Keijenborg

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Keijenborg

Terug naar boven

Status

Keijenborg is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Hengelo.

Terug naar boven

Naam

In het Achterhoeks
Keijdarp.

Oudere vermeldingen
1844 Keijenburg.

Naamsverklaring
Betekent borg = burg 'versterkte plaats, burcht', gekenmerkt door keien 'grote stenen'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Keijenborg ligt ZW van de dorpen Hengelo en Ruurlo en de stad Borculo, NW van de dorpen Zelhem en Halle, NNW van het dorp Velswijk, N van de stad Doetinchem, NO van de dorpen Hummelo, Laag Keppel, Hoog-Keppel en Wehl, ONO van de dorpen Achter-Drempt, Voor-Drempt en Angerlo en de stad Doesburg, OZO van het dorp Olburgen, ZO van de dorpen Steenderen en Wichmond en de steden Bronkhorst en Zutphen en Z van het dorp Vorden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Keijenborg heeft ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Keijenborg (2008).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Keijenborg heeft 1 rijksmonument.

- Keijenborg heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- Molenromp van de Molen van Sloot (Hengelosestraat 17).

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Keijenborg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Kermis Keijenborg (gedurende 4 dagen in juni) is een begrip in de omgeving en ver daarbuiten. De kermis is in de loop der jaren uitgebouwd tot een van de grootste in de Achterhoek. De Keijenborgse kermis bestaat al sinds 1853. Wat houdt de Kermis zoal in?: 2 Tenten: een grote feesttent en een mooi aangeklede cafétent. Maar liefst 14 verschillende topbands/acts. Mooi lunapark vaak met spectaculaire attracties. Een prachtige grote optocht op zondag, waarbij buurten en vriendengroepen vaak al in februari beginnen met bouwen aan mooie tot in detail uitgewerkte wagens. Mooie muziekkorpsen uit de wijde omgeving. Vele kinderen die meedoen met hun eigen wagentjes. Een groep van ongeveer 100 vrijwilligers die elk jaar weer belangeloos vele uren werken om de kermis zo goed mogelijk te laten verlopen. Veel sponsors die de Kermis een extra impuls geven. Aan iedereen wordt gedacht, jong en ouder. De kermis wordt geheel georganiseerd door Schuttersgilde St. Jan. De kermis  duurt 4 dagen, van vrijdag tot en met maandag, en wordt altijd gehouden rond de zondag het dichtst bij 24 juni. 24 Juni (St. Jan) is de dag waarop de geboorte van Johannes de Doper wordt herdacht. De kermis is een begrip geworden in de Achterhoek om zijn vele attracties en ook om zijn schitterende optocht."

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Keijenborg.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsraad Keijenborg en omgeving is opgericht in 2005. Het doel van de stichting is het behoud en waar mogelijk vergroten van de leefbaarheid in het dorp en omgeving.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Horst.

- Onderwijs: - "Op de Bernardusschool in Keijenborg wordt modern onderwijs gegeven, in een klimaat waarbij leerlingen, ouders en collega’s op een open respectvolle manier met elkaar omgaan. Wij vinden het belangrijk deel uit te maken van de gemeenschap en proberen zoveel mogelijk onze bijdrage hieraan te leveren. Doelen van ons onderwijs: zelfstandig en kritisch denken; luisteren naar en praten met anderen; het ontwikkelen van een positief zelfbeeld; respectvol omgaan met verschillen tussen mensen; samen leren en samen werken; eigenaar zijn van eigen ontwikkeling; ontdekkend spelen en leren. We maken gebruik van Structureel coöperatief leren en Thinking for learning."

- Schuttersgilde: - In 1853 komt op initiatief van de toenmalige Keijenborgse pastoor Berendsen een aantal ingezetenen bijeen om tot oprichting te komen van een schuttersgilde. In de eerste plaats wil men de coördinatie van de verschillende kermissen die in de diverse delen van het Gooi (zoals de omgeving van de parochie in die tijd wordt genoemd) worden gehouden op zich nemen. Deze buurtkermissen monden regelmatig uit in ernstige vechtpartijen. In de tweede plaats is de kermis het oorspronkelijke feest van de schutterij en behoort het organiseren daarvan tot een van de taken van het gilde. Vanaf 1853 worden de diverse kermisvermakelijkheden voor het eerst centraal opgesteld in de omgeving van de pastorie en wordt het vogelschieten gehouden in Geltinksweide, de plaats waar nu Postel Staete staat aan de Pastoor Thuisstraat. Dus in 1853 is zowel Schuttersgilde St. Jan opgericht als de Kermis van Keijenborg tot stand gekomen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Keijenborg, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen