Holst

Plaats
Buurtschap
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Holst

Terug naar boven

Status

- Holst is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Posterholt. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- De buurtschap Holst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Posterholt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1835 Holst, 1840 De Holst.

Naamsverklaring
Misschien een variant van hulst 'hulstbos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Holst ligt N van Posterholt, rond de Holsterweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Holst 7 huizen met 60 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aan de Holsterbroekweg, aan de N kant van buurtschap Holst, richting Paarlo, ligt visvijver De Groene Bleek, die wordt beheerd door Hengelsportvereniging Posterholt - Sint Odiliënberg. Je kunt hier op twee manieren vissen; met een dagvergunnning of door lid te worden van genoemde vereniging. Voor nadere informatie zie de link.

In september 2012 is in de vijver een voor mens en dier giftige blauwalg, type Planktothrix rubescens, aangetroffen. Het water in de vijver was troebel, had een roodbruine kleur en stonk. Na de constatering hebben gemeente Roerdalen en Waterschap Roer en Overmaas de vijver afgezet. Bovendien zijn waarschuwingsborden geplaatst en zijn omwonenden geïnformeerd. En vissen werd tot nader order verboden.

Aanvankelijk heeft het waterschap de blauwalg proberen te bestrijden door het water te beluchten. Dat gebeurde met behulp van pompen die het stilstaande water in beweging brachten. In de Holsterbeek, waar de blauwalg ook werd aangetroffen, werd grondwater gepompt om het water te laten doorstromen. Deze acties hadden echter nauwelijks effect. Omdat blauwalg vaak vanzelf afsterft, besloten het waterschap en de gemeente om eerst deze mogelijkheid af te wachten. De alg is uiteindelijk na een maand inderdaad vanzelf verdwenen. Verder ingrijpen was niet meer nodig.

Er kunnen diverse oorzaken zijn geweest voor de groei van de blauwalg in De Groene Bleek. Duidelijk is dat het ecosysteem in de vijver verstoord was geraakt. Factoren die van invloed zijn op het natuurlijke klimaat kunnen een overmatig gebruik van visvoer zijn, een te hoge vispopulatie en het ontwerp en de inrichting van de vijver. Gemeente, waterschap en hengelsportvereniging zijn in overleg gegaan om te kijken hoe deze problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Reactie toevoegen