Indijk (Woudsend)

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Indijk (Woudsend)

Terug naar boven

Status

- Indijk is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- De buurtschap Indijk heeft een eigen postcode (8553) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder buurdorp Woudsend, omdat het daar voor voorzieningen op is aangewezen.

- Het O deel van de buurtschap Indijk heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en dat deel van de buurtschap heeft daarmee een bebouwde kom. Het uitgestrekte W deel van de buurtschap, rond het W deel van de weg Yndyk, ligt echter buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Indijk ligt aan het Heegermeer en NW en W van het dorp Woudsend, Z en ZW van het dorp Heeg, ZO van het dorp Gaastmeer, NO van het dorp Elahuizen, N en NO van het dorp Balk en N van het Slotermeer, en ligt rond de wegen Yndyk (in het postcodeboek wordt deze weg aangeduid met "Nr") en De Greiden.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Yndyk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de 'buurt met dorpsrechten' Indijk 10 huizen met 65 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 140 huizen, een handvol woonschepen en ca. 65 verblijfsaccommodaties, met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Indijk heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op het kerkhof.

Reactie toevoegen