Hulten

Plaats
Dorp
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Hulten

Terug naar boven

Status

Hulten is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
- Misschien datief meervoud van holt ‘bos’, met betekenis: nederzetting in het bos. Het uitblijven van de te verwachten overgang holt > hout is evenwel opvallend. Misschien het gevolg van een vroegere rekking van de vocaal, of heeft de naam toch een andere achtergrond?(1)

- Hulten kan een heem-formatie zijn (Holtheem): vergelijk dan de ontwikkeling van Alpheim > Alphen. (89)

Terug naar boven

Ligging

Hulten ligt ZO van Rijen, aan de N282 (Breda-Tilburg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hulten 25 huizen met 192 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 130 huizen met ruim 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hulten, kun je terecht bij Heemkring Molenheide.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Hulten heeft er in 2010 een nieuwe woonwijk bij gekregen. Op de locatie van het voormalige trapveld aan de Oude Baan en een aangrenzend perceel zijn 25 woningen gebouwd. Op de naastgelegen grond zijn nog eens 10 woningen gerealideerd in het kader van de provinciale regeling 'ruimte voor ruimte'. Door de nieuwbouw kunnen Hultenaren in hun dorp blijven wonen die anders naar elders zouden moeten verhuizen. De laatste keer dat het dorp met een kleine woonwijk is uitgebreid, dateert van halverwege de jaren tachtig. In het dorp mag net als in Molenschot maar beperkt worden gebouwd in verband met de nabijheid van de vliegbasis Gilze-Rijen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulten wordt in 1913 een zelfstandige parochie. De Gerardus Majellakerk wordt op 4 februari 1914 ingezegend. Op 3 september 1944 wordt Hulten door een geallieerd bombardement grotendeels verwoest. Ook de kerk moet eraan geloven. In 1951 wordt de huidige Gerardus Majellakerk ingewijd. Vanaf 1915 zijn jaarlijks vanuit Tilburg en Goirle bedevaarten georganiseerd naar de Hultense kerk. Er werd een Gerardus Majellabroederschap opgericht die in 1938 nog 1200 leden telde, waarvan er 600 ter bedevaart gingen. Ook de in 1951 ingewijde nieuwe kerk trekt aanvankelijk weer vele bedevaartgangers. Door onenigheid binnen de broederschap stoppen de georganiseerde bedevaarten echter spoedig. De bedevaart wordt een individuele zaak en het aantal bedevaartgangers neemt sterk af. Met de komst van pastoor Dictus in 1970 wordt de bedevaart nieuw leven ingeblazen, maar eind jaren tachtig neemt de belangstelling sterk af, en met het emiritaat van de pastoor komt de devotie de facto tot een einde.

Ook de militaire vliegbasis Gilze-Rijen heeft plezier van de Hultense kerk; dankzij de rode lichten op de toren, fungeert deze als een soort ‘vuurtoren’ voor de vliegtuigen. De kerk is medio 2013 aan de eredienst onttrokken.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage over Hulten met onderaan de pagina actuele krantenartikelen over het dorp.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis The Chump start als parochiehuis in 1952, in de dan door de nieuwbouw van de kerk overbodig geworden noodkerk. In de loop van de jaren zeventig raakt het pand in zodanig vervallen staat dat renovatie geen zin meer heeft, en besloten wordt tot nieuwbouw. Het huidige dorpshuis komt gereed in 1982.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Gerardus Majella is in 2015 opgegaan in Kindontmoetingscentrum De Drie Musketiers, die de volgende onderdelen omvat: Basisschool De Drie Musketiers, Peuterspeelgroep Hummeldonk en Kinderopvang Het Groene Spoortje. Het Groene Spoortje is een kleinschalige kinderopvang in huiselijke sfeer. Zij bieden opvang aan kinderen uit Tilburg, Hulten, Gilze-Rijen en omgeving. Op de boerderij van de kinderopvang in het buitengebied van van het dorp kunnen de kinderen de ruimte en de rust ervaren die het buitenleven met zich mee brengt.

- Sport: - Schietvereniging SV Doublet beschikt over een eigen schietaccommodatie met 5 banen van 100 meter en 10 banen van 25 meter. Ieder schietpunt is voorzien van een elektronisch gestuurd baantransport voor de schietschijven. De minimumleeftijd waarop met deze sport begonnen kan worden is bij SV Doublet 18 jaar. Ook is er voor de jeugd een schietaccommodatie met 7 elektronisch gestuurde banen, voor het schieten met luchtdrukwapens.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hulten.

Reactie toevoegen