Hulhuizen

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Hulhuizen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hulhuizen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hulhuizen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hulhuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hulhuizen is een voormalig dorp, thans buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Gendt.

- De buurtschap Hulhuizen valt, ook voor de postadressen, onder de stad Gendt.

- Hulhuizen ligt buiten de bebouwde kom (60 km-zone) en heeft daarom witte plaatsnaambordjes.

Terug naar boven

Ligging

Hulhuizen ligt NO van Gendt, rond o.a. de driehoek van de wegen Molenstraat, Munnikhofsestraat en 't Hof.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Hulhuizen 56 huizen met 422 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hulhuizen was oorspronkelijk een dorp met een eigen parochie. Na de Hervorming / Reformatie hadden de katholieke kerken in het algemeen, zo ook die de Hulhuizen, het moeilijk. Zij werden verboden of moesten anders noodgedwongen een kwijnend of verborgen bestaan leiden. De Franse tijd (1795-1813) bracht wederom godsdienstvrijheid. De kerk in Hulhuizen werd toen te klein voor het groeiend aantal parochianen. Uitbreiding of nieuwbouw ter plaatse was, o.a. door de ongunstige ligging, ongewenst. De Waal schuurde zich steeds dichter naar de kerk en deze was bij hoog water uiteindelijk nauwelijks meer bereikbaar. Hoge ijsgang nam de rest van de sloop voor zijn rekening. Pastoor Oosterik nam het initiatief om aan de Markt te Gendt een nieuw kerk te bouwen. Omdat het Ministerie van Waterstaat toestemming moest geven, werd gesproken van de Waterstaatskerk. De parochie Hulhuizen, die al in 1250 wordt genoemd, moest dus in het vervolg op een andere plaats de eredienst gaan houden. In 1844 is de kerk te Hulhuizen afgebroken. In hetzelfde jaar is de nieuwe kerk in Gendt in gebruik genomen. In Hulhuizen is met het materiaal van de afgebroken kerk een kapel gebouwd die in 1845 is ingewijd en een centrale rol zou gaan spelen in de Hulhuizer Omdracht (deze is in 1967 voor het laatst gehouden). Uit bronnen blijkt, dat al in 1640 een processie te Hulhuizen werd gehouden. (aldus de site van de Martinusparochie)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige Mariakapel dateert uit 1999 en is gebouwd door inwoner Jos Niels, als opvolger van een vorige kapel, die hier van 1844 tot 1961 heeft gestaan.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De speeltuin van Hulhuizen is in 2014 flink verbouwd en uitgebreid. Zo zijn de beide naastgelegen kunstgras-tennisbanen bij de speeltuin gevoegd, en zijn er een trampoline, survivalbaan, tienerbanken, pondo, een dubbele curver en een piratenschip geplaatst. De skelter- en skatebaan kan in de winter tot ijsbaan worden omgebouwd.

 

Reactie toevoegen