Jonas

Plaats
Buurtschap
Epe
Veluwe
Gelderland

Jonas

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Zandhegge.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Jonas.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Jonas.

Terug naar boven

Status

- Jonas is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, in grotendeels gemeente Apeldoorn, deels gemeente Epe.

- De buurtschap Jonas valt (ook voor de postadressen) grotendeels onder het dorp Wenum-Wiesel (gem. Apeldoorn), deels (enkele panden in het Z van de Jonasweg) onder het dorp Vaassen (gem. Epe).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 De Jonas.
Naamsverklaring
Jonas is de Griekse vorm van een Hebreeuwse naam die 'duif' betekent. Het is de naam van een oudtestamentische prediker, die met name vanwege zijn verblijf in een vis bekend is. Oorspronkelijk een huisnaam(1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Jonas ligt direct O van het dorp Vaassen (rond de weg Jonas) en lijkt daar daarom op het eerste gezicht logischerwijs toe te behoren. Jonas ligt echter in het uiterste noordpuntje van de gemeente Apeldoorn en valt daarmee, althans voor de postadressen, grotendeels onder het enkele kilometers naar het ZW gelegen Apeldoornse dorp Wenum-Wiesel. Overigens lagen Vaassen en Jonas oorspronkelijk verder bij elkaar vandaan, omdat Vaassen pas in de loop van de 20e eeuw is gegroeid tot het grote dorp dat het nu is. Bijzonder is dat volgens de Topografische atlas Gelderland (2) langs de weg Jonas een aantal grenspalen staat, om de grens tussen de gemeenten Apeldoorn en Epe aan te geven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 komt de plaatsnaam nog niet voor.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Jonas ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

 

Reactie toevoegen