Hummelo

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

Hummelo

Terug naar boven

Status

- Hummelo is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 over naar gemeente Hummelo en Keppel, in 2005 over naar gemeente Bronkchorst.

- De gemeente Hummelo is in 1812 vergroot met de gemeente Ambt Doetinchem. Bij de opheffing van de gemeente, in 1818, is Ambt Doetinchem weer een zelfstandige gemeente geworden.

Terug naar boven

Naam

In het Achterhoeks
Hummel.

Oudere vermeldingen
828 kopie 11e eeuw Humelle, 1025 kopie 18e eeuw Hummila, ca. 1120 vervalst ca. 1185 kopie 14e eeuw Hummelo, 1200 Humele, 1294-1295 Hummele, 1327 Humel, 1395-1396 Hummel, 1665 Hummel.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse hummel* 'hop', vergelijk het Oudengelse hymeli, en het Oudnoorse humli 'hop', en lo 'licht, open bos'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Hummelo ligt NW van Doetinchem, O van Doesburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hummelo 171 huizen met 1.293 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners, waarvan ca. 400 huizen met 1.000 inwoners in de dorpskern.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de 25 appartementen van appartementencomplex Zandewierde hebben lange tijd gehandicapten gewoond. Toen het complex leegkwam, wilden gemeente en woningbouwvereniging Sité er vluchtelingen huisvesten. Inwoners vonden het aantal wat aan de forse kant, en de Dorpsraad ijverde ervoor om er tevens inwoners te huisvesten, omdat er voor starters en mensen met een bescheiden beurs weinig geschikts te vinden is in het dorp. En dat is gelukt; in het complex wonen nu voor de helft vluchtelingen, voor de helft inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hummelo heeft 37 rijksmonumenten.

- Hummelo heeft 56 gemeentelijke monumenten.

- Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben in het kader van het programma Functioneel Gebruik Erfgoed een particulier een subsidie van 160.000 euro verleend voor de restauratie van een 18e-eeuwse eekschuur in Hummelo. (bron: Provincie Gelderland, 22-5-2018) (weet iemand het adres hiervan?, red.)

- Gevelstenen in Hummelo.

- Hummelo is landelijk bekend geworden door de uit dit dorp afkomstige band Normaal. Nadat ze na een carrière van 40 jaar in 2015 waren gestopt, vond men het tijd worden voor een standbeeld in het dorp. Welnu, in mei 2018 is er een levensgroot standbeeld van de bandleden van Normaal in het dorp geplaatst, in de buurt van het huis waar zanger Bennie Jolink opgroeide. Het standbeeld is een cadeau van fanclub Anhangerschap. Jolink toonde zich tijdens de bekendmaking op 2-9-2017 - tijdens het Høkersweekend in De Tol in Zelhem - ingenomen: "Het is natuurlijk een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer. Er zijn wel individuele artiesten met een levensgroot standbeeld, maar bij mijn weten zijn wij de enige band. En wat ik vooral zo mooi vind: ik heb niks met dat abstracte gedoe, maar dit is nog olderts ambachtelijk gemaakt."

Terug naar boven

Evenementen

- Keppelcultuur organiseert evenementen in en voor de kernen van de voormalige gemeente Hummelo en Keppel.

- Tijdens het Paasvuur (1e paasdag) kunnen bezoekers genieten van een drankje, een verse wafel en muziek. Het Paasvuur vindt plaats aan de Laarstraat in Hummelo en is vanaf 19.30 uur geopend. De entree is gratis, het vuur wordt om 20.30 uur aangestoken.

