Huinerwal

Plaats
Buurtschap
Putten
Veluwe
Gelderland

Huinerwal

Terug naar boven

Status

- Huinerwal is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Putten.

- De buurtschap Huinerwal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Putten.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Huiner- verwijst naar de nabijgelegen buurtschap Huinen. Wat betreft het deel -wal: de buurtschap Huinen had vele wallen rondom bouw- en weiland. Maar met de wal in de naam Huinerwal wordt een speciale wal bedoeld, namelijk de scheiding tussen Halvinkhuizen en Huinen. Opmerkelijk is dat deze scheidslijn over grote lengte kaarsrecht loopt. Dat betekent dat deze lijn niet door de natuur gevormd is maar een bewust ingrijpen van mensen is geweest. De wal is een kaarsrechte lijn door de heidegrond als afscheiding tussen de toenmalige 'maalschappen' Huinerbroek in het zuiden en Halvinkhuizerbroek in het noorden. Voor een deel moet dat een sloot zijn geweest waarvan het zand werd opgeworpen als wal. Deze wal moest er voor zorgen dat het vee van het ene maalschap niet kon grazen op de heide van het andere maalschap. Een groot gedeelte van deze wal was rond 1930 nog aanwezig en ook nu nog zijn er stukken van terug te vinden (aldus C. de Vries op zijn site over Huinerwal, zie bij Links).

Terug naar boven

Ligging

Huinerwal ligt Z van Putten, N van Huinen, rond de Oude Nijkerkerweg, voor zover gelegen O van de Roosendaalseweg. W daarvan ligt namelijk de buurtschap Huinerbroek.

Terug naar boven

Links

- Dankzij de in Huinerwal geboren C. de Vries, die uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van deze buurtschap, kunnen we genieten van verhalen in tekst en beeld over 'Huinerwal in vroeger tijden' op de site Huinerwal.nl. De heer De Vries doet genealogisch onderzoek (onderzoek dus naar zijn voorouders) en stuit daarbij onder meer op het gegeven dat het niet altijd eenvoudig is om te bepalen in welk huis bepaalde familieleden hebben gewoond. Dat komt omdat huizen vroeger soms helemaal geen huisnummer hadden, en later, sinds de 19e eeuw, zijn straatnamen en huisnummers nogal eens gewijzigd. Zo ontdekte De Vries dat zijn ouderlijk huis sinds 1829 door diverse gewijzigde administratieve indelingen, maar liefst 11 verschillende huisnummers heeft gehad.

Reactie toevoegen