Kadoelen

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

kadoelen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Kadoelen, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, heeft Kadoelen nog een eigen basisschool en een kerk (Gereformeerd Vrijgemaakt)

Kadoelen, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, heeft Kadoelen nog een eigen basisschool en een kerk (Gereformeerd Vrijgemaakt)

Kadoelen

Terug naar boven

Status

- Kadoelen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1817 gemeente Vollenhove. In 1818 over naar gemeente Ambt Vollenhove, per 1-2-1942 over naar gemeente Vollenhove, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Kadoelen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint Jansklooster.

- De buurtschap Kadoelen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Cadoelen, 1381-1383 Cadolen, 1384 Cadolingencampe, 1471 Quadoelen, 1504-1505 Quadolen.

Naamsverklaring
Betekent niet 'kwade doolweg', maar 'slechte greppel', als grens tussen twee akkers.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kadoelen ligt rond de gelijknamige weg, Z van Sint Jansklooster, als (kronkelende) lintbebouwing, en grenst in het aan de provincialeweg N331 (Zwolle - Emmeloord) en in het N aan de buurtschappen Barsbeek, Heetveld en Poepershoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Kadoelen niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kadoelen heeft 1 rijksmonument: boerderij Oud Schuilenburg op nr. 25.

- In 1836 is de afgescheiden kerk van Ambt-Vollenhove geïnstitueerd. In 1944 gaat de gemeente met de vrijmaking mee en ontstaat de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Sint Jansklooster - Kadoelen. In 1858 wordt het eerste kerkgebouw in gebruik genomen. Dit gebouw staat evenwijdig aan de weg. In 1953 is het zover dat er een nieuw gebouw komt, dat dwars op de weg staat (Bergkampen 14, naats de school). In 1975 worden bij de kerk de vergaderzalen met een kosterswoning gebouwd. 50 jaar geleden zijn er bijna 900 zielen. Daarna groeit het tot over de 1000 in de jaren tachtig. In die tijd wordt een aantal jaren met dubbele diensten gekerkt. Daarna belegt men diensten in Vollenhove. Aldaar wordt in 1996 de Gereformeerde Kerk te Vollenhove geïnstitueerd als afsplitsing van de Gereformeerde kerk vrijgermaakt alhier. Sindsdien zijn er ongeveer 750 zielen.

In 2012 is de kerk kennelijk afgebroken en vervangen door een nieuw, futuristisch exemplaar, getuige de artikelen onder de link. Aanleiding was een inspectie van de brandweer, die verordonneerde dat vanwege de veiligheid niet alle kerkgangers meer tegelijk in het gebouw terecht konden. Op de site van de kerk is helaas niets te lezen over de vroegere panden en het huidige pand. Er staat wel dat anno mei 2012 er geen vereiste 2/3 meerderheid was voor de bouw van een nieuwe kerk, en het enige volgende nieuwsbericht in dit verband is in november 2012 een bericht over de kennelijk inmiddels toch nieuw gebouwde kerk, met een link naar een helaas niet meer bestaande fotopagina. Dus van die site worden we in die zin helaas niet wijzer...

William Thomas bouwt in 1829 een waarschijnlijk eenmanualig instrument voor de St. Petrock’s Church te Exeter (Engeland). Over deze Thomas is vrijwel niets bekend. In 1881 bouwt J. Philpott een nieuw instrument met Great, Swell en Pedal Organ, waarbij het pijpwerk van Thomas wordt gebruikt voor het Great. In 1998 is een restauratie door F.R. Feenstra te Grootegast gereed gekomen, en is het orgel geplaatst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in buurtschap Kadoelen bij Sint Jansklooster. Qua klank draagt het orgel kenmerken van de Pre-Victoriaanse periode.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het rustiek verbouwde boerderijtje De Lindehof van Harm-Jan en Gerda van der Linde op Kadoelen 45 is omgeven door sprankelende borders op kleur. Er is veel gebruik gemaakt van de nieuwe generatie vaste planten. De tuin is omsloten door beukenhagen en opgebouwd uit verschillende gedeeltes, zoals een geurige rozentuin, een zomertuin met tuinhuis, een pasteltuin en een grassentuin. Verder een vijver met weelderige beplanting rondom, een terrasje omgeven door riet, een volière gedeelte en een boomgaardje met leiperen en oude fruitrassen. De tuin heeft verrassende doorkijkjes en zichtassen en is tot laat in het seizoen aantrekkelijk. De tuin heeft een oppervlakte 3000m2 en is te bezoeken gedurende enkele Open Dagen in juni en juli, en verder van eind mei tot begin september op afspraak.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Eben Haëzer in buurtschap Kadoelen is een plattelandsschool met een kleine 150 leerlingen. Hun onderwijs is adaptief; ze houden rekening met de unieke gaven en talenten van kinderen. Een kind moet zich op school veilig en op zijn gemak voelen. Dat is dé voorwaarde om te kunnen leren en ontwikkelen. Ze stimuleren kinderen om samen te werken. Daarbij zijn regels nodig, niet om te beperken, maar om te beschermen. Ze werken met het leerstofjaarklassensysteem, d.w.z. dat de kinderen in een groep in principe de leerstof doorwerken die bij de groep hoort. Kinderen voor wie het tempo te hoog of te laag ligt, krijgen werk dat is aangepast aan hun capaciteit. Daarbij kun je denken aan aanpassing van de leerstof, een andere vorm van instructie of intensieve begeleiding. Ze zijn er erg voor dat kinderen bij hun eigen leeftijdsgenoten in de groep zitten ook al functioneren ze cognitief niet op hetzelfde niveau. Ze werken in alle groepen volgens de principes van Meervoudige Intelligentie.

Reactie toevoegen