- Oranjevereniging Hummelo en Oranje is opgericht in 1937. De aanleiding daarvoor was het huwelijk van H.K.H. prinses Juliana en Z.K.H. prins Bernhard. Volgens de statuten is de doelstelling: “De gedachte dat ons dorp een gemeenschap is, in stand te houden en te versterken met als achtergrond het idee dat haar inwoners behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden onder het huis van Oranje.” Dat doen ze o.a. door het organiseren van diverse activiteiten rondom en tijdens Koningsdag, zoals toneelavonden en de spectaculaire Zeskamp. Op 4 mei worden de gevallen door het oorlogsgeweld herdacht op de begraafplaats in het dorp en bij het monument in Hoog-Keppel. En ter gelegenheid van Bevrijdingsdag op 5 mei wordt er een klootschiettoernooi gehouden om de Bevrijdingstrofee.

- Mañana Mañana (4 dagen in juni) is het meest relaxte festival van Nederland op het mooiste plekje van de Achterhoek (aldus de organisatie). Dit feest op Landgoed Enghuizen in Hummelo is een prachtig en alsmaar slechter bewaard geheim van jonge rockers, oude hippies, stoere meisjes, knappe jongens, gezinnetjes en buurtbewoners. Mañana Mañana staat sinds de eerste editie in 2013 bekend om het geweldige feest en de megarelaxte sfeer onder de bezoekers. Festivalfans verspreiden, al kamperend en feestend een unieke festivalvibe over het prachtige terrein aan het water van de vijver en in het oeroude bos. Jammen, dansen, drinken, vuurtje stoken en tot in de hele kleine uurtjes doorhalen op de geheime afterparty. Op Mañana Mañana ontdek je punkrockers in het bos, dj’s in een kapelletje en theater in de tipi.

- Alsof het Achterhoekse Hummelo even in zijn geheel is verplaatst naar de Auvergne, de Dordogne, de Var of een andere mooie streek in Frankrijk. Dat is de sfeer die het evenement Vive la France (weekend begin juli, in 2021 voor de 8e keer) zo bijzonder maakt. Het dorp is in dit weekend het domein van de voetganger, die alle tijd kan nemen voor de 150 kramen en stands. De combinatie van brocante-aanbieders, kunstenaars die werk tonen en verkopen, de Streekmarkt met verantwoord lekker voedsel en hapjes, de onverwachte straatacts die je tegenkomt, en de terrasjes met muziek in Franse sfeer, maakt Vive la France tot een complete beleving.

Topaanbieders van brocante nemen een belangrijke plek in op de markt. In enkele jaren tijds is de Hummelose markt uitgegroeid tot een absolute trekpleister voor wie op zoek is naar authentieke, unieke en onverwachte brocante-artikelen. Vive la France staat bekend als een van de grootste brocantemarkten van het land, met veel gezelligheid en een kwalitatief hoogstaand aanbod. Ook de Kunstmarkt is een niet weg te denken onderdeel van Vive la France, waar een grote verscheidenheid aan kunstuitingen is te zien: van schilderijen en textiele vormgeving tot glaskunst, sieraden en keramisch werk. De markt wordt gecompleteerd door producenten van streekproducten, die hun lekkerste en gezondste aanbod aanbieden en laten proeven. Van jammen en sappen tot wijn, fruit, honing en hedendaagse of juist ouderwetse vleesproducten. Ook de restaurateurs laten zich niet onbetuigd. Behalve uitrusten kan op de diverse terrassen ook genoten worden van koele versnaperingen en culinaire hoogstandjes.

- Iedere 2 jaar, en wel in de oneven jaren, is er een Openluchtspel in Hummelo. Men speelt dan ca. 5 keer voor een uitverkochte 'volle bak'.

