Kallenkote

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Kallenkote

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij De Kalverweide.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kallenkote.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kallenkote.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kallenkote.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kallenkote (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kallenkote is een (lint)dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1428 Kallencoete, oudtijds ook Coldencoete. Volgens (1) wordt de nederzetting rond 1200 voor het eerst op kaarten vermeld, onder de naam Collencoten.

Naamsverklaring
Betekent kalde 'koude, meer specifiek ook woest, verlaten' en kot 'kleine boerderij'.(2)

Terug naar boven

Ligging

Kallenkote ligt NO van Steenwijk, rond de weg Kallenkote en grenst in het N en O aan de provincie Drenthe. Het bebouwingslint ligt op de grens van het zand- en het veenpakket en volgt ongeveer de lijn van de 1,5 km W van het dorp lopende Steenwijker Aa.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Kallenkote 41 huizen met 228 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Kallenkote ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Na 144 jaar heeft basisschool Kallenkote in 2014 de deuren moeten sluiten, omdat er te weinig leerlingen meer waren om nog verantwoord door te kunnen gaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kallenkote heeft 1 rijksmonument: mooi gelegen Noordwest-Overijssels boerderijcomplex op huisnr. 25 uit de 2e helft van de 19e eeuw, bestaande uit een boerderij met dwarsdeel, twee schuren en een met zwerfkeitjes en klinkers bestraat gedeelte van het erf.

- Kallenkote heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Het kleinste kerkje van Nederland staat sinds 2013 in Kallenkote. Met een omvang van 4x6 meter overtreft deze het voorheen kleinste kerkje in Aalten. Het Maargieskerkje (Kallenkote 19) is een bouwproject van zorgboerderij Maargieshoeve in Kallenkote. Boer Lu Nijk ontwierp en timmerde het gebouw samen met verstandelijk gehandicapte deelnemers op zijn zorgboerderij. Het gebouwtje is niet aan een religie gebonden. Er hangen Tibetaanse vrijheidsvlaggetjes, er staat een boeddhabeeld, de Koran ligt ter inzage naast de bijbel en er staat een Joodse menorah. De kerk is openbaar toegankelijk en ook te huren voor bruiloften of andere bijeenkomsten.

- Hervormde Evangelisatie kapel Pniël (Kallenkote 76).

- Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de 6 mannen die hier op 13 oktober 1944 door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd op grond van ‘verboden wapenbezit’.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dierenpark Taman Indonesia organiseert op een zaterdag in december de gratis toegankelijke Indische kerstmarkt Pasar Natal met o.a. een levende kerststal en een mini pasar malam met verschillender kraampjes.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dierenpark Taman Indonesia biedt de bezoekers een totaalbeleving van de Indonesische cultuur, flora en fauna. Het park herbergt een bonte verzameling van ruim 50 verschillende soorten vogels, aangevuld met tal van kleine Aziatische zoogdieren.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kallenkote.

- Zorgboerderij De Maargies Hoeve.

Reactie toevoegen