Jouswier

Plaats
Dorp
Dongeradeel
Fryslân

Jouswier

Terug naar boven

Status

Jouswier is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Dongeradeel. T/m 1983 gemeente Oostdongeradeel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Jouswier grenst in het ZW aan Oostrum, in het NW aan Niawier en Metslawier, in het NO aan Morra en in het ZO aan Ee, en ligt NO van Dokkum, O van Wetsens, ZZO van Oosternijkerk, ZZW van Lioessens en ZW van Anjum en Oostmahorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Jouswier 11 huizen met 59 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Jouswier heeft 5 rijksmonumenten.

- Hervormde Petruskerk uit 1557. De kerk van Jouswier is evenals die van buurdorp Oostrum, niet meer in functie. Inwoners van deze dorpen gaan nu in Ee ter kerke.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2016 was er op een zondag half december een Verhalenwandeltocht van ca. 7,5 km door de dorpjes Oostrum en Jouswier, met onderweg allerlei verrassende presentaties van inwoners en andere lokale instanties over uiteenlopende onderwerpen waarmee zij bezig zijn. "Een feest voor de geest", aldus organisator Willem Molenbuur. Of dit een jaarlijks evenement is, is ons niet bekend, dus wij houden in de gaten of het in 2017 weer wordt gehouden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Oostrum - Jouswier (9 km) is route 32 uit het netwerk Historische Wandelpaden Noordoost Fryslân. De laatste link is handig als je vaker in deze regio wilt gaan wandelen, want op die site staan namelijk nóg 50 wandelroutes door deze streek.

Reactie toevoegen