- Volksfeest Hummelo / Hummelse Kermis (september).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hummelo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- De TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer en cineast Johan Adolfs en zijn filmers stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen. Een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt, terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet. In januari 2020 is een nieuwe reeks uitzendingen van dorpsfilms gestart. Onder de eerste link in deze alinea kun je zien welk dorp wanneer aan de beurt is (geweest). Op 2 januari 2020 is de dorpsfilm van Hummelo uit 1956 te zien geweest. Onder de link kun je hem ook nog bekijken. De bekendste inwoner van het dorp, Normaal-zanger Bennie Jolink, levert commentaar bij de film, samen met co-commentator Henk Greven. Jolink komt als 9-jarig jongen in korte broek zelf ook in de film voor. Zie hier ook de tekst-reportage van Omroep Gelderland over deze dorpsfilm en beluister ook het audio-interview met Bennie Jolink aldaar over zijn jeugd in het dorp. Ook de enige echte Hendrik Haverkamp krijgt een gezicht in deze dorpsfilm. Boerenknecht Hendrik Wonnink is een bekende en geliefde verschijning in het dorp. Wonnink heeft model gestaan voor de legendarische Normaal-figuur 'Hendrik Haverkamp' en het lied met die titel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hummelo (online te bestellen).

- "De tuin en voormalige kwekerij van Piet en Anja Oudolf in het Gelderse Hummelo waren een begrip, en haast een bedevaartsoord, voor de vele internationale bewonderaars van de tuin- en landschapsarchitect. De combinatie van kwekerij en tuin vormde de basis van de ongeëvenaarde plantenkennis van Oudolf en van zijn vermogen tot experimenteren en vernieuwen. Kennis en ervaring die hij toepaste in zijn wereldberoemde projecten, zoals de High Line in New York, en het ‘Oudolf Field’ bij de kunstgalerie van Hauser & Wirth in Somerset.

Het boek 'Oudolf - Hummelo' beschrijft de veranderende kijk op beplanting van tuinen en openbare ruimtes gedurende de afgelopen 35 jaar, aan de hand van de tuin en voormalige kwekerij die tuinarchitect Piet Oudolf samen met zijn vrouw Anja heeft aangelegd. Het geeft ook een goed beeld van Oudolfs weg naar wereldfaam. De nieuwe editie (2021) is uitgebreid met recente projecten in Engeland, Amerika, Duitsland en Nederland. Mede-auteur Noel Kingsbury is journalist en tuinontwerper. Hij geeft regelmatig lezingen en workshops en breekt in zijn werk een lans voor een natuurlijke en duurzame benadering van tuinontwerpen en beplanten. Hij heeft meer dan 25 boeken op zijn naam staan, waaronder vijf samen met Piet Oudolf." Het boek is via de link in de eerste alinea van dit hoofdstuk online te bestellen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hummelo.

- Nieuws: - Nieuws uit Hummelo op Facebook. - Nieuws uit het dorp op Twitter.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Hummelo. - Nieuws van de Dorpsraad op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Ruimte zit aan de Hummelose kerk vast en wordt door de dorpsgemeenschap gebruikt voor o.a. vergaderingen van verenigingen, workshops, yoga- en dansles. Daarnaast organiseert de Activiteitencommissie er allerlei culturele activiteiten.

- Onderwijs: - Basisschool De Woordhof is de dorpsschool van Hummelo en staat aan de rand van het dorp. Het heeft een ruim plein met veel speelmogelijkheden en vanuit school kijken ze uit op de bosrand en over de velden. Het huidige gebouw is in 2009 in gebruik genomen en biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Hummeloord en de naschoolse opvang. De grote kracht van de kleutergroepen ligt in de uitdagende hoeken. Bij ieder thema worden deze weer aangepast zodat er zoveel mogelijk ontdekkend leren kan plaatsvinden. Voor de kinderen vanaf groep 3 zijn er speelgoedkratten met zoveel mogelijk variatie, waaronder o.a. de uitdagende materialen knex en technisch lego. Ook een keukentje met toebehoren, voor het rollenspel, ontbreekt niet. Ook zijn er werkplekken gecreëerd waar kinderen rustig kunnen werken. Sinds schooljaar 2015-2016 is er ook een schoolbibliotheek te vinden in de hal.

