Kadijk

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Kadijk [640x480].JPG

Kadijk (buurtschap van Bergambacht)

Kadijk (buurtschap van Bergambacht)

Kadijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kadijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kadijk.

Terug naar boven

Status

- Kadijk is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. T/m 2014 gemeente Bergambacht.

- De buurtschap Kadijk valt onder het dorp Bergambacht.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
1683 Kaik, 1866 Kadijk.
Naamsverklaring
Een kadijk was een dijk zonder voorland, dat wil zeggen een kadedijk, in dit geval de Berg-Ambachtse kade (op een kaart van 1639). In de vorm Kaik spiegelt zich vermoedelijk de werkelijke uitspraak van die tijd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kadijk ligt N van Bergambacht, rond de weg Kadijk. De bewoningsconcentraties liggen rond de kruising van de Kadijk met de N207 (Bergambacht-Stolwijk) en in het O ter hoogte van Bovenberg. De Kadijk loopt langs de Kadijkse Vliet en is maar liefst 6 km lang. Het W gedeelte, voorzover gelegen voorbij de Moeraswederik, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Kadijk heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het terrein Kadijk West, O van provincialeweg N207, is met zijn langgerekte weidekavels een kenmerkend deel van het veenweidegebied. Het landschap is hier open, met alleen aan de zuidgrens wat agrarische lintbebouwing en beplantingen langs de Kadijk. De actuele natuurwaarde hangt samen met de openheid, de relatief geïsoleerde ligging en de status van grondwaterbeschermingsgebied. Het reservaatsgebied kent storende invloeden in het oosten (N207) en noorden (kanovaart). Het gebied is te overzien vanaf de Kadijk West. De delen van het  gebied die weinig verstoring kennen zullen ontwikkeld worden tot  weidevogelgrasland. Het beheer van de graslandpercelen zal divers zijn met betrekking tot maaien, beweiden en bemesten. Het laatste past bij een goed weidevogelbeheer; het bevordert de wormenpopulaties wat weer gunstig is voor de vogels. In het beheersmozaïek passen ook schrale graslanden met een rijk insectenleven. Het gebied wordt beheerd door Het Zuid-Hollands Landschap.

 

Reactie toevoegen