Kamperland

Plaats
Dorp
Noord-Beveland
Noord-Beveland
Zeeland

kamperland noordstraat [640x480].jpg

Kamperland Noordstraat

Kamperland Noordstraat

Kamperland.JPG

Kamperland bereikt.

Kamperland bereikt.

Kamperland (3).JPG

Dorpsgezicht Kamperland.

Dorpsgezicht Kamperland.

Kamperland (4).JPG

Kamperland dorpsgezicht.

Kamperland dorpsgezicht.

Kamperland (2).JPG

De haven van Kamperland.

De haven van Kamperland.

Kamperland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Hoeve Banenburg.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Ons Buiten.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Meerpaal.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kamperland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kamperland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kamperland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kamperland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kamperland is een dorp in de provincie Zeeland, gemeente Noord-Beveland. T/m 1994 gemeente Wissenkerke.

- Onder het dorp Kamperland vallen ook de buurtschappen Plankendorp en Stroodorp.

- Onder het dorp Kamperland vallen ook de bungalowparken De Banjaard (NW van het dorp), Rancho Grande, Ruiterplaat en Schotsman (ZW van het dorp). Verwarrend is dat al deze vier bungalowparken eigen officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) hebben met de naam van het desbetreffende park, waardoor het lijkt of het plaatsen zijn. Kennelijk is de Topografische Dienst daardoor in verwarring geraakt, want in de Topografische atlas Zeeland (1) worden de laatstgenoemde drie parken ten onrechte als 'plaats' vermeld. Witte naamborden (zoals die ook in 2011 bij de bugalowparken in Westkapelle en Zoutelande zijn geplaatst, ter vervanging van de blauwe borden) zouden daarom logischer zijn.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen / voorgangers van Kamperland
De topografische militaire kaart uit 1830-1850 benoemt enkele huizen nabij de kruising Veerweg / Oosthavendijk / Westhavendijk als Kampens-Nieuwland. Op een topografische militaire kaart uit de periode 1850-1864 worden zowel "Kampens nieuwland" (op bovenstaande locatie) als het noordelijker gelegen Kamperland (t.h.v. de kruising Noordstraat / Stekeldijk) benoemd. De volgende kaart uit 1912 maakt de situatie er niet duidelijker op. Op de locatie waar op de vorige twee kaarten nog Kampens Nieuwland werd gesitueerd wordt nu melding gemaakt van de plaatsnaam "Camperlandscheveer". "Camperland" wordt halverwege de Veerweg vermeldt. "Campens Nieuwland" is 'verplaatst' en wordt t.h.v. de gelijknamige "Campensnieuwlandpolder" genoemd. Tegenwoordig ligt op die plek de ongelijkvloerse aansluiting van de Nieuweweg op de provinciale weg N255. Op de kaart van 1926 wordt Camperlandscheveer niet meer vermeldt, aannemelijk omdat men het als deel van Kamperland beschouwd. "Kampensnieuwland" ligt op de plaats waar deze op de kaart van 1912 ook wordt weergegeven. Vreemd genoeg wordt de poldernaam nog wel met een "C" geschreven. De topografische kaart van 1949 benoemd "Campensnieuwland" nog wel net ten noorden van Kamperland, maar slechts als toponiem, en niet meer als buurtschap. Sindsdien wordt Kampens Nieuwland helemaal niet meer benoemd als plaatsnaam óf toponiem. Op de plaats van de buurtschap resteert nog slechts de vermelding van de "Campensnieuwlandpolder". Verder vinden we O van Kamperland, aan de Stekeldijk, nog een hoeve Oud Campen.

Terug naar boven

Ligging

Kamperland ligt ZW van Wissenkerke, NO van Veere en grenst in het ZW aan het Veerse Meer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 komt in de Volkstelling onder de gemeente Wissenkerke slechts een buurtschap Kampens-Nieuwland voor, met 24 huizen en 170 inwoners. Die buurtschap lag ongeveer op de plek van het huidige dorp Kamperland. Zie verder bij Naam.

- Tegenwoordig heeft Kamperland heeft ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De  polder Kamperland is bedijkt in 1658. De oppervlakte van de polder is 212 hectare.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Masterplan haven Kamperland
Betonfabrikant Pit Beton heeft rond 2015 zijn plek aan de havenwal vrijgegeven om een woonwijk aan het water mogelijk te maken. Het bestemmingsplan staat rond de haven de bouw toe van circa 130 woningen, van vrijstaand tot appartement, deels voor toeristen. Het praathuisje aan de dijk bij de landbouwhaven blijft, als die wordt getransformeerd tot marina met woonwijken. De oude steiger ook. De toekomstige appartementenblokken steken niet meer dan 6 meter boven de Spuidijk uit en het havenplatform wordt niet afgeladen met geparkeerde auto's: die krijgen voornamelijk een plek in de appartementenbebouwing. Verder komen er mogelijk 12 schepen van het Zeeuws Varend Erfgoed in het havenkanaal. (2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kamperland heeft 4 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kamperland is de enige plaats in Zeeland waar het Paasvuur een traditie is. Elders in het land is dat vooral in het oosten des lands het geval.

- De Veerse Meerdagen (juli) is een jaarlijks feest met onder meer braderie, muziek en dans.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Banjaard is het schoonste strand van Nederland, oordeelt de stichting Nederland Schoon in de zomer van 2010. De ANWB inspecteerde de Nederlandse stranden onaangekondigd, met een bezoek in de middag en de daaropvolgende ochtend. De dagelijkse opruiming van afval en zeewier op de Banjaard betaalt zich terug, concludeert de gemeente Noord-Beveland. In 2009 kozen Reiskrantlezers het Banjaardpaviljoen ook al tot schoonste van het land. Bovendien draagt het strand de Blauwe Vlag, internationaal erkenningsteken van schoon zwemwater.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Catharina Maria Hof.

Reactie toevoegen