- Jeugd: - Bij Scouting Sweder van Voorst in Hummelo besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te hebben voor de ander. Kinderen en jongeren ontwikkelen zich bij Scouting op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen de ruimte om te ontdekken en te leren. Scouting biedt ontzettend veel verschillende activiteiten. Precies die activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen. Alles draait om uitdaging en plezier. Scouts spelen op een verantwoorde manier en in een veilige omgeving. Om kwaliteit in het spel te brengen, zijn de activiteiten gebaseerd op de spelvisie van Scouting. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten. Al vanaf 6 jaar ben je welkom bij deze Scoutinggroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

- Muziek: - Muziekvereniging De Eendracht bestaat uit een fanfare-orkest en een melodische slagwerkgroep.

- Sport: - TCD Hummelo is een van de grootste motocrossverenigingen in Nederland. Wekelijks kan er tweemaal op motorsportaccomodatie De Heksenplas worden getraind.

- Rijvereniging Hummelo (RVH) (paardensport) is opgericht in 2009 en voortgekomen uit een fusie van de lokale PC De Hessenruiters en de Landelijke Rijvereniging Doetinchem. RVH is een bijzondere vereniging. Bijzonder door een groot aantal trouwe leden die de vereniging een warm hart toedragen. Dankzij de inzet van de leden kenmerkt de vereniging zich door een grote verscheidenheid aan activiteiten, zoals het Concours Hippique, het Paasvuur en de gastinstructies.

Ook het hoge instructieniveau maakt RVH tot een bijzondere vereniging. RVH is de afgelopen jaren een kweekvijver gebleken voor groot talent. Met trots kunnen zij niet alleen de nationale dressuurtoppers Gwen Brinskma en Bart Veeze tot hun leden rekenen, maar ook de internationale springruiter Rudi Wallerbosch. De ponyruiters presteren ook zeer goed op Gelderse en Nederlandse Kampioenschappen en sommigen maken deel uit van het Rabotalentenplan. Ben je dus op zoek naar een vereniging met een grote betrokkenheid onder de leden, veel wisselende activiteiten en instructie op ieder niveau? Dan ben je als ambitieuze maar ook als recreatieruiter bij Rijvereniging Hummelo helemaal aan het goede adres.

- Voetbalvereniging Hessencombinatie 2003 (HC'03) is een fusievereniging, voortgekomen uit sportvereniging Drempt Vooruit en voetbalvereniging Hummelo en Keppel (H&K). Ze spelen op het sportcomplex in (Achter)-Drempt.

- Zorg: - "Time-outvoorziening (TOV) Het Passion ligt als een baken van rust in het landschap van de Achterhoek. Omgeven door weilanden en geboomte ademt het een sfeer van reflectie en aandacht. Omringd door vrijwilligers vinden dak- en thuislozen in Hummelo in 4 tot 6 weken tijd nieuwe energie om zinvolle vervolgstappen te overwegen. Hierbij krijgen ze professionele begeleiding om wellicht een stap te maken naar een concreet vervolgtraject. Het Passion is een diaconaal project en afhankelijk van giften en de inzet van vrijwilligers. De dagelijkse bezigheden bestaan naast een aantal huishoudelijke taken voor een groot gedeelte uit een gestructureerd programma waarin: er wordt gewerkt in een werkplaats; er voor dieren gezorgd wordt; onderhoud op het erf en in de tuin wordt gedaan; er creatieve werkzaamheden gedaan kunnen worden er ruimte is voor sport en spel.

De stichting en het pension hebben de naam Passion gekregen omdat die naam onze lading goed dekt. Het woord Passion is een woord-speling op het woord pension en een samentrekking van Passie en Sion. Vanuit de meest elementaire vorm van christen zijn willen we je laten delen in de passie om mensen te helpen die hun leven aan het herstructureren zijn." Sinds eind 2019 kunnen ook mensen met verslavingsproblemen die langer dan een paar weken nodig hebben om op adem te komen, terecht bij Het Passion in Hummelo. Daartoe zijn vier zogeheten tiny houses op het terrein gebouwd.

Reactie toevoegen