Kalenberg

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

kalenberg brug 1958 [640x480].jpg

Kalenberg brug 1958

Kalenberg brug 1958

Kalenberg

Terug naar boven

Status

- Kalenberg is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Oldemarkt. In 1973 over naar gemeente IJsselham, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Onder het dorp Kalenberg valt ook de buurtschap Hoogeweg. Ze worden ook vaak gezamenlijk genoemd als tweelingkern.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Kaelebarg.

Terug naar boven

Ligging

Kalenberg ligt N van Blokzijl, Z van Oldemarkt, als lintbebouwing langs beide zijden van de Kalenbergergracht, met in het midden een bescheiden komvorming. Het dorp was nog tot 1959 alleen per boot, te voet of per fiets bereikbaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kalenberg 70 huizen met 272 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 210 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Kalenberg - Hoogeweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kalenberg heeft 7 rijksmonumenten.

- Kalenberg heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Het pand op Kalenbergerpad 2 is gebouwd in 1843 en in 1881 in gebruik genomen als Hervormde kerk. De kerk is in 1924 uitgebreid en in 2004 aan de eredienst ontrokken. In 2005 is het pand herbestemd tot horecagelegenheid, sinds 2007 tevens galerie. De preekstoel, het kabinetorgel van de firma Mason & Hamlin en het glas-in-lood raam zijn bewaard gebleven.

- Molen De Wicher.

- Tjasker.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpsfeest (het weekend rond de 3e zaterdag van augustus). Hoogtepunt van het dorpsfeest is de Lichttoer over en langs de Kalenbergergracht op zaterdagavond. Dan is de hele gracht verlicht met kaarsjes en zijn vele tuinen van de bewoners aan de gracht versierd en verlicht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De inwoners hebben in samenwerking met Staatsbosbeheer het Laarzenpad Kalenberg gemaakt. Het wandelpad gaat dwars door de rietvelden, hooilanden, moerasbos, langs watertjes en is ca. 3,5 km lang. Deels is het pad begaanbaar gemaakt met bruggetjes en vlonders, voor de rest van de wandeling loopt u over de dikwijls zompige moerasgrond. Laarzen aan dus!

- De gezegden 'de pijp uitgaan', 'achter de schermen werken' en 'een vreemde eend in de bijt' werden van oorsprong gebruikt door kooikers, oftewel de beheerders van eendenkooien. Eeuwenoud is het beroep van kooiker: het vangen van eenden middels een eendenkooi. De eendenkooi is altijd omgeven geweest met een waas van geheimzinnigheid. Vandaag de dag zijn vrijwilligers zijn nog altijd hard aan het werk in de Kloosterkooi. Staatsbosbeheer organiseert enkele keren per jaar een excursie naar de Kloosterkooi, waarbij je de gelegenheid 'een kijkje achter de schermen' te nemen. Nadere informatie en aanmelden via Buitencentrum Weerribben. Tip: wandelschoenen / laarzen en anti-muggenmelk meenemen.

- Stichting Sociale Culturele Initiatieven Kalenberg (SCIK) stimuleert, faciliteert en ondersteunt sociale en culturele initiatieven en activiteiten in het dorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kalenberg (online te bestellen).

- Het boek Riet. 'En zo doen we 't!' is in 2016 verschenen. Het boek geeft een beeld van ruim 70 rietsnijders werkzaam in het gebied Kalenberg - Hoogeweg in de periode 2011-2015. Dankzij hun medewerking is een compleet overzicht tot stand gekomen. Daarnaast wordt het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige situatie van van het gebied rond het dorp (de Weerribben) beschreven. Er wordt ingezoomd op het ambacht van het rietsnijden en het proces van riet verwerken wordt geheel beschreven. Dit alles wordt ondersteund met prachtige foto’s. Het voorwoord is van de in het dorp woonachtige schrijfster Marjan Berk. Ook de auteur en fotograaf zijn woonachtig in het dorp. - Lees hier een recensie van het boek (zie ook de link op die pagina voor een verslag van de boekpresentatie).

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad: - Plaatselijk Belang Kalenberg - Hoogeweg.

- Dorpshuis: - Het Kalenberger Gemeenschapshuis is de spil van het dorp en het centrum van een rijk verenigingsleven. De inwoners kunnen er elkaar ontmoeten en vele activiteiten bijwonen.

Reactie toevoegen