Hurwenen

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

hurwenen molenstraat [640x480].jpg

Hurwenen Molenstraat

Hurwenen Molenstraat

Hurwenen..jpg

We zien nog niet veel van Hurwenen.

We zien nog niet veel van Hurwenen.

Hurwenen.jpg

Molen Vento Vivimus ( Wij leven van de wind ) in Hurwenen.

Molen Vento Vivimus ( Wij leven van de wind ) in Hurwenen.

Hurwenen (2).jpg

Het kerkje van Hurwenen is nog net te zien door de bomen.

Het kerkje van Hurwenen is nog net te zien door de bomen.

GL gemeente Hurwenen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hurwenen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hurwenen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hurwenen

Terug naar boven

Status

- Hurwenen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1955.

- Wapen van de voormalige gemeente Hurwenen.

- Onder het dorp Hurwenen vallen ook delen van de buurtschappen Doorning en Oensel.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Hurne.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hurwenen ligt aan de Z oever van de rivier de Waal en ligt O van de stad Zaltbommel, NW van het dorp Rossum, ZO van het dorp Opijnen, W van het dorp Heesselt en N van de dorpen Velddriel en Kerkdriel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Hurwenen 70 huizen met 449 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 62/398 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Oensel 8/51. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 330 huizen met ca. 830 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hurwenen heeft 3 rijksmonumenten.

- Hurwenen heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- De huidige voormalige Hervormde Kerk is in 1947 gebouwd, nadat het oude kerkgebouw in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt. De kerk heeft tot maart 2011 als zodanig dienst gedaan en behoorde tot de PKN-gemeente Rossum - Hurwenen. Tegenwoordig wordt het kerkje beheerd door de inwoners. Zij wilden namelijk niet dat het kerkje verkocht zou worden, maar dat het bewaard zou blijven voor een ieder die gebruik wil maken van een inspirerende locatie. De kerkelijke gemeente kon zich daar in vinden, en heeft daarom de exploitatie in handen gegeven van Stichting 't Hurns Kerkje.

- Molen Vento Vivimus.

- Gevelstenen in Hurwenen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het noorden van de Hurwenense Uiterwaard, tussen Hurwenen en de brug van Zaltbommel, wordt in 2014 en 2015 een bijna 3 km lange meestromende nevengeul van de Waal aangelegd. De geul zorgt voor schoon en gezond water en een beter leefmilieu voor diverse plant- en diersoorten, met name voor stromingminnende vissoorten in de Waal. De afgegraven grond, die vol met zaden zit, wordt getransplanteerd naar oude maïsakkers aan de oevers van de toekomstige geul. Bijkomend voordeel is dat het waterpeil in de Waal ruim drie centimeter zal zakken. Verlaging van het waterpeil is echter geen vooropgesteld doel van het ontwerpplan. De kwaliteit van het in het westen gelegen natuurgebied de Kil verbetert onder andere door het riet te verjongen en de waterhuishouding te verbeteren. Van dat laatste profiteert ook het naastgelegen landbouwgebied.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hurwenen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - Voetbalvereniging HRC’14 (Hurwenen Rossum Combinatie) is in 2014 opgericht door fusie van de clubs van deze buurdorpen. De jeugd van beide verenigingen speelde al jarenlang samen hun wedstrijden. In 2014 zijn ook de senioren samengevoegd. - HRC'1 Dames 1. - HRC'14 Dames 2.

Reactie toevoegen