Holthees

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Holthees

Terug naar boven

Status

- Holthees is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. T/m 30-4-1942 gemeente Maashees en Overloon.

- Onder het dorp Holthees valt ook de buurtschap Op den Bosch (deels).

Terug naar boven

Ligging

Holthees ligt ZO van Boxmeer, Z van Vierlingsbeek, O van Overloon, tegen de grens met de provincie Limburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Holthees 34 huizen met 263 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 210 huizen met ca. 520 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het dorp heeft veel samenwerkingsverbanden en gezamenlijke voorzieningen met het nabijgelegen dorp Smakt. Nu is dat op zich nog niet zo bijzonder, ware het niet dat Holthees in de gemeente Boxmeer en provincie Noord-Brabant ligt, en Smakt in de gemeente Venray, provincie Limburg (dat doet ons denken aan het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog die ook veel gezamenlijk doen). Er zijn niet zo veel dorpen in Nederland die gemeente- laat staan provinciegrens-overschrijdend samenwerken dus dat is best bijzonder. Zo heeft men een gezamenlijke RK parochie, met de kerk in Smakt, en een gezamenlijke basisschool in Holthees.

- Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Smakt - Holthees (2014).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Holthees heeft 4 rijksmonumenten.

- Holthees heeft 1 gemeentelijk monument.

- De Mariakapel van O. L. Vrouw van Zeven Smarten wordt sinds 2000 beheerd door Stichting Mariakapel Holthees. Zij doet dit o.a. door het organiseren van tal van evenementen en het beschikbaar stellen van de kapel voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsliedjes m.b.t. Smakt. - Reportage over carnaval in Smakt - Holthees.

- De Kunstroute (hemelvaartweekend donderdag t/m zondag) leidt je door de beide dorpjes langs verschillende exposities van verrassende kunstenaars op locatie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Holthees (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Holthees en Smakt.

- Nieuws: - Nieuws van Smakt - Holthees op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Holthees-Smakt.

- Clubgebouw: - Gebouw de Blokhut in Holthees wordt verhuurd aan verenigingen uit het dorp en buurdorp Smakt en wordt in de maanden juni en juli verhuurd als groepsaccommodatie voor o.a. jeugdverenigingen en voetbalclubs. De voetbalvereniging gebruikt de Blokhut bij voetbalactiviteiten als kantine en organiseert er activiteiten. Stichting Open Ontmoeting Centrum (SOOC) houdt er activiteiten voor de jeugd. Ook worden er met Koningsdag activiteiten georganiseerd door het Oranjecomité.

- Onderwijs: - Ook de St. Jozefschool in Holthees is er gezamenlijk voor dit dorp en buurdorp Smakt.

- Muziek: - Muziekvereniging OLVG Holthees-Smakt is opgericht in 1917 en heeft dus in 2017 het 100-jarig bestaan gevierd.

- Sport: - v.v. Holthees-Smakt (voetbal) is opgericht in 1936.

Reactie toevoegen