Filatelie en prentbriefkaarten

po_en_po.png

Plaatsengids.nl informeert over de heemkundige aspecten van alle plaatsen in ons land. Ook postgeschiedenis is een discipline binnen de heemkunde. Dé vereniging op dit gebied is de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars.

Plaatsengids.nl informeert over de heemkundige aspecten van alle plaatsen in ons land. Ook postgeschiedenis is een discipline binnen de heemkunde. Dé vereniging op dit gebied is de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars.

Als je topografische prentbriefkaarten en postzegels of poststukken (brieven, briefkaarten e.d.) van Nederland verzamelt, kun je op de kaarten, op de afstempelingen en in de adresseringen plaatsnamen tegenkomen waar je meer van wilt weten omtrent ligging, geschiedenis, wanneer en waarom ze evt. zijn verdwenen e.d. Dit is voor de hoofdredacteur van Plaatsengids.nl, die deze objecten ook heeft verzameld, aanvankelijk aanleiding geweest om hier enkele landelijke en regionale boeken over te schrijven, en sinds enkele jaren is hij als opvolger daarvan Plaatsengids.nl aan het opzetten en uitbouwen.

Omdat zich onder de bezoekers van Plaatsengids.nl veel heemkundig geïnteresseerden bevinden, is een deel van hen wellicht ook geïnteresseerd in het verzamelen van prentbriefkaarten, poststukken of afstempelingen van hun 'heem' (plaats of streek). Vandaar dat wij hieronder graag verwijzen naar de hierin gespecialiseerde verenigingen:

- De Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten (VDP) bestudeert het fenomeen prentbriefkaart m.b.t. alle mogelijke aspecten (bijv. uitgevers, druktechnieken, kleurgebruik, illustratoren) en publiceert daarover. Er zijn al vele tientallen publicaties over uiteenlopende onderwerpen verschenen. De leden verzamelen topografisch en/of thematisch en komen enkele malen per jaar bijeen.

- De Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars (in de volksmond kortweg Po & Po genoemd) stelt zich ten doel: Het bevorderen van de kennis en het verzamelen van poststukken, postale afstempelingen en filatelistische zaken, die buiten de algemene aandacht vallen, alsmede de bestudering van de postgeschiedenis. Po & Po heeft ruim 500 leden en komt vrijwel maandelijks bijeen in Nijkerk.

Postzegels kun je natuurlijk kopen in een postzegelhandel. Maar ook dát kan tegenwoordig ook via het internet:

- PostBeeld is internet's grootste online webshop in postzegels. PostBeeld heeft altijd veel in voorraad. Meer dan 150.000 verschillende series, vaak nog in verschillende condities. Een sterk punt van PostBeeld is de roulatie. Vrijwel dagelijks voegt men honderden tot duizenden series of zegels toe aan de voorraad, zodat je bij vrijwel elk bezoek nieuwe aanbiedingen van je verzamelgebied tegenkomt.