor aanvullingen houden wij ons dan ook aanbevolen.

Buiten de bebouwde kom mag je in ons land standaard 80 km/uur rijden, tenzij er borden '60' staan. Dat is in toenemende mate het geval. De weg moet dan wel op een dergelijke snelheid zijn ingericht. Daar zijn allerlei normen en richtlijnen voor.

In 2008 is bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) het rapport "Samenwerking bij het aanleggen van 60 km/uur-gebieden" verschenen. Het is een onderzoek naar de bestaande 60 km-wegen, met aanbevelingen voor verbetering, zowel binnen gemeenten als intergemeentelijk. Gemeenten en dorpsraden die kampen met onveilige of onpraktische 60 km-wegen op hun grondgebied, kunnen er hun voordeel mee doen.

Er zijn veel webwinkels waar je handige spullen kunt kopen voor je vakantie of weekendje of dagje weg. Bijvoorbeeld een picknickmand, die je kunt vullen met een picknick voor in het bos, en op de terugweg kun je er geplukte bloemen of fruit in doen.

- Picknickshop.nl heeft alle spullen die nodig zijn om lekker te gaan picknicken. Van picknickmanden, picknickkleden, picknicktassen, picknickrugzakken tot diverse picknickaccessoires. Lekker met de familie, of romantisch met z'n tweeën. Rol een kleed uit en enjoy!

Natuurderij Keizersrande in de buurtschap Rande bij Deventer is een mooi voorbeeld van multifunctionele landbouw in harmonie met het landschap: men doet aan veehouderij, natuur- en landschapsbeheer én zorgt voor goed waterbeheer van de IJssel ter plekke

Onder agrarisch natuurbeheer verstaat men de maatregelen die landbouwers nemen om tot behoud of verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap te komen. Voor voorbeelden zie de link.

Agrarische kinderopvang is in opkomst, want het biedt oneindig veel mogelijkheden voor kinderen om dingen te ontdekken, te beleven en te ervaren. Foto: baby's knuffelen met konijnen op KDV De Bonte Koe in Losser. (© www.kinderopvangdebontekoe.nl)

In mei 2016 is de brochure 'Kenmerkende aspecten van agrarische kinderopvang. De aanwezigheid, het belang en de (mogelijke) effecten volgens experts, ouders en kinderen' uitgebracht. Hierin staat het resultaat van een onderzoek van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) en Wageningen UR naar de kenmerkende aspecten van agrarische kinderopvang en de effecten hiervan.

Agrofood gaat over alles wat met voedsel, en deels ook met non food, te maken heeft; van productie, bewerken, verwerken, vermarkten tot en met distribueren.

Op deze pagina stellen wij je op de hoogte van actuele, met name innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

Niet alleen gemeenten, ook archieven fuseren om de krachten te bundelen. Zo fuseren per 1-7-2016 de archieven in Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch tot het West-Brabants Archief. Handig is daarom dat diverse sites overzichten van archieven bijhouden

- 'Wat staat daer?' is een online oefentool om spelenderwijs oude handschriften te leren lezen. Belangrijk voor genealogen en anderen die veel aan archiefonderzoek doen, maar ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis houdt. Er zijn verschillende soorten oefeningen voor zowel beginners als gevorderden. Teksten ontcijferen achter je laptop of puzzelen met woorden op je mobieltje. Een brief van Vincent van Gogh, een belediging van de koning of een recept voor frikadellen.

Atlassen zijn er in vele soorten en maten. Ze zijn er in 1 deel voor heel Nederland, per provincie, per streek, variërend in schaal van 1:100.000 tot 1:25.000. Actuele atlassen en historische atlassen van bijv. rond 1900 of nog eerder. Hieronder een overzicht van diverse atlassen (online te bestellen).

Het kleine idyllisch gelegen buurtschapje Bilderdam viel t/m 2011 onder 3 gemeenten en 2 provincies.

Tot begin 19e eeuw was er in ons land tegen de grenzen met het huidige België en Duitsland sprake van verschilende enclaves: stukjes buitenland die in Nederland lagen. Zo rond 1816, rond de oprichting van het huidige Nederland, zijn de laatste van deze situaties 'rechtgetrokken' (zoals Huissen, dat in de loop der eeuwen regelmatig van overheerser is gewisseld, en van 1813-1816 tot het koninkrijk Pruisen heeft behoord).

Natuurlijk biedt de in 2009 in werking getreden Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) veel voordelen. Minpuntje is dat ze echter wel 'een paar' woonplaatsen zijn 'vergeten'...

In 2009 is de gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) in werking getreden. Een 'burgerlijke stand' maar dan voor adressen en gebouwen, zou je kunnen zeggen.

Pagina's