IJmond

Streek
Kennemerland
Noord-Holland

IJmond

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel in omgeving IJmond.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving IJmond.

Terug naar boven

Status

- IJmond is geografisch gezien de naam van het gebied gelegen rond de monding van het IJ (waarmee tevens de benaming van het gebied is verklaard), in het ZW van de provincie Noord-Holland. Het gebied maakt deel uit van de streek Kennemerland.

- IJmond was ook de naam van een bestuurlijk samenwerkingsverband in de regio. Dit samenwerkingsverband omvatte de gemeenten van Midden-Kennemerland (Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest) samen met de gemeenten Castricum en Velsen. De benaming IJmond is in deze bestuurlijke zin tegenwoordig niet meer in gebruik. Door de gemeentelijke herindeling van 2002 waarbij de gemeenten Castricum, Akersloot en Limmen werden samengevoegd, is namelijk besloten om de nieuwe gemeente Castricum onderdeel te maken van het samenwerkingsverband Noord-Kennemerland. De overige gemeenten uit de IJmond, namelijk Velsen (dat ook al deel uitmaakte van Zuid-Kennemerland), Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest, zijn samen met de gemeenten uit Zuid-Kennemerland (Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemstede, Zandvoort en het reeds genoemde Velsen) tegenwoordig onderdeel van de bestuurlijke eenheid West-Kennemerland.

- De Rabobanken in de regio definiëren de regio IJmond als zijnde het gebied dat de gemeenten Uitgeest, Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Haarlemmerliede en Spaarnwoude omvat (zie bij Recente ontwikkelingen en het kaartje in het rapport aldaar).

Terug naar boven

Geschiedenis

De samenwerkingsregio IJmond was de opvolger van de 'industriële agglomeratie IJmond'. Deze agglomeratie was ontstaan om de vele grote industrie die er in het gebied ligt, zowel op gemeentelijk niveau bestuurlijk beter te coördineren, als de werk- en woongelegenheid van en voor de industrie in het gebied beter te begeleiden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De IJmond is een regio met veel gezichten, waar natuur, historie, toerisme en de landbouw hand in hand gaan met industrie, de haven en veel verkeer. Reden genoeg om een heldere visie te ontwikkelen op de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied. In het rapport De kracht van de IJmond. Het sociaaleconomisch perspectief van een veelzijdige regio (dec. 2012) komen de analisten van de Rabobank met concrete aanbevelingen voor een krachtig sociaal-economisch klimaat in de IJmond.

- Op 24 juni 2015 hebben de gemeenteraden van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (in de regio de BUCH-gemeenten genoemd) besloten om de ambtelijke diensten van de gemeenten per 1 januari 2017 samen te voegen. Dit is daarmee een 'ambtelijke fusie' (d.w.z. de gemeentelijke organisaties fuseren, maar de gemeenten als zodanig - nog - niet). Voor nadere toelichting op het begrip 'ambtelijke fusie' zie de links onderaan de pagina 'gemeentelijke herindelingen'.

Reacties

(2)

Uitgeest gaat samen op in met de gemeenten Bergen (plus de Egmonden), Castricum (Akersloot, Limmen) en Heiloo. Dit is een ambtelijke samenwerkingsverband c.q. samenvoegingsverband, zie: http://www.ambtelijkefusie.nl/ambtelijke-fusie-org/buch-gemeenten/

Dank voor de info! Ik had er hier http://www.plaatsengids.nl/kennisbank/gemeentelijke-herindelingen-overzicht al wel iets over, maar het hoort inderdaad natuurlijk ook thuis op de pagina IJmond. Ik heb het dus ook hierboven toegevoegd.

Reactie toevoegen