Installeer de app

Terug naar boven

Responsive design

De website Plaatsengids.nl heeft een zogeheten 'responsive design', wat wil zeggen dat hij geschikt is voor zowel pc, laptop, tablet als mobiel. Dat betekent bijvoorbeeld dat op het kleine scherm van een smartphone de menu's, afbeeldingen en teksten zodanig worden aangepast dat alles goed te bekijken blijft. De tekst wordt bijvoorbeeld niet priegelig - zoals bij niet voor mobiel aangepaste websites wél het geval is - maar blijft goed leesbaar.

Daardoor worden de pagina's uiteraard wél langer. Dat hebben wij gebruikersvriendelijk gehouden door alle onderwerpen van een pagina ook bovenaan als knoppen weer te geven. Met zo'n knop kun je desgewenst gericht naar een specifiek onderwerp op een pagina 'springen', waar op dat moment jouw interesse naar uitgaat - zoals 'Bezienswaardigheden' of 'Evenementen' - waardoor je niet per se de hele pagina hoeft door te scrollen of te lezen.

Terug naar boven

Geen app, wel snelkoppeling

Wij hebben dus geen aparte app van onze site voor mobiel, omdat hij daar standaard al geschikt voor is. De site is daarom ook niet als app in de app stores te vinden. Maar het is natuurlijk toch wel erg handig als je de site als icoon - ook wel 'snelkoppeling' genoemd - bij de andere apps op je scherm hebt staan, zodat je hem direct kunt aanklikken als je hem nodig hebt, en het niet steeds als www-adres in je browser hoeft in te voeren. Dat kun je simpel zelf doen. En wel als volgt:

Terug naar boven

Snelkoppeling voor Android

Voor de Google Chrome browser
(deze is het handigst; hiermee krijg je een snelkoppeling als icoon bij je andere apps):
1. Ga naar Plaatsengids.nl.
2. Druk rechtsbovenaan op de knop met de 3 stippen. Je krijgt een aantal menu's te zien.
3. Kies het menu 'Toevoegen aan Startscherm'.
4. Je krijgt een nogal lange titel te zien, wat niet handig is voor onder je snelkoppeling-icoon. Haal daarom alle tekst die vóór Plaatsengids.nl staat weg, zodat je alleen dát als titel voor je snelkoppeling overhoudt.
5. Kies 'Toevoegen'. Klaar! Plaatsengids.nl staat nu als snelkoppeling bij je andere apps.

Sinds oktober 2016 hebben we ook een kaart-versie van de site: op een Google Maps-kaart zie je alle 7.000 plaatsnamen staan, die allemaal gelinkt zijn naar onze corresponderende plaatspagina's. Dat is vooral handig als je ergens in het land aan het wandelen of fietsen bent, en onderweg plaatsen tegenkomt waar je meer van wilt weten: haal de kaart-versie tevoorschijn, klik op de plaatsnaam en je komt op onze pagina van die plaats, waar je in enkele minuten alles over die plaats te weten komt. Kom je verder op je wandel- of fietsroute nog meer plaatsen tegen waar je iets over wilt weten, staan die op de kaart handig bij elkaar aanklikbaar, en hoef je ze niet, zoals in de 'gewone' site, telkens in het zoekvenster in te tikken.

Het is dus handig om náást de 'gewone' site ook de kaart-versie als snelkoppeling op je mobiel bij de hand te hebben. Dat werkt bijna hetzelfde als hierboven:
1. Ga naar de Plaatsengids.nl kaartversie.
2. Druk rechtsbovenaan op de knop met de 3 stippen. Je krijgt een aantal menu's te zien.
3. Kies het menu 'Toevoegen aan Startscherm'. De titel die je te zien krijgt, is gelijk goed : "Kaartversie | Plaatsengids.nl".
4. Kies 'Toevoegen'. Klaar! De kaartversie van Plaatsengids.nl staat nu als snelkoppeling bij je andere apps.

Tip: Omdat de kaart-versie, als je hem opstart, 7.000 plaatsen in één keer moet 'laden', kan dat met name op een smartphone even duren. Het is daarom handig om de kaart-versie altijd als 'tab' in je browser open te laten staan, zodat je hem niet steeds opnieuw hoeft te 'laden' als je hem nodig hebt.

Voor de standaard internet browser (= de blauwe wereldbol)
(hiermee sla je hem op als favoriet bij de andere favorieten in je browser):
1. Ga naar Plaatsengids.nl.
2. Druk rechtsbovenaan op de knop met het sterretje (= Favorieten).
3. Kies 'Favoriet toevoegen'.
4. Je krijgt een nogal lange titel te zien, wat niet handig is voor onder je Favorieten-icoon. Haal daarom alle tekst die vóór Plaatsengids.nl staat weg, zodat je alleen dát als titel voor je snelkoppeling overhoudt.
5. Druk op 'Opslaan'. Klaar! Plaatsengids.nl staat nu als snelkoppeling bij je andere Favorieten.

Het is handig om náást de 'gewone' site ook de kaart-versie als snelkoppeling op je mobiel bij de hand te hebben. Dat werkt bijna hetzelfde als hierboven:
1. Ga naar de Plaatsengids.nl kaartversie.
2. Druk rechtsbovenaan op de knop met het sterretje (= Favorieten).
3. Kies 'Favoriet toevoegen'. De titel die je te zien krijgt, is gelijk goed : "Kaartversie | Plaatsengids.nl".
4. Druk op 'Opslaan'. Klaar! De kaartversie van Plaatsengids.nl staat nu als snelkoppeling bij je andere Favorieten.

Terug naar boven

Snelkoppeling voor iPhone

iOS Safari
Werkt hetzelfde als hierboven beschreven bij Android. Alleen heb je hier bij stap 2. geen knop met 3 stippen maar een andere knop. Vandaar dat alleen stap 2 iets anders is:
2. Kies het deel-icoon in de navigatiebalk.

Reacties

(2)

Heel erg handig!

Dank je Cees! Ik wens je er veel lees-, kijk- én natuurlijk ook reisplezier mee. En heb je opmerkingen, vertel het ons. En ben je er tevreden over, vertel het anderen! :-)

Reactie toevoegen