Kamperland

Plaats
Dorp
Noord-Beveland
Noord-Beveland
Zeeland

kamperland noordstraat [640x480].jpg

Kamperland Noordstraat

Kamperland Noordstraat

Kamperland.JPG

Kamperland bereikt.

Kamperland bereikt.

Kamperland (3).JPG

Dorpsgezicht Kamperland.

Dorpsgezicht Kamperland.

Kamperland (4).JPG

Kamperland dorpsgezicht.

Kamperland dorpsgezicht.

Kamperland (2).JPG

De haven van Kamperland.

De haven van Kamperland.

Kamperland

Terug naar boven

Status

- Kamperland is een dorp in de provincie Zeeland, gemeente Noord-Beveland. T/m 1994 gemeente Wissenkerke.

- Onder het dorp Kamperland vallen ook de buurtschappen Campensnieuwland, Plankendorp en Stroodorp.

- Onder het dorp Kamperland vallen ook de bungalowparken De Banjaard (NW van het dorp), Rancho Grande, Ruiterplaat en Schotsman (ZW van het dorp). Verwarrend is dat al deze vier bungalowparken eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) hebben met de naam van het desbetreffende park, waardoor het lijkt of het plaatsnamen zijn. Kennelijk (en zelfs) is de Topografische Dienst / Kadaster daardoor misleid, want in de Topografische atlas Zeeland editie 2005(1) worden de laatstgenoemde drie parken ten onrechte als 'plaats' vermeld (kennelijk heeft de TD dit later ingezien, en wellicht deze vermelding gelezen, want in de editie 2014 zijn ze als plaatsnaam weer verwijderd en nu expliciet met het voorvoegsel 'bungalowpark' opgenomen). Witte naamborden (zoals die ook in 2011 bij de bugalowparken in Westkapelle en Zoutelande zijn geplaatst, ter vervanging van de blauwe borden) - eventueel onder bauwe borden met de werkelijke plaatsnaam Kamperland - zouden daarom logischer zijn.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen / voorgangers van Kamperland
De topografische militaire kaart uit 1830-1850 benoemt enkele huizen nabij de kruising Veerweg / Oosthavendijk / Westhavendijk als Kampens-Nieuwland. Op een topografische militaire kaart uit de periode 1850-1864 worden zowel "Kampens nieuwland" (op bovenstaande locatie) als het noordelijker gelegen Kamperland (t.h.v. de kruising Noordstraat / Stekeldijk) benoemd. De volgende kaart uit 1912 maakt de situatie er niet duidelijker op. Op de locatie waar op de vorige twee kaarten nog Kampens Nieuwland werd gesitueerd wordt nu melding gemaakt van de plaatsnaam "Camperlandscheveer". "Camperland" wordt halverwege de Veerweg vermeldt. "Campens Nieuwland" is 'verplaatst' en wordt t.h.v. de gelijknamige "Campensnieuwlandpolder" genoemd. Tegenwoordig ligt op die plek de ongelijkvloerse aansluiting van de Nieuweweg op de provinciale weg N255.

Op de kaart van 1926 wordt Camperlandscheveer niet meer vermeldt, aannemelijk omdat men het als deel van Kamperland beschouwd. "Kampensnieuwland" ligt op de plaats waar deze op de kaart van 1912 ook wordt weergegeven. Vreemd genoeg wordt de poldernaam nog wel met een "C" geschreven. De topografische kaart van 1949 benoemd "Campensnieuwland" nog wel net ten noorden van Kamperland, maar slechts als toponiem, en niet meer als buurtschap. Sindsdien wordt Kampens Nieuwland helemaal niet meer benoemd als plaatsnaam óf toponiem. Op de plaats van de buurtschap resteert nog slechts de vermelding van de "Campensnieuwlandpolder". Verder vinden we O van Kamperland, aan de Stekeldijk, nog een hoeve Oud Campen.

Terug naar boven

Ligging

Kamperland ligt ZW van Wissenkerke, NO van Veere en grenst in het ZW aan het Veerse Meer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 komt in de Volkstelling onder de gemeente Wissenkerke slechts een buurtschap Kampens-Nieuwland voor, met 24 huizen en 170 inwoners. Die buurtschap lag ongeveer op de plek van het huidige dorp Kamperland. Zie verder bij Naam. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De polder Kamperland is bedijkt in 1658. De oppervlakte van de polder is 212 hectare.

