IJzerlo

Plaats
Buurtschap
Aalten
Achterhoek
Gelderland

ijzerlo_blauw_plaatsnaambord.jpg

Buurtschap IJzerlo heeft een compacte kern met witte borden (buiten de bebouwde kom) en blauwe borden (binnen de bebouwde kom), maar daaromheen ligt een flink stuk buitengebied dat ook nog onder IJzerlo valt. Helaas is dat bordmatig nergens aan te zien.

Buurtschap IJzerlo heeft een compacte kern met witte borden (buiten de bebouwde kom) en blauwe borden (binnen de bebouwde kom), maar daaromheen ligt een flink stuk buitengebied dat ook nog onder IJzerlo valt. Helaas is dat bordmatig nergens aan te zien.

IJzerlo

Terug naar boven

Status

- IJzerlo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Aalten.

- De buurtschap IJzerlo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aalten.

- Op de lokale site staat de slogan: "Klein op de kaart, groot in noaberschap".

- De buurtschap IJzerlo ligt deels buiten de bebouwde kom en heeft daarom voor dat deel witte plaatsnaamborden; voor een ander deel ligt de buurtschap binnen de bebouwde kom, en heeft daarom voor dat deel officiële, blauwe plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Izerloo of D'n Stiezer.

Oudere vermeldingen
IJzerloo, 1356 Yserlo.

Naamsverklaring
Samenstelling van ijzer, dat op oerhoudende grond wijst, en lo 'bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJzerlo ligt ZW van het dorp Aalten, O van het dorp De Heurne en NO van het dorp Breedenbroek, en grenst in het Z aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap IJzerlo 52 huizen met 438 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 250 huizen met ruim 600 inwoners (wat op de homepage van Belangenvereniging Ons Aller Belang heeft gestaan. Volgens die vereniging zijn er nl. 250 huishoudens in de buurtschap waarvan er 230 lid zijn van de vereniging. Volgens de site van de gemeente Aalten heeft de buurtschap 150 inwoners, wat zou neerkomen op ca. 60 huishoudens en dat lijkt ons wel erg aan de krappe kant... Vermoedelijk doelt men hierbij alleen op de kern binnen de bebouwde kom, maar dat staat er niet bij...).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap IJzerlo heeft 1 rijksmonument: het vroegere gebouw van de lagere school uit 1914 aan de Dinxperlosestraatweg 125.

- Op 26 juni 1943 is een Engelse Short Stirling bommenwerper die op weg was van Engeland naar Gelsenkirchen, boven IJzerlo door een Duitse nachtjager neergeschoten. 5 bemanningsleden komen om het leven, 2 hebben het overleeft. In 2003 is ter nagedachtenis hieraan een monument onthuld aan de Huisstededijk, in het bijzijn van honderden aanwezigen waaronder een van de overlevende bemanningsleden. Jaarlijks wordt hier op 26 juni een herdenking gehouden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag, met op de dag ervoor een fietstocht en op de dag zelf o.a. een Crossloop.

- De Farm & Country Fair (weekend in juni) trekt ca. 30.000 bezoekers.

- Zomerfeest (weekend in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In IJzerlo zijn eind 2014 8 nieuwe wandelroutes rond deze buurtschap in gebruik genomen. De routes voeren over wegen, paden, maaipaden en erven van particulieren, vaak plekken waar je als wandelaar uit jezelf niet snel zult komen. Bij het Dorpshuus vind je een overzichtskaart van de routes. Tevens werd bij de feestelijke opening van deze routes de eerste paal geslagen voor het gemarkeerde wandelnetwerk van Achterhoek Toerisme: sinds 2015 kan in de regio op ruim 3.000 km paden vanaf 150 startlocaties worden gewandeld.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met een impressie van de buurtschap IJzerlo. Aan de rechterkant van het scherm vind je nog meer filmpjes over deze buurtschap.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over IJzerlo.

- Belangenvereniging: - Vereniging Ons Aller Belang heeft als doel het bevorderen van de sociale cohesie en leefbaarheid in IJzerlo, en daarnaast het beheren, exploiteren en onderhouden van de multifunctionele accomodatie 't Dorpshuus. Binnen de vereniging zijn werkgroepen actief op het gebied van o.a. Zorg en Welzijn, Activiteiten en Naoberschap, Landschap en Recreatie, Woningbouw, en Verkeersveiligheid.

- Dorpshuis: - 't Dorpshuus is de spil van het bloeiende verenigingsleven in buurtschap IJzerlo.

- Onderwijs: - Dalton basisschool 't Warmelinck wil een leer- en leefgemeenschap zijn, zich bewust van haar plaats in buurtschap IJzerlo. Zij stimuleren een nieuwsgierige en lerende houding bij de kinderen. Kinderen leren er samenwerken met respect voor elkaars mogelijkheden.

- Muziek: - Begin jaren vijftig wil men in IJzerlo een eigen muziekvereniging oprichten. Men vindt het te gek voor woorden dat Psalm 150 uit Dinxperlo tijdens het Schoolfeest voor de muziek moet zorgen. Er wordt een comité samengesteld om te bekijken of het mogelijk is om een muziekvereniging in de buurtschap op te richten. Er komt een aanbieding binnen van de firma Van der Glas uit Heerenveen; men kan voor f 1580,- in het bezit komen van 26 fanfare-instrumenten. Er wordt besloten om een rondgang te houden door IJzerlo en omgeving om het geld in te zamelen. Hierbij wordt gul gegeven. Er melden zich 32 leden, de dirigent wordt Jan Hofs uit Dinxperlo en de contributie is een kwartje per week. Op 17 november 1951 is Muziekvereniging Crescendo een feit. Tegenwoordig is Crescendo nog altijd een bloeiende muziekvereniging, met een fanfareorkest, tamboerkorps en een jeugdorkest. De vereniging heeft in totaal ca. 90 leden, wat veel is, zeker voor een buurtschap.

Reactie toevoegen