De beste fietsroute-gidsen

fietsen_rond_de_wereld_in_nl.jpg

Natuurlijk is er niets mis mee om 'zomaar' een stuk te gaan fietsen. Maar het kan ook leuk zijn om er een thema aan te verbinden. Bijvoorbeeld fietsen langs de buitenlandse plaatsnamen in ons land. Bijv. van Denemarken naar Siberië etc. etc.

Natuurlijk is er niets mis mee om 'zomaar' een stuk te gaan fietsen. Maar het kan ook leuk zijn om er een thema aan te verbinden. Bijvoorbeeld fietsen langs de buitenlandse plaatsnamen in ons land. Bijv. van Denemarken naar Siberië etc. etc.

Je kunt op vele manieren ons eigen land ontdekken. Bijvoorbeeld op de fiets. Er zijn honderden fietsroutegiden die je daarbij aan inspiratie kunnen helpen. Wij hebben uit dit enorme aanbod de aantrekkelijkste gidsen voor je geselecteerd, met zo veel mogelijk verschillende thema's, dus voor elk wat wils:

- Fietsen rond de wereld in Nederland (deel 1 Noord-Nederland) is de leukste fietsroute van Nederland, en misschien wel van de wereld. Op de fiets van Napels naar Siberië. Of via Canada, Amerika en Oostindië naar Bombay. Tientallen namen van dorpen, buurtschappen en natuurgebieden verwijzen naar verre bestemmingen. 9 etappes verbinden deze 'uitheemse' namen in Noord-Nederland via de mooiste fietsroutes. Een wereldgids! Natuurlijk is er ook een deel 2 voor Zuid-Nederland. Die gaat o.a. van America naar Turkeye. En via Abessinië, Bern en Californië naar Rome!

- Maak op de fiets kennis met de gebieden van Natuurmonumenten. Van het Lage Land van Texel tot het Geuldal, en van de Wieden tot de Bloemdijken van Zuid-Beveland. De 52 fietsroutes door de natuur zijn zo'n 15 tot 35 kilometer lang en voeren je langs uitgestrekte weilanden, dijken, duinen, mooie dorpjes, prachtige bossen en heidevelden en statige buitenplaatsen. Onderweg kom je langs leuke restaurants, boerderijwinkels, musea en b&b's.

- De Ronde van Nederland is de ultieme fietsroute voor elke vakantiefietser. Landelijke Fietsroutes ofwel LF-routes worden aaneengeregen tot ruim 1300 kilometer fietsplezier in eigen land. De route voert zoveel mogelijk langs de grenzen van ons land en toont een grote variatie aan landschappen.

- Van de ANWB Fietsroutebox zijn verschillende edities, die je onder de link kunt bekijken. Wat ze in ieder geval gemeen hebben, is dat het veel losbladige routes zijn, en dat je telkens degene die je op dat moment wilt gaan rijden, los kunt meenemen.

- Nederland heeft geen bergen. De 'Dutch Mountains' zijn dijken rond laaggelegen polders. Toch liggen er stuwwallen halverwege het land, strekt zich langs de kust een duinenrij uit en bezit het zuiden van Limburg een heus heuvellandschap. De auteurs verkenden op de fiets alle heuvels en hobbels die ze in Nederland konden vinden, van Het Kopje van Bloemendaal via de Van Brienenoordbrug tot de Keutenberg in Limburg. Ook al toont het fraai vormgegeven boek De Nederlandse toppen top-40 als een naslagwerk, het is toch echt de bedoeling dat lezers de beschreven heuvels ook zelf op de fiets bedwingen: daarom bevat ieder Top-hoofdstuk een topografisch kaartje en de mogelijkheid om eigen datum, tijd en verzet in te vullen.

- In de compacte Routegids Mountainbike Nederland vindt de mountainbiker een enorm aanbod MTB-routes in heel Nederland. 67 routes zijn uitgebreid beschreven met niveau, hoogteverschillen, steilte en suggesties voor een versnapering na een inspannende tocht. Achter in de gids zijn nog eens 53 extra routes opgenomen, overzichtelijk gegroepeerd per provincie. Met uitgebreide tips voor rijtechniek en het onderhoud van de mountainbike is deze gids onmisbaar voor de sportieve mountainbiker.

- Drie keer schaatste Nico de Boer de Elfstedentocht in Friesland. Direct na de schaatsversie van de Tocht der Tochten in 1997 ontstond het idee om het traject opnieuw af te leggen, maar dan op de fiets. Elf 11Stedentochten beschrijft de elf 11Stedentochten die Nico de Boer door de provincies heeft uitgestippeld en gefietst. De parcoursen kunnen door wielrenners als 200 kilometertocht op één dag worden gefietst, en door recreatieve toerders in 2 of 3 etappes worden volbracht. Nico de Boer beschrijft de vele prachtige plekken die men tijdens de tocht tegenkomt.

- Het boekje Fietsen langs kastelen bevat fietsroutes langs meer dan 100 kastelen verspreid over heel Nederland. Na de inleiding over het onstaan en de historie van kastelen volgen 14 mooie fietsroutes voorzien van routekaartje en beschrijving en veel cultuurhistorische informatie. De gemiddelde afstand is 45 km. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bewegwijzerde routes. Iedere route begint en eindigt bij een NS station. Mooie kleurenfoto's maken er een fraai boekje van.

- Fietsknooppunten routeplanner (cd-rom).

Steeds meer boeken komen ook uit als e-book. Zeker als je gaat wandelen of fietsen is dat erg handig, want dat scheelt je immers ruimte in je fietstas of rugzak. Bekijk hier de beste / populairste e-readers.

Fietsvakantie

Heb je zin in een verzorgde fietsvakantie, met overnachting in een compleet ingerichte De Waard tent? Dan is Fiets-Fun fietsvakanties iets voor jou (vakanties in Nederland en buitenland).

Verslagen in tekst en beeld van 2 personen die al en nóg jaren heel Nederland door fietsen, wellicht ter inspiratie:

- Bram Witvliet is in 2007 met het 12-jarige project “Bram Fietst” begonnen: alle dorpjes en steden in Nederland op de fiets bezoeken en zodoende de fiets promoten en meer aandacht voor natuur en milieu genereren. Ieder jaar 'doet' hij een andere provincie en collecteert onderweg voor een provinciaal natuur- en milieu-doel. Op zijn site Bram Fietst doet hij in tekst en beeld verslag van zijn avonturen.

- Ab Seijnder (1944) uit de buurtschap Achtersloot bij IJsselstein doet een soortgelijk project. Sinds zijn pensionering in 2005 is hij doende om heel Nederland door te fietsen. Zijn doel is om werkelijk álle 6.000 steden, dorpen en buurtschappen te bezoeken en daarvan middels een sfeertekening per plaats in tekst en beeld, verslag te doen op zijn site Alle plaatsen op de fiets. Per 1 mei 2014 heeft hij in 216 fietstochten bijna 3.700 plaatsen bezocht.

Voor alle webwinkel-links geldt: wij krijgen per boek(ing) een kleine commissie voor het aanbrengen, en het kost jóu niets extra ten opzichte van als je rechtstreeks bij een instantie boekt of bestelt. Op deze manier kunnen wij de site gratis houden, en draag je toch bij aan het dekken van onze onkosten voor bouw, onderhoud en hosting van de site. Bedankt!