Kalenberg

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Kalenberg

Terug naar boven

Status

- Kalenberg is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Oldemarkt. In 1973 over naar gemeente IJsselham, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Onder het dorp Kalenberg valt ook de buurtschap Hoogeweg. Ze worden in de dagelijkse praktijk / in de volksmond ook vaak gezamenlijk genoemd en benoemd als tweelingkern Kalenberg-Hoogeweg, maar als formele plaatsnaam (d.w.z. bijv. op de plaatsnaamborden en in adresbestanden zoals het postcode'boek') geldt alleen de dorpsnaam.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Kaelebarg.

Terug naar boven

Ligging

Kalenberg ligt N van Blokzijl, Z van Oldemarkt, als lintbebouwing langs beide zijden van de Kalenbergergracht, met in het midden een bescheiden komvorming. Het dorp was nog tot 1959 alleen per boot, te voet of per fiets bereikbaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kalenberg 70 huizen met 272 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief buurtschap Hoogeweg) ca. 80 huizen met ca. 210 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Kalenberg - Hoogeweg.

- Anno 2017 zet men zich in om in Kalenberg een glasvezelverbinding te krijgen. Er is nu een trage verbinding, en een snelle verbinding heeft voordelen voor particulieren met pc, laptop en mobiel, en zakelijk voor agrariërs die het internet nodig hebben in hun bedrijfsvoering, en voor ondernemers die mensen willen laten betalen middels een pin-apparaat. Dat gaat tot heden allemaal niet, dan wel zeer moeizaam. Er moet een bepaalde minimale deelname zijn wil het doorgang vinden. Dat wordt eind december 2017 bepaald.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kalenberg heeft 7 rijksmonumenten.

- Kalenberg heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Het pand op Kalenbergerpad 2 is gebouwd in 1843 en in 1881 in gebruik genomen als Hervormde kerk. De kerk is in 1924 uitgebreid, en in 2004 aan de eredienst ontrokken. In 2005 is het pand herbestemd tot horecagelegenheid, sinds 2007 tevens galerie. De preekstoel, het kabinetorgel van de firma Mason & Hamlin en het glas-in-lood raam zijn bewaard gebleven.

- Molen De Wicher staat in buurtschap Hoogeweg en wordt daarom aldaar beschreven.

- Tjasker.

Terug naar boven

Evenementen

- Jaarlijks is er in het weekend rond de 3e zaterdag van augustus het Dorpsfeest van Kalenberg - Hoogeweg. Op vrijdag en zaterdag worden diverse activiteiten georganiseerd voor bewoners en intimi van het dorp. Een door de bevolking gekozen thema dient als leidraad voor de invulling van de verschillende onderdelen van het feest, zoals de gezamenlijke maaltijd, de kinder-/ouderenochtend en niet te vergeten de zeskamp. De tuinen zijn verlicht, versierd en/of ingericht als thematuin. Het geheel wordt extra feestelijk gemaakt door de sfeerverlichting in het dorp. Dit alles kan bewonderd worden,door een heerlijke wandeling door het dorp te maken, waardoor tuinen beter te zien zijn en alle details in het oog springen. Rond middernacht worden in de feesttent de prijzen bekend gemaakt. In afwachting hiervan kan er gedanst worden op de muziek van een live-band, die natuurlijk ook na de prijsuitreiking nog tot in de kleine uurtjes doorgaat.

Net na de eeuwwisseling ging de Gondelvaart in het dorp ter ziele. Als alternatief werd de Lichttoer in het leven geroepen, die Kalenberg liet stralen in een prachtige gloed, op zaterdagavond als afsluiter van het Dorpsfeest. In 2016 was daarvan de laatste editie. "Het vraagt vele vrijwilligers en daarnaast zijn er veel regels waaraan voldaan moet worden. Het is erg lastig om hieraan te kunnen voldoen. Ook is het weer een grote bepalende factor voor de bezoekers om de lichtobjecten te bezichtigen. En als laatste is het steeds moeilijker om mensen te motiveren en enthousiast te maken om een lichtobject te gaan bouwen", aldus de organisatie. De traditie van de brandende waxinelichtjes op de houten bielzen langs de gracht blijft wel bestaan. Ook roept de organisatie van het dorpsfeest op om de tuinen nog wel te versieren: "Het is gebleken dat het afgelopen jaar meer tuinen werden versierd dan anders. Het zou fantastisch zijn als bewoners die voorheen een of meerdere lichtobjecten bouwden, nu een object voor hun tuin maken."

