IJssellaan

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Lageweg IJssellaan bord HF [640x480].jpg

IJssellaan (buurtschap van Lageweg), zicht op de IJssellaan, waar de buurtschap naar genoemd is.

IJssellaan (buurtschap van Lageweg), zicht op de IJssellaan, waar de buurtschap naar genoemd is.

IJssellaan.JPG

IJssellaan onderaan de IJsseldijk Noord.

IJssellaan onderaan de IJsseldijk Noord.

IJssellaan (3).JPG

Midden in IJsselaan.

Midden in IJsselaan.

IJssellaan (2).JPG

IJssellaan gezien vanaf de IJsseldijk Noord.

IJssellaan gezien vanaf de IJsseldijk Noord.

IJssellaan

Terug naar boven

Status

- IJssellaan is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Ouderkerk aan den IJssel. In 1985 over naar gemeente Ouderkerk, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap IJssellaan heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) met die naam, en heeft dus een eigen 'bebouwde kom'. In de praktijk valt de buurtschap onder buurdorp Lageweg. Voor de postadressen en de gemeentelijke basisadministratie (BAG) liggen beide echter ‘in’ Ouderkerk aan den IJssel.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naamsverklaring ligt voor de hand, gezien de ligging aan de Hollandse IJssel.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap IJssellaan ligt O van het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, rond de gelijknamige laan en mogelijk een gedeelte van de weg IJsseldijk-Noord, in de ‘neus’ van polder De Nesse, op de O oever van de rivier de Hollandse IJssel, halverwege de dorpen Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap IJssellaan heeft ca. 30 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 75 inwoners aan de gelijknamige weg, dat wil zeggen: binnen de bebouwde kom van de buurtschap. De huizen aan de IJsseldijk-Noord zou je ook nog als vallend onder de buurtschap IJssellaan kunnen beschouwen, maar deze liggen buiten de bebouwde kom van de buurtschap. In het laatste geval zou de buurtschap ca. 50 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen omvatten, met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

De IJssellaan is een laantje benedendijks direct op de kop van de polder. De weg loopt van de IJsseldijk Noord naar het dorpje Lageweg.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vervuiling in de zelling is in 2005 gesaneerd. In het verleden maakte de locatie deel uit van een grotere zelling, waarop vanaf ca. 1930 een steenfabriek staat. Op luchtfoto’s is te zien dat rond 1940 de zelling deels is verdwenen en de rivier is omgelegd. De hier bedoelde zelling is het overgebleven deel van de grote zelling. Tot circa 1953 is de zelling gebruikt voor het tijdelijk opslaan van vuil, zoals metaalresten. Toen zijn woningen op de locatie gebouwd. In 1962 komt er een machinefabriek, die in 1981 verandert in een constructiebedrijf. Eind jaren negentig wordt vervuiling aangetroffen in 5 tuinen op de IJssellaan. De vervuilde grond is voor een groot deel weg gegraven. Hiervoor in de plaats is een schone leeflaag gekomen. Na sanering zijn de tuinen opnieuw aangelegd. De humane, ecologische en verspreidingsrisico’s van de bodemverontreiniging zijn met de sanering aangepakt. (bron: Projectbureau Hollandse IJssel)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De ijsbaan van IJsclub Ons Genoegen met clubhuis ligt ter hoogte van IJsseldijk Noord 340.

Reactie toevoegen