In tegenstelling tot de andere dorpen op Noord-Beveland is bij de opbouw van Kamperland allerminst sprake geweest van een planmatige opzet. Kamperland is een lintdorp. Vanuit de centraal gelegen Veerweg is het dorp aan beide kanten uitgebouwd en mist daardoor de rechthoekige structuur die zo kenmerkend is voor de andere dorpen op Noord-Beveland. Het meest karakteristieke van het dorp is dan ook de lange Veerweg. Het eind van deze straat loopt uit bij de monding van het Veerse Meer.

Kamperland is van oudsher een landbouwdorp. Door de ligging aan het Veerse Meer en dichtbij de Noordzee en Oosterschelde heeft het dorp zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een populaire bestemming voor strand- en watersportliefhebbers. Er zijn dan ook verschillende bungalowparken en campings in de omgeving te vinden.

Rondom Kamperland zijn er in totaal 7 bungalowparken met in totaal ca. 1.300 woningen. In het buitengebied zijn in de polders de voormalige arbeiderswoningen veelal gebouwd als dijkwoning en zeer geliefd voor zowel permanente als recreatieve bewoning. Dit vooral door de weidse uitzichten over het polderlandschap en de heerlijke rust die er heerst. In de in de jaren zestig en zeventig ontwikkelde bungalowparken Schotsman-Ruiterplaat, waar het gebruik zowel recreatief als permanent is toegestaan, komen de laatste jaren steeds meer bewoners permanent wonen. In de overige parken Rancho Grande, Marinuswerf, Banjaard, Banjaard Residence en Roompot Beach Resort is het gebruik alleen recreatief.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Masterplan haven Kamperland
Betonfabrikant Pit Beton heeft rond 2015 zijn plek aan de havenwal vrijgegeven om een woonwijk aan het water mogelijk te maken. Het bestemmingsplan staat rond de haven de bouw toe van circa 130 woningen, van vrijstaand tot appartement, deels voor toeristen. Het praathuisje aan de dijk bij de landbouwhaven blijft, als die wordt getransformeerd tot marina met woonwijken. De oude steiger ook. De toekomstige appartementenblokken steken niet meer dan 6 meter boven de Spuidijk uit en het havenplatform wordt niet afgeladen met geparkeerde auto's: die krijgen voornamelijk een plek in de appartementenbebouwing. Verder komen er mogelijk 12 schepen van het Zeeuws Varend Erfgoed in het havenkanaal. (2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kamperland heeft 4 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kamperland is de enige plaats in Zeeland waar het Paasvuur een traditie is. Elders in het land is dat vooral in het oosten des lands het geval.

- De Veerse Meerdagen (juli) is een jaarlijks feest met onder meer braderie, muziek en dans.

- Vrijmarkt (op een woensdag in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Banjaard is het schoonste strand van Nederland, oordeelt de stichting Nederland Schoon in de zomer van 2010. De ANWB inspecteerde de Nederlandse stranden onaangekondigd, met een bezoek in de middag en de daaropvolgende ochtend. De dagelijkse opruiming van afval en zeewier op de Banjaard betaalt zich terug, concludeert de gemeente Noord-Beveland. In 2009 kozen Reiskrantlezers het Banjaardpaviljoen ook al tot schoonste van het land. Bovendien draagt het strand de Blauwe Vlag, internationaal erkenningsteken van schoon zwemwater.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kamperland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Kamperland op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kamperland is eind 2010 opgericht.

- Sport: - v.v. Bevelanders (voetbal).

- Zorg: - Zorgboerderij Catharina Maria Hof.

- Veiligheid: - Brandweer Kamperland.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging Ondernemend Kamperland behartigt uiteraard de belangen van de lokale ondernemers, en onderhoudt daarnaast goede contacten met de plaatselijke stichtingen en verenigingen, om zo de diverse activiteiten op elkaar aan te laten sluiten, zodat zowel inwoners als toeristen optimaal kunnen genieten van alles wat het dorp te bieden heeft.

Reactie toevoegen