Ingber

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110508_4546_Vakwerk_hoeve_te_Ingber..jpg

Ingber, vakwerkhoeve aan de straat

Ingber, vakwerkhoeve aan de straat

DK_20110508_4549_Vakwerk_hoeve_te_Ingber..jpg

Ingber, binnenplaats van een vakwerkhoeve

Ingber, binnenplaats van een vakwerkhoeve

DK_20110508_4544_Kapittelshof_te_Ingber..jpg

Ingber, rijksmonument Kapittelhof

Ingber, rijksmonument Kapittelhof

Ingber

Terug naar boven

Status

- Ingber is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Gulpen.

- De buurtschap Ingber valt onder het dorp Gulpen, maar heeft als enige buurtschap van Gulpen een eigen postcode (6273) en bijbehorende plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee, in tegenstelling tot die andere buurtschappen, een formele 'woonplaats' (ook in de zin van de gemeentelijke basisregistratie BAG).

- Onder deze buurtschap valt ook de kleine buurtschap De Hut (gelegen langs de rijksweg N278 Maastricht-Vaals, W van Gulpen, Z van Ingber). Ze worden ook vaak samen als tweelingbuurtschap Ingber-De Hut betiteld. Er is ook één gezamenlijke gelijknamige buurtvereniging.

- De buurtschap Ingber heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Ingber.

Oudere vermeldingen
Inber, Engber, Engmaar, Yemberg, 1603 Imber, 1835 Ingber, 1840 Ingberg. De buurtschap wordt wellicht reeds in 1226 vermeld, maar kennelijk is dat niet zeker, want in (1) staat er een vraagteken achter dat jaartal.

Naamsverklaring
Misschien is er een relatie met de (Duitse) familienaam Ingber(g).(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ingber ligt WNW van het dorp Gulpen, rond het centrale gedeelte van de Lemmensstraat, rond de Ingberdorpsstraat en rond de gedeelten van de wegen Ingberweg en Wijnweg bij de kruising met de Lemmensstraat. De buurtschap is gesitueerd boven en aan een holle weg, de Ingbergracht, die uitkomt in Gulpen. De buurtschap ligt verder direct N van buurtschap De Hut, NO van het dorp Reijmerstok, O van het dorp Margraten, ZO van de dorpen Scheulder en Sibbe, ZZW van het dorp Schin op Geul en ZW van het dorp Wijlre.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ingber 36 huizen met 225 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 225 inwoners, nu in ca. 90 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het landgoed Ingber wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1256, waarin de rechtmatige bezitter, de proosdij van de Munsterkerk te Aken, het goed tegen een erfelijke cijns schenkt aan de zonen van ridder Gerard van Homburg. Later komt 'het huis van Yemberg' in bezit van de hertogen van Brabant die het in leen geven aan het geslacht van Eynatten, een geslacht dat vele bezittingen in leen kreeg aan het einde van de middeleeuwen, waaronder Groenendaal en Neubourg. Maar helemaal duidelijk is dit niet.

De vermelding van het leengoed verdwijnt voor enkele honderden jaren uit de archieven, waarna het pas weer opduikt en vermeld wordt in 1554. In dat jaar wordt hoeve Beusdalshof verkocht door Herman van Eys van Beusdal aan het geslacht van Eynatten. Het is niet helemaal zeker of dit ook daadwerkelijk hetzelfde goed is als het middeleeuwse goed Ingber. Aannemelijk is het echter wel. (bron)

In Ingber heeft ook nog een riddergoed gelegen: Hoenberg, thans geschreven als Hommerig. In 1226 geeft het Kapittel van O.L. Vrouw te Aken de nederzetting Ingber in erfpacht aan de gebroeders Winand en Waitelin van Homeberg. Het riddergoed zelf gaat in 1397 over in het bezit van de Heer van Wittem.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ingber heeft 8 rijksmonumenten, waaronder veel vakwerkhoeven.

- De kapel van Onze Lieve Vrouwe van Fatima in Ingber dateert uit 1949 en is gebouwd uit dankbaarheid voor het feit dat Ingber en haar inwoners gespaard zijn gebleven van oorlogsgeweld. Het klokje is tot 1975 dagelijks om twaalf uur met de hand geluid (het ‘Angelus’). Sinds 1992 gebeurt dat mechanisch. In de maanden mei en oktober is er dagelijks rozenkrans bidden bij de kapel. Op maandag t/m zaterdag om 19:30 uur en op zondag om 18:00 uur.

- De huidige imposante carréhoeve Beusdalshof (Lemmensstraat 71-73), met een gezamenlijke inhoud van maar liefst 6.800 m3, is niet ouder dan de 18e eeuw en sporen van een voorganger zijn niet bekend. De hoeve heeft een gesloten binnenplaats, maar uit de Tranchotkaart van 1805 blijkt dat deze binnenplaats toen nog niet gesloten was. De afsluiting dateert waarschijnlijk uit 1836, het jaartal dat in een gevelsteen staat vermeld. De Beusdalshof is in 2017 verkocht aan een nieuwe eigenaar (zij het vooralsnog onder voorbehoud. - Zie ook de Verkoopbrochure Beusdalshof).

- Wegkruisen: 1) aan de Wijnweg, 2) aan de Putsteeg en 3) op de hoek Lemmensstraat / Ingberdorpsstraat.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Oranjewandeling (op of rond Koningsdag), die start bij voetblvereniging RKIVV, kun je kiezen uit de afstanden 7, 14, 21 en 28 km. Onderweg kun je intens genieten van de ontwakende natuur in de lente, het bos, de akkers en weilanden met de weelderige flora en fauna die deze streek zo bijzonder maken. Op de rustlocatie en het eindpunt kun je, naast een kopje koffie, thee of fris genieten van een lekker stukje vlaai of een vers broodje. Na afloop kan men je ook voorzien van een lekker glas streekbier of een van de andere speciale bieren.

- 't Ingbers Tirolerfest (op een zaterdag begin september).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ingber, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ingber (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Ingber-De Hut.

- Sport: - Voetbalvereniging RKIVV is opgericht in 1955. Tijdens de feestelijkheden t.g.v. het 60-jarig bestaan van de vereniging in 2015 heeft de burgemeester een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Giel Webers, die op dat moment 60 jaar lid was van de vereniging. Hij is dus een van de grondleggers.

Terug naar boven

Bekende oud-inwoner

- De in Ingber geboren en getogen componist Joep Sporck (1985) heeft op 28 mei 2016 op het Internationale Filmmuziek Festival te Krakow (Polen) de Young Talent Award gewonnen. Sporck deed mee aan een internationale wedstrijd voor jonge filmmuziek componisten, waarbij er een scene uit de film 'Shrek Forever After' moest worden voorzien van nieuwe muziek. De internationale jury, met o.a. componist Harry Gregson-Williams (componist van Shrek), selecteerde Sporck als de winnaar van deze competitie, met als hoofdprijs een live uitvoering van zijn inzending door groot orkest, voor een publiek van 10.000 mensen. Sinds september 2016 is Sporck als docent verbonden aan Artez (hogeschool voor de kunsten) Jazz & Pop.

Reactie toevoegen