Hulshorst

Plaats
Dorp
Nunspeet
Veluwe
Gelderland

Hulshorst

Terug naar boven

Status

- Hulshorst is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nunspeet. T/m 1971 gemeente Ermelo.

- Onder het dorp Hulshorst valt ook de buurtschap Zwarte Goor.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1294-1295 Holsthorst, 1526 Hulshorst, 1665 Hulshorst, Hulsthorst.

Naamsverklaring
Middelnederlands huls 'hulst, altijdgroene heester (Ilex aquifolium)' en horst 'begroeide hoogte'. Het gebied waarin Hulshorst ligt, heette in 1331 Hulst, een afleiding van huls 'hulst' met het verzamelsuffix -t in de betekenis 'plaats waar hulst groeit'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Hulshorst ligt NO van Harderwijk, ZW van Nunspeet, rond de Harderwijkerweg. Het buitengebied van het dorp loopt in het N door tot aan het Veluwemeer en in het Z tot Z van de A28, tot aan de Stakenbergweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Hulshorst 53 huizen met 404 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulshorst heeft 8 rijksmonumenten.

- Hulshorst heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Korenmolen De Maagd is gebouwd in 1894. Kenmerkend voor de molen is de achtkantige vorm. In 1960 is de molen gerestaureerd maar raakte daarna weer in verval. Na een tweede restauratie is de molen sinds 1988 weer geheel maalvaardig. De Maagd heeft 2 koppels maalstenen waarmee op beroepsmatige basis graan wordt gemalen. Op dinsdag, donderdag en zaterdag is de molenwinkel geopend, waar je hun meelproducten kunt kopen. Voor tijden zie de link. Rond de molen worden jaarlijks meerdere evenementen georganiseerd zoals een oldtimerdag en kan er kennis gemaakt worden met oude ambachten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over 'dingen te doen' in Hulshorst op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandeling Veluwemeerkust - Hulshorst (8,8 km).

- Het Hulshorsterzand is een natuurgebied Z van Hulshorst, Z van de A28. Het Hulshorsterzand is onderdeel van de Leuvenumse Bossen, een gebied dat bestaat uit vier verschillende delen met elk hun eigen karakter. Het Hulshorsterzand herbergt stuifzandvlaktes met hoge zandduinen. Leuvenhorst wordt gedomineerd door grove dennenbossen op voormalig stuifzand. Het Leuvenumse bos is een gevarieerd bos met loofhout doorsneden door een beek. Het Cyriasische veld is een heidegebied. Van 2012 tot 2016 is op het Hulshorsterzand een grootschalig herstelproject uitgevoerd. Er is een heide- en stuifzandgebied ontstaan, omringd door bos met een mozaïek aan leefgebiedjes voor vele soorten planten en dieren. De wind heeft weer vat op het stuifzand. Schapen gaan weer op de heide grazen. De werkzaamheden in het gebied waren nodig omdat zonder menselijk ingrijpen de heidevelden en stuifzandvlaktes dichtgroeien en op den duur verdwijnen.

In het gebied is het zand weer stuivend gemaakt door de opslag van jonge boompjes te verwijderen. De bodem is geplagd, waarbij de voedselrijke toplaag is verwijderd. Verder is een belangrijke natuurverbinding ontstaan van de heide van het Hulshorsterzand via de Westeindse heide tot aan de grote Elspeetse heide. En er is een open verbinding gemaakt tussen de heide van het Sandbergsveld en de Elspeetse heide. In deze open ruimte zal de heide ontkiemen. Tot in de jaren negentig kwamen er in delen van dit - toen nog open - gebied adders voor. De hoop is dat deze bijzondere soort weer zal terugkeren. Deze maatregelen waren nodig omdat de heidevelden te klein werden en te ver uit elkaar lagen. Dat is een probleem voor planten- en diersoorten die grote heidegebieden nodig hebben. (bron: Natuurmonumenten) Hier vind je een verslag m.b.t. het Hulshorsterzand uit 2017, hoe het na het herstelproject gaat met landschap, flora en fauna in het gebied.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hulshorst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hulshorst.

- Onderwijs: - De Prinses Beatrixschool is een kleine, gezellige dorpsschool in Hulshorst, met aandacht voor elk kind. Zij bieden kinderen een plek waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. De school ligt temidden van veel groen en speelmogelijkheden. De school kent een grote betrokkenheid van kinderen, ouders en leerkrachten. Samen werken zij aan een veilig leer- en leefklimaat binnen de school. Op deze manier heeft ieder kind optimale kansen om zich op alle gebieden te ontwikkelen. De belangrijkste voorwaarde voor goed onderwijs is dat de kinderen met plezier naar school gaan. Warmte, veiligheid, rust en onderlinge verdraagzaamheid zijn daarbij belangrijke peilers waarop ze hun dagelijks onderwijs baseren. Ze zoeken naar een balans tussen traditioneel en vernieuwend onderwijs. Ieder kind is uniek en daarom is er veel aandacht voor verschillen tussen kinderen.

Reactie toevoegen