- Trillend Riet (eind september, alleen in de oneven jaren) is een theatertocht door de omgeving van Kalenberg, waarbij je te voet en per boot verschillende theaterstukken bekijkt tegen het prachtige decor van Nationaal Park de Weerribben. De tocht begint rond schemering en vindt grotendeels in het donker plaats. Onderweg worden de zintuigen geprikkeld door verschillende verrassende gebeurtenissen. Geïnspireerd op verhalen die hun oorsprong hebben in de rijke geschiedenis van dit gebied, gespeeld door lokale acteurs en onder leiding van professionele regisseurs.

"Huiveringwekkende gebeurtenissen in het stille moeras" is de vaste subtitel van deze bijzondere en spannende voorstellingen waar historie, natuur en cultuur samenkomen. Trillend Riet is voor het eerst georganiseerd in 2010, door verschillende partijen die de handen ineen hebben geslagen om de beleving van het gebied te koppelen aan de cultuur en de cultuurhistorie. In 2013 is Stichting Trillend Riet opgericht, de doelstelling / visie aangescherpt en in 2015 was de 2e editie van Trillend Riet een feit. En wat voor één! Er was belangstelling uit het hele land om deze unieke productie te bezoeken, en ook de regionale en landelijke pers zagen dat hier iets bijzonders aan de hand was. De keuze om de bezoekers actief te betrekken in de voorstellingen en hen gedurende de avond mee te nemen in het verhaal, tegen het altijd prachtige decor van Nationaal Park de Weerribben rondom Kalenberg, bleek de juiste. Trillend Riet 2015 was een overweldigend succes! En dat gold ook voor editie 2017; de kaarten waren in de voorverkoop, die op 7 juli startte, binnen 24 uur uitverkocht! - Nieuws over Trillend Riet op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De inwoners hebben in samenwerking met Staatsbosbeheer het Laarzenpad Kalenberg gemaakt. Het wandelpad gaat dwars door de rietvelden, hooilanden, moerasbos, langs watertjes en is ca. 3,5 km lang. Deels is het pad begaanbaar gemaakt met bruggetjes en vlonders, voor de rest van de wandeling loopt u over de dikwijls zompige moerasgrond. Laarzen aan dus!

- De gezegden 'de pijp uitgaan', 'achter de schermen werken' en 'een vreemde eend in de bijt' werden van oorsprong gebruikt door kooikers, oftewel de beheerders van eendenkooien. Eeuwenoud is het beroep van kooiker: het vangen van eenden middels een eendenkooi. De eendenkooi is altijd omgeven geweest met een waas van geheimzinnigheid. Vandaag de dag zijn vrijwilligers zijn nog altijd hard aan het werk in de eendenkooi van Kalenberg, de Kloosterkooi. Staatsbosbeheer organiseert enkele keren per jaar een excursie naar de Kloosterkooi, waarbij je de gelegenheid 'een kijkje achter de schermen' te nemen. Nadere informatie en aanmelden via Buitencentrum Weerribben. Tip: wandelschoenen / laarzen en anti-muggenmelk meenemen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kalenberg (online te bestellen).

- Het boek Riet. 'En zo doen we 't!' is in 2016 verschenen. Het boek geeft een beeld van ruim 70 rietsnijders werkzaam in het gebied Kalenberg - Hoogeweg in de periode 2011-2015. Dankzij hun medewerking is een compleet overzicht tot stand gekomen. Daarnaast wordt het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige situatie van van het gebied rond het dorp (de Weerribben) beschreven. Er wordt ingezoomd op het ambacht van het rietsnijden en het proces van riet verwerken wordt geheel beschreven. Dit alles wordt ondersteund met prachtige foto’s. Het voorwoord is van de in het dorp woonachtige schrijfster Marjan Berk. Ook de auteur en fotograaf zijn woonachtig in het dorp. - Lees hier een recensie van het boek (zie ook de link op die pagina voor een verslag van de boekpresentatie).

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje waarbij een fietser je Kalenberg e.o. (Nederland, Ossenzijl) laat zien.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Kalenberg en Hoogeweg.

- Dorpsraad: - Plaatselijk Belang Kalenberg - Hoogeweg behartigt de belangen van de inwoners van deze kernen in het streven naar behoud en waar mogelijk verbetering in leefbaarheid en leefomgeving.

- Dorpshuis: - Het Kalenberger Gemeenschapshuis is de spil van het dorp en het centrum van een rijk verenigingsleven. De inwoners kunnen er elkaar ontmoeten en vele activiteiten bijwonen. Ook bestaat de mogelijkheid om de moderne faciliteiten van het Gemeenschapshuis te huren voor een privé-activiteit.

Reactie toevoegen