Keizersveer

Plaats
Buurtschap
Werkendam Geertruidenberg
West-Brabant Land van Heusden en Altena Amerstreek
Noord-Brabant

Keizersveer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Keizersveer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Keizersveer.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Keizersveer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Keizersveer.

Terug naar boven

Status

- Keizersveer is een buurtschap, en tegenwoordig ook deels bedrijventerrein, in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in deels de streek Land van Heusden en Altena (N van de rivier Bergsche Maas), deels de streek Amerstreek (Z van die rivier), en in deels gemeente Werkendam (t/m 1996 gemeente Dussen), deels gemeente Geertruidenberg (t/m 1996 gemeente Raamsdonk).

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Hank (gemeente Werkendam), deels onder het dorp Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg).

- De buurtschap Keizersveer heeft geen plaatsnaamborden, maar heeft wel aan beide kanten van de Bergsche Maas gelijknamige straatnaambordjes zodat je daaraan tenminste nog kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1840 't Keizers Pont Veer, 1845 Keizersveer.

Naamsverklaring
De naam Keizersveer is afkomstig van keizer Napoleon Bonaparte die in 1811 alhier de veerboot nam over de Maas om een bezoek te brengen aan de ingelijfde Hollandse gewesten. Hier werd namelijk de Napoleonsweg tussen Parijs en Amsterdam aangelegd, waarvoor Spaanse krijgsgevangenen werden gebruikt. In 1813 was de weg gereed en met kasseien geplaveid, waarmee het de enige verharde weg in deze streek was. Nu ligt hier de A27, die deels het tracé van de oude Napoleonsweg volgt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Keizersveer ligt rond de beide gelijknamige wegen, aan beide kanten van de in 1904 gereed gekomen Bergsche Maas door welke de buurtschap sindsdien wordt doorsneden, NO van Raamsdonksveer, Z van Hank.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Keizersveer omdat aan beide kanten van de Bergsche Maas een handvol woonhuizen plus enkele bedrijfspanden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanouds waren hier veerverbindingen om het Land van Altena te verbinden met het Z hiervan gelegen Brabantse vasteland. De plaatsnaam is tegenwoordig vooral bekend van de in 1931 aangelegde Brug bij Keizersveer, ook wel Keizersveerbrug of Keizersveerse Brug, die sindsdien de veerpont alhier overbodig heeft gemaakt.

Aan de Z kant stond sinds 1952 de Pontonnierskazerne. Deze kazerne is rond 2000 gesloopt. Tegenwoordig ligt hier bedrijventerrein De Pontonnier.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan bedrijventerrein De Pontonnier (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal Keizersveer (Aanwassenweg 2, Raamsdonk) speelt al sinds 1977 een belangrijke rol in de waterhuishouding van West-Brabant. Het gemaal pompt per uur bijna 100 miljoen liter water vanuit de lage polders de Bergsche Maas in om te zorgen dat sloten, beken en kanalen niet overstromen. In het gemaal is een expositie ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, die leerlingen kennis laat maken met de taken van het waterschap en de werking van het gemaal. Een educatieve waterfilm en interactieve computerprogramma’s geven extra achtergrondinformatie. En leerlingen kunnen zelf 'waterschapje spelen' en met schuiven en stuwen de waterstand regelen. Ook groepen volwassenen kunnen een excursie aanvragen.

Reactie toevoegen