Kapelle

Plaats
Dorp en gemeente
Kapelle
Zuid-Beveland
Zeeland

kapelle dorpsstraat [640x480].jpg

Kapelle Dorpsstraat

Kapelle Dorpsstraat

ZL gemeente Kapelle in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kapelle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kapelle in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kapelle

Terug naar boven

Overnachten

- VakantiePark Aquadelta (online te boeken) heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan: zo zijn bijvoorbeeld alle appartementen geheel vernieuwd en hebben 3 nieuwe restaurants de deuren geopend. Daarnaast beschikt het park over een eigen hotel en luxueuze vrijstaande ‘Buiten’huizen voor 6 tot 14 personen, vrijwel alle aan het water gelegen. Zowel stellen, gezinnen als senioren voelen zich hier prima thuis.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kapelle.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kapelle.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kapelle.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kapelle (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kapelle is een dorp en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland.

- De gemeente Kapelle is in 1941 vergroot met de gemeente Schore en in 1970 met de gemeente Wemeldinge.

- De gemeente Kapelle omvat de dorpen Biezelinge, Kapelle en Wemeldinge, een klein deel van het dorp Kloetinge, en de buurtschappen Abbekinderen (deels), Dijkwel, Eversdijk, Maalstede en Schore.

- Wapen van de gemeente Kapelle.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Kapelle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Kapelle 221 huizen met 1.354 inwoners, verdeeld in de dorpen Kapelle 125/763 (= huizen/inwoners), Biezelinge 82/516 en Eversdijk 14/75.

Terug naar boven

Geschiedenis

De voormalige heerlijkheid Kapelle omvatte de dorpen Kapelle en Biezelinge en de buurtschappen Dijkwel, Teekenburg en Maalstede. In de 14e eeuw bloeide in Kapelle de lakenweverij. Velen in het dorp vonden hier hun bestaan in. In de 16e eeuw is deze bedrijfstak hier door concurrentie van Goes uitgestorven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kapelle heeft als plaats 8 rijksmonumenten.

- Kapelle heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- De Ontmoetingskerk (Biezelingsestraat 67) uit 1917 was een Gereformeerde Kerk. De kerk is overbodig geworden door de fusie met de Hervormde Kerk tot PKN-gemeente Biezelinge. De kerk is in 2013 gekocht door de Koptisch Orthodoxe Kerk en gaat in het vervolg door het leven als Heilige Maria Sint Arsenius Kerk.

- Het Fruitteeltmuseum is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt. Luiken, kijkkasten, authentiek gereedschap en een werkende veilingklok maken het museum tot een beleving voor jong en oud. In de museumtuin groeien 170 verschillende fruitbomen, met name oude appel- en perenrassen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Kapelse Moer is een waterrijk natuurgebied. Gelegen 2 km O van Kapelle, Z van de Postweg, O van de Tekenburgseweg en de Kelhoekseweg, grenzend aan het Kanaal door Zuid-Beveland. Aan de overzijde van het kanaal ligt overigens een soortgelijk gebied; de Ierseke Moer. De Kapelse Moer heeft een omvang van ca. 200 hectare. In 2009 zijn in de Kapelse Moer greppels gebaggerd, lage randen opgehoogd en stuwen en duikers aangepast. Hiermee zijn tegelijkertijd meer doelen gediend. Bij extreme regenval kan er meer water worden vastgehouden. Dat gaat verdroging tegen. Landbouwpercelen zijn ontlast. En er is 11 hectare nieuwe natuur bij gekomen.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Kapelle.

Reactie toevoegen