Kapelle

Plaats
Dorp en gemeente
Kapelle
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Kapelle in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Kapelle in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Kapelle in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kapelle

Terug naar boven

Status

- Kapelle is een dorp en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland.

- De gemeente Kapelle is in 1941 vergroot met de gemeente Schore en in 1970 met de gemeente Wemeldinge.

- De gemeente Kapelle omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Biezelinge, Kloetinge (alleen een stuk ZO buitengebied), Schore en Wemeldinge, en de buurtschappen Abbekinderen (grotendeels), Dijkwel, Eversdijk en Maalstede. Bij elkaar zijn dit, onder andere, 4 dorpen en 4 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Kapelle.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Kapelle.

- Onder het dorp Kapelle vallen ook de buurtschappen Dijkwel en Maalstede, en alleen voor de postadressen ook het dorp Biezelinge en de buurtschap Eversdijk.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Kapelle ligt aan de wateren Westerschelde in het Z en Oosterschelde in het N, O van de stad Goes en de dorpen 's-Gravenpolder en Kloetinge (van de dorpskern ervan), ZO van het dorp Kattendijke, Z van het dorp Stavenisse, ZW van het dorp Sint-Maartensdijk, W van het Kanaal door Zuid-Beveland (O van het dorp Wemeldinge voor een heel klein deel ook O ervan) en het dorp Yerseke, NW van de dorpen Hansweert en Kruiningen, N van de dorpen Hontenisse en Kloosterzande en NO van de dorpen Hoedekenskerke en Kwadendamme.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kapelle 221 huizen met 1.354 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 125/763 (= huizen/inwoners) en de dorpen Biezelinge 82/516 en Eversdijk 14/75. Tegenwoordig heeft de gemeente Kapelle ca. 5.000 huizen met ca. 12.600 inwoners; waarvan ca. 3.000 huizen met ca. 7.300 inwoners in het gelijknamige dorp (dit is exclusief het aantal huizen en inwoners voor het dorp Biezelinge).

Terug naar boven

Geschiedenis

De voormalige heerlijkheid Kapelle omvatte het gelijknamige dorp, het dorp Biezelinge en de buurtschappen Dijkwel, Teekenburg en Maalstede. In de 14e eeuw bloeit de lakenweverij in het dorp. Velen in het dorp vonden hier hun bestaan in. In de 16e eeuw is deze bedrijfstak hier door concurrentie van Goes uitgestorven.

Tijdens een archeologische opgraving in 2018 in Kapelle is een voor Zeeland unieke Romeinse vindplaats blootgelegd. De resten van het blootgelegde houten gebouw uit de late 2e of vroege 3e eeuw zijn uniek. Niet eerder zijn in Zeeland op het veen namelijk dergelijke resten gevonden in niet-militaire context, maar gerelateerd aan bewoning. De vondst is gedaan op bedrijventerrein Smokkelhoek. Bij een archeologisch vooronderzoek in 2006 zijn hier ook al vondsten gedaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kapelle heeft als plaats 8 rijksmonumenten.

- Kapelle heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- 'Kleine monumenten in Kapelle, Biezelinge, Eversdijk en Schore', door M.J. de Regt, uitg. Heemkundige Kring ’De Bevelanden’, Goes, 2004.

- De Ontmoetingskerk (Biezelingsestraat 67) uit 1917 was een Gereformeerde Kerk. De kerk is overbodig geworden door de fusie met de Hervormde Kerk tot PKN-gemeente Biezelinge. De kerk is in 2013 gekocht door de Koptisch Orthodoxe Kerk en gaat in het vervolg door het leven als Heilige Maria Sint Arsenius Kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Kapelse Moer is een waterrijk natuurgebied. Gelegen O van Kapelle, Z van de Postweg, O van de Tekenburgseweg en de Kelhoekseweg, grenzend aan het Kanaal door Zuid-Beveland. Aan de overzijde van het kanaal ligt overigens een soortgelijk gebied; de Ierseke Moer. De Kapelse Moer heeft een omvang van ca. 200 hectare. In 2009 zijn in de Kapelse Moer greppels gebaggerd, lage randen opgehoogd en stuwen en duikers aangepast. Hiermee zijn tegelijkertijd meer doelen gediend. Bij extreme regenval kan er meer water worden vastgehouden. Dat gaat verdroging tegen. Landbouwpercelen zijn ontlast. En er is 11 hectare nieuwe natuur bij gekomen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kapelle (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Kapelle.

- Dorpshuis: - De Vroone is de '(dorps) huiskamer' van Kapelle en omstreken. Het volledig gerenoveerde en moderne dorpshuis ademt een huiskamersfeer uit, die iedereen bij binnenkomst al een warm gevoel geeft. Wie een privé of zakelijke activiteit wil organiseren kan hier goed terecht. Behalve een prettige sfeer, uitstraling en een persoonlijke benadering, bieden ze een ruime keus aan vergader-, feest- en buffetzalen. Bovendien beschikken ze over een volledig ingerichte theaterzaal met computergestuurde licht- en geluidsmogelijkheden. Alle zalen in De Vroone zijn uitgerust met de modernste faciliteiten. Of het nu gaat om het afspelen van muziek, het gebruik van internet of een presentatie geven met behulp van een beamer, het is allemaal standaard geïntegreerd in elke zaal. Dorpshuis De Vroone is een praktisch dorpshuis dat je afhankelijk van je activiteit in z’n geheel of per zaal kunt huren, met ondersteuning vanuit keuken en/of bar. Desgewenst kunnen ze ook heerlijke en zeer gevarieerde buffetten verzorgen en deze aan je wensen aanpassen.

- Onderwijs: - Basisschool 't Honk.

- Twirl/dans e.d.: - Bij vereniging Twirl en Dancefactory in Kapelle kun je terecht voor peuterdans (2-3 jaar), swingkids (4-5 jaar), kidsdance (6 t/m 9 jaar), dancemix (vanaf 10 jaar), combinatie van jazzdance / streetdance / clipdance, showdans (musicals) vanaf 9 jaar, jazz/moderne dans (vanaf 10 jaar), twirlen recreatief (vanaf 6 jaar), twirlen competitief (vanaf 9 jaar), activitydance (vanaf 18 jaar), aerobics, steps en spierversterkende oefeningen.

Reactie toevoegen