Jouswier

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

Jouswier

Terug naar boven

Status

Jouswier is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Oostdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Jouswier grenst in het ZW aan Oostrum, in het NW aan Niawier en Metslawier, in het NO aan Morra en in het ZO aan Ee, en ligt NO van Dokkum, O van Wetsens, ZZO van Oosternijkerk, ZZW van Lioessens en ZW van Anjum en Oostmahorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Jouswier 11 huizen met 59 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Jouswier heeft 5 rijksmonumenten.

- Hervormde Petruskerk. De eenbeukige kerk met vierzijdig gesloten koor is gebouwd in 1557 op een grotendeels afgegraven terp, ter vervanging van een kerk (13e eeuw) die gewijd was aan Petrus. In 1752 verrees de zadeldaktoren van twee geledingen met vleugelmuren en is de westmuur en ingang vernieuwd. In de toren hangt een klok (1395) van Hermanus. De spitsboogvensters zijn in 1823 aangebracht. In 1858 is de kerk iets verhoogd en voorzien van een nieuwe kap. De toren is in 1915 beklampt. In 1978 is de bepleistering uit 1876 verwijderd. In 1987 is de kerk opnieuw gerestaureerd. Het kerkgebouw is in 2003 overgenomen door Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk van Jouswier is evenals die van buurdorp Oostrum niet meer in functie. Inwoners van deze dorpen gaan nu in Ee ter kerke.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Oostrum - Jouswier (9 km) is route 32 uit het netwerk Historische Wandelpaden Noordoost Fryslân. De laatste link is handig als je vaker in deze regio wilt gaan wandelen, want op die site staan namelijk nóg 50 wandelroutes door deze streek.

Reactie toevoegen