Huizum

Wijk
Leeuwarden
Fryslân

huizum_collage.jpg

Huizum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Huizum, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Huizum dorp in de stad JD [640x480].JPG

Huizum wordt nog steeds beschouwd als 'dorp in de stad'.

Huizum wordt nog steeds beschouwd als 'dorp in de stad'.

Huizum kerk JD [640x480].JPG

Huizum, de Dorpskerk is in 2013 overgedragen aan de Stg. Alde Fryske Tsjerken, die er lezingen en concerten gaat organiseren.

Huizum, de Dorpskerk is in 2013 overgedragen aan de Stg. Alde Fryske Tsjerken, die er lezingen en concerten gaat organiseren.

Huizum

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Huizum.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Huizum.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Huizum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Huizum (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Huizum is een voormalig dorp, thans formeel wijk in de provincie Fryslân, in de stad en gemeente Leeuwarden. T/m 1943 viel het onder, en was het de hoofdplaats van, de gemeente Leeuwarderadeel. Sindsdien is het een onderdeel geworden van de stad Leeuwarden. Huizum wordt door de inwoners echter nog steeds als 'dorp in de stad' - met een eigen identiteit - beschouwd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ginneken en Princenhage in Breda. Ook geografisch gezien heeft Huizum nog steeds veel kenmerken van een dorp.

- Sommigen zijn nog altijd verbolgen over het feit dat de Duitse bezetters in 1944 o.a. Huizum aan de gemeente Leeuwarden hebben toegevoegd. Daarmee impliciet stellend dat de Nederlandse regering dit wellicht niet gedaan zou hebben. Maar Huizum en Leeuwarden vormden ook in 1944 reeds feitelijk een stadsgebied, verdeeld over twee gemeenten. Nu ligt Huizum zelfs in het geografische hart van de stad. Ook zonder Duitse bezetting zou in de jaren veertig zeker een herindeling hebben plaatsgevonden. Mede daarom heeft de Nederlandse regering die maatregel in 1945 en later niet meer teruggedraaid.

Terug naar boven

Ligging

Huizum ligt in het Z van de stad Leeuwarden, tussen spoorlijn en ringweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Huizum is verdeeld in Huizum-Oost met ca. 2.000 inwoners, en Huizum-West met ca. 7.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Huizum, kunt u terecht bij de volgende sites:

- Geschiedenis van Huizum door Rients Faber.

- Geschiedenis en kerken van Huizum door S. Grijpstra.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Huizum heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Dorpskerk Huizum (Dorp 67) is in 2013 overgedragen aan de Stg. Alde Fryske Tsjerken. Er worden nog enkele keren per jaar erediensten gehouden. De Dorpskerk is nu het jongste culturele podium in het oudste monument (12e eeuw) van de stad Leeuwarden. Naast de functie als officiële trouwlocatie (de kerk behoort qua interieur tot de 10 mooiste van de provincie) en verhuur voor uitvaarten, heeft de kerk sinds 2014 een geweldige naam weten op te bouwen vanwege de vele prachtige concerten en spraakmakende lezingen die er door de Plaatselijke Commissie namens erfgoedstichting Alde Fryske Tsjerken worden georganiseerd.

- Bijzonder is dat het gemeentehuis van Leeuwarderadeel tot 1965 in Huizum heeft gestaan, hoewel het dorp dus al in 1944 is opgegaan in de gemeente Leeuwarden. Pas in 1965 kreeg de gemeente een nieuw gemeentehuis in de sinds 1944 nieuwe hoofdplaats Stiens.

Terug naar boven

Links

- Huizum-Dorp.

- Huzum terug op de kaart.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Huizum en idem kerkhof.

Reacties

(3)

Ik ben in december 1944 geboren te HUIZUM (Froskepolle) en niet in Leeuwarden, zoals mijn officële papieren willen doen geloven.
Per 1 januari 1944 is Huizum bij Leeuwarden gevoegd door een onwettig gezag.
Na de bevrijding heeft het wettige gezag deze illegale handeling weliswaar niet hersteld, maar evenmin formeel gelegaliseerd.

- Huizum en Leeuwarden vormden in 1944 reeds feitelijk een stadsgebied, verdeeld over twee gemeenten. Nu ligt Huizum zelfs in het geografische hart van de stad. Ook zonder Duitse bezetting zou in de jaren '40 zeker een herindeling hebben plaatsgevonden. Mede daarom heeft de Nederlandse regering die maatregel in 1945 en later niet meer teruggedraaid.

- De Dorpskerk Huizum is nu het jongste culturele podium in het oudste monument (12e eeuw) van de stad Leeuwarden. Naast de functie als officiële trouwlocatie (de kerk behoort qua interieur tot de toen mooiste in Friesland) en verhuur voor uitvaarten heeft de kerk sinds 2014 een geweldige naam weten op te bouwen vanwege de vele prachtige concerten en spraakmakende lezingen die er door de Plaatselijke Commissie namens erfgoedstichting Alde Fryske Tsjerken worden georganiseerd.

Dank voor beide inhoudelijke aanvullingen Peter. Ik heb ze hierboven verwerkt. Kleinigheidje: er staat 'tot de toen mooiste', ik vermoed dat je 'de tien mooiste' bedoelt?

Reactie toevoegen