Jutrijp-Hommerts

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

De Hommerts.JPG

Bij De Hommerts, zo ver het oog kan zien.

Bij De Hommerts, zo ver het oog kan zien.

De Hommerts (2).JPG

De kerk van De Hommerts.

De kerk van De Hommerts.

Jutrijp..JPG

Dorpsgezicht Jutrijp.

Dorpsgezicht Jutrijp.

Jutrijp.JPG

In Jutrijp.

In Jutrijp.

Jutrijp-Hommerts

Terug naar boven

Status

- Jutrijp-Hommerts is een tweelingdorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- Onder het tweelingdorp Jutrijp-Hommerts, en daarbinnen onder het dorp Hommerts, valt ook de buurtschap Lippenwâlde.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Jutryp - De Hommerts.

Naamgeving
Deze dorpen zijn al geruime tijd zodanig met elkaar verweven dat ze als 1 tweelingdorp worden beschouwd. Tot 1970 werd het lokale postkantoor (o.a. in de poststempels) Jutrijp-Hommerts genoemd. Vanaf dat jaar werd dat echter Hommerts. De voormalige gemeente Wymbritseradiel sprak op haar site van het dorp Hommerts-Jutrijp, net andersom dus. Het lokale Dorpsbelang heet Jutrijp-Hommerts. In de Dorpsvisie en ook op de lokale dorpssite worden echter beide benamingen door elkaar gebruikt. Maar meestal gebruikt men toch Jutrijp-Hommerts dus houden wij dat ook maar aan. Formeel echter, dat wil zeggen voor postcodeboek en gemeentelijke basisregistraties BAG, zijn het nog altijd 2 kernen met eigen postcodes (8623 voor Jutrijp en 8622 voor Hommerts) en plaatsnamen. En ze hebben ook nog beide eigen blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Ligging

Het tweelingdorp Jutrijp-Hommerts ligt ZO van de stad IJlst, Z van de stad Sneek, ZW van de A7 en de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga, WNW van het water de Langweerder Wielen en het dorp Joure, NW van de dorpen Langweer en Dijken, N van het Slotermeer en de stad Sloten, NO van de dorpen Heeg en Woudsend en de meren Heegermeer en De Fluessen en O van het dorp Oudega.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Jutrijp 22 huizen met 161 inwoners, het dorp Hommerts omvat dan 41 huizen met 322 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp Jutrijp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners en het dorp Hommerts ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De actuele Dorpsvisie Jutrijp-Hommerts is verschenen in 2015.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hommerts heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Jutrijp-Hommerts.

- Zorg: - Zorgboerderij Jeltehof.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hommerts kerk. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Jutrijp kerk.

Reactie toevoegen