Hulshorst

Plaats
Dorp
Nunspeet
Veluwe
Gelderland

Hulshorst

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hulshorst.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Hulshorst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hulshorst (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hulshorst is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nunspeet. T/m 1971 gemeente Ermelo.

- Onder het dorp Hulshorst valt ook de buurtschap Zwarte Goor.

Terug naar boven

Ligging

Hulshorst ligt NO van Harderwijk, ZW van Nunspeet, rond de Harderwijkerweg. Het buitengebied van het dorp loopt in het N door tot aan het Veluwemeer en in het Z tot Z van de A28, tot aan de Stakenbergweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Hulshorst 53 huizen met 404 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulshorst heeft 8 rijksmonumenten.

- Hulshorst heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Maagd.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over 'dingen te doen' in Hulshorst op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandeling Veluwemeerkust - Hulshorst (8,8 km).

- Het Hulshorsterzand is een natuurgebied Z van Hulshorst, Z van de A28. Het Hulshorsterzand is onderdeel van de Leuvenumse Bossen, een gebied dat bestaat uit vier verschillende delen met elk hun eigen karakter. Het Hulshorsterzand herbergt stuifzandvlaktes met hoge zandduinen. Leuvenhorst wordt gedomineerd door grove dennenbossen op voormalig stuifzand. Het Leuvenumse bos is een gevarieerd bos met loofhout doorsneden door een beek. Het Cyriasische veld is een heidegebied. De herinrichting van het Hulshorsterzand is in 2015 afgerond. Er is een heide- en stuifzandgebied ontstaan, omringd door bos met een mozaïek aan leefgebiedjes voor vele soorten planten en dieren. De wind heeft weer vat op het stuifzand. Schapen gaan weer op de heide grazen. De werkzaamheden in het gebied waren nodig omdat zonder menselijk ingrijpen de heidevelden en stuifzandvlaktes dichtgroeien en op den duur verdwijnen.

In het gebied is het zand weer stuivend gemaakt door de opslag van jonge boompjes te verwijderen. De bodem is geplagd, waarbij de voedselrijke toplaag is verwijderd. Verder is een belangrijke natuurverbinding ontstaan van de heide van het Hulshorsterzand via de Westeindse heide tot aan de grote Elspeetse heide. En er is een open verbinding gemaakt tussen de heide van het Sandbergsveld en de Elspeetse heide. In deze open ruimte zal de heide ontkiemen. Tot in de jaren negentig kwamen er in delen van dit - toen nog open - gebied adders voor. De hoop is dat deze bijzondere soort weer terug zal keren. Deze maatregelen waren nodig omdat de heidevelden te klein werden en te ver uit elkaar lagen. Dat is een probleem voor planten- en diersoorten die grote heidegebieden nodig hebben. (bron: Natuurmonumenten)

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hulshorst.

Reactie toevoegen