Houtgoor

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Houtgoor

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Houtgoor.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Houtgoor.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Houtgoor.

Terug naar boven

Status

- Houtgoor is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1996 gem. Chaam.

- De buurtschap Houtgoor valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Chaam.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1540 Opt Houtgoir, 1685 Op het Houdgoir.

Naamsverklaring
- Goor ‘moerassig gebied’, in Brabant veel gebruikt ter benaming van vennen, bij of in het hout ‘hoogstammig bos’, zie Holt. (1)

- Goor is een van de namen om moerassige gronden aan te duiden. Een goor zou een ‘zeer waterrijk moeras’ zijn. Ook is de bodem van een goor meestal venig en wordt er turf gestoken. (…) Ontleden wij de gebruikswijze van de goren, dan zien wij dat de meeste uit heide bestonden. Weide kwam op een goede tweede plaats en akker op de derde. Opmerkelijk was wel een groep goren die als moer benut werd; beemden scoorden ongeveer even hoog als moer. De oudste vermelding van goor is het Lievengoor op de grens van het Land van Breda en de Meierij, 1349. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Houtgoor ligt Z van Chaam, rond de Houtgoorstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 worden de buurtschappen Houtgoor en Leg gezamenlijk geteld. Samen hadden zij in dat jaar 29 huizen met 191 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Houtgoor ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- W van Houtgoor vindt u natuurgebied Bleeke Heide met o.a. een vogelkijkhut. - Artikel in het tijdschrift van Natuurvereniging Mark en Leij over de vele bijzondere vogelsoorten die u op de Bleeke Heide kunt tegenkomen (pdf).

Reactie toevoegen