Huize Padua

Plaats
Dorp
Boekel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

huize_padua_plaatsnaambord.jpg

Instituut Huize Padua is gezien de omvang, voorzieningen, de ligging los van Boekel én de plaatsnaamborden, redelijkerwijs als buurtschap te beschouwen. Het plaatsje heeft geen eigen postcode en ligt daarom voor de postadressen 'in' Boekel.

Instituut Huize Padua is gezien de omvang, voorzieningen, de ligging los van Boekel én de plaatsnaamborden, redelijkerwijs als buurtschap te beschouwen. Het plaatsje heeft geen eigen postcode en ligt daarom voor de postadressen 'in' Boekel.

Huize Padua

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Huize Padua.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Huize Padua.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Huize Padua.

Terug naar boven

Status

- Huize Padua is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boekel.

- Hoewel Huize Padua officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) heeft met die naam, heeft het geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het plaatsje daarom 'in' Boekel.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Huize Padua ligt ZO van Boekel, N van Handel, in het uiterste ZO van het grondgebied van de gemeente Boekel. De bebouwde kommen van de buurtschap en buurdorp Handel (gemeente Gemert-Bakel) grenzen aan elkaar en gaan naadloos in elkaar over.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Huize Padua heeft ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1723 vestigen de Broeders Penitenten zich in Handel. Ze houden zich bezig met o.a. brouwen, kaarsen en hosties maken, kosteren, land- en tuinbouw, het vervaardigen van ex voto's en het geven van onderwijs. In de loop der jaren wordt druk op hen uitgeoefend om te vertrekken, omdat in de Rijksheerlijkheid Gemert naast de Duitse Orde geen andere kloostergemeenschappen groter dan 5 personen mochten bestaan. Zij vertrekken daarom in 1742 naar het noordelijk aangrenzende Boekelse grondgebied, onderdeel van het Land van Ravenstein, waar wél volledige godsdienstvrijheid heerst.

Direct N van Handel stichten zij Huize Padua, waar zij zich met dezelfde activiteiten bezighouden als voorheen. In 1826 beginnen zij daarnaast met krankzinnigenzorg, het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten in Nederland. In 1843 krijgt de instelling officiële erkenning als 'bewaarplaats voor krankzinnigen'. In 1847 komt er een eigen begraafplaats. Omdat inrichtingen in die tijd zelfvoorzienend moeten zijn, komt er in 1864 de eerste boerderij en in 1874 een bakkerij. Van hieruit worden nog 6 soortgelijke instituten elders in het land gesticht (waaronder Huize Assisië (1904) te Udenhout, de Hartenkamp te Heemstede, De Lathmer te Wilp, de St. Joseph Stichting te Apeldoorn en Piusoord in Tilburg). In de jaren zestig wordt de gezondheidszorg geseculariseerd, oftewel komt onder verantwoordelijkheid van het Rijk. De Broeders Penitenten trekken zich terug (en verhuizen weer terug naar Handel) en de zorg wordt overgenomen door (een voorganger van het huidige) GGZ Oost-Brabant.

In de jaren tachtig is Huize Padua uitgebreid met door architecten Aldo en Hannie van Eyck ontworpen verblijfspaviljoens.

Vandaag de dag is Huize Padua een expertisecentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De patiënten hadden een heel normaal leven, tot ze opeens een hartaanval, ongeluk, hersenbloeding of hersenontsteking kregen. De meeste mensen die hersenletsel oplopen worden nooit meer de oude, zegt Bert ter Mors, psychiater bij het instituut. "Hersenletsel betekent bijna altijd een totale herziening van de toekomst. Hersenweefsel geneest niet. Wat kapot is, is kapot. Er is altijd maar tot op zekere hoogte herstel mogelijk." Huize Padua biedt derdelijns, zéér specialistische zorg aan mensen die ten gevolge van dat hersenletsel ernstige gedragsproblemen hebben. Patiënten komen uit het hele land. Binnenkort hoopt het centrum het predicaat topklinische zorg binnen te halen. Het instituut werkt onder meer samen met de Universiteit van Maastricht.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Huize Padua, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Museum De Kluis toont de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland en die van Huize Padua in het bijzonder. Tevens wordt de geschiedenis van de congregatie Broeders Penitenten van de Heilige Vader Franciscus tentoongesteld. In 2015 is het museum verbouwd en gemoderniseerd. Bezoekers kunnen nu op touchscreens onder meer filmpjes kijken en verhalen van patiënten lezen. Kluisstraat 2. Tel. 0492-846173. Voor openingsdagen en -tijden zie de link.

- Artikel over de geschiedenis van Huize Padua in het tijdschrift van de heemkundekring van Boekel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het hoofdgebouw van Huize Padua - het tweede gebouw als je vanuit Handel het plaatsje binnenkomt - dateert uit 1923 en heeft een monumentale ingang met daarboven een beeld van de H. Antonius van Padua.

- De hieraan vastgebouwde kapel is niet meer als zodanig in functie maar herbestemd tot appartementencomplex.

- Voor deze voormalige kapel staat een Heilig Hart-beeld uit 1920-1925, met in de sokkel een reliëf van een drinkend hert bij een waterbron.

- De Mariakapel tegenover het hoofdgebouw is oorspronkelijk gebouwd tussen 1763 en 1778. In 1871 is het gerestaureerd, d.w.z. toen is om het bestaande kapelletje een nieuwe gebouwd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Huize Padua heeft een eigen carnavalsvereniging (naast die van Boekel): CV De Kluisklepels.

- De Zomermarkt (op een zondag eind mei of begin juni) heeft ca. 130 kramen en 70 grondplaatsen. Cliënten en medewerkers van GGZ Huize Padua verkopen er ambachtelijke producten en particulieren verkopen er allerlei tweedehands spullen. Er zijn ook kinderattracties en er is live muziek.

- De Huize Padua-Loop (op een zaterdag in september) wordt georganiseerd door de Gemertse Atletiek Club gaat over een afstand van 15 km.

- Kerstmarkt (op een donderdag in december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute 'Te gek om los te lopen' (10 km, evt. in te korten tot 5 km) voert je door Huize Padua en Handel en omringend buitengebied, en maakt deel uit van een serie soortgelijke wandelroutes over terreinen van psychiatrische ziekenhuizen.

Reactie